Ordfører om Mannen: – Denne dagen er helt avgjørende

ÅNDALSNES (VG) Det var større bevegelser i fjellpartiet Veslemannen forrige uke enn det var i hele 2016. Likevel kan det stoppe i år også.

Natt til tirsdag rullet Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) i gang en ny runde med vanning av fjellpartiet Veslemannen.

– Det er store bevegelser der oppe, over 70 centimeter forrige uke. Det er mer enn hele 2016. Det har ikke påvirket resten av Mannen-området og er begrenset til Veslemannen-partiet. Det har vært avtagende bevegelser i natt fordi det var kaldt, sier sjefsgeolog Lars Harald Blikra fra NVE.

Tirsdag kveld opplyser han at de fortsetter tilførselen av vann.

– Vi må evaluere utover dagen. Vi kan ikke holde på så veldig lenge heller, med tanke på de evakuerte, sier Blikra til vg.no.

«Strekkstager» ute av drift

Ifølge TV 2 er de tre «strekkstagene» som måler bevegelse i fjellet, ute av drift. Grunnen til det er ifølge NVE de store bevegelsene i fjellet. De følger nå bevegelsene med radar.

NVE hadde forventet at instrumentene ville ryke.

– Derfor har vi også andre instrumenter for å måle bevegelsene når disse ryker. Vi har to radarer som står nede i dalen og måler bevegelsene i Veslemannen. I tillegg har vi en tredje radar som står på selve fjellet og måler, sier geolog Brigt Samdal til kanalen.

De evakuerte er slitne

Ordfører Lars Olav Hustad forteller at det begynner å tære på for de evakuerte.

– De er slitne og lurer på når de får flytte hjem igjen. Men de er ved godt mot, sier han på pressekonferansen.

Han sier at det er dårlige nyheter at det er meldt kaldt vær framover.

– Den gode nyheten er at vanningssystemet har begynt å virke. Denne dagen er helt avgjørende, fordi det er meldt kaldt vær fra i natt. Går det ikke i dag, er det tvilsomt om det blir noe denne gangen heller, sier Hustad til VG.

Tirsdag kveld så sjansene for et Mannefall dårligere ut, enn de har gjort de siste dagene.

Farenivå rødt opprettholdes

På søndag hevet NVE farenivået til rødt, og farenivået opprettholdes inntil videre. Det betyr at de elleve evakuerte må vente enda litt til med å kunne komme hjem.

Målet er å få hele det ustabile fjellpartiet til å rase ut, og for å få til dette har man satt igang med å pumpe vann ned i fjellet. Dette har vist effekt, men har hittil ikke vært nok.

De siste dagene har farten på Veslemannen variert, men de mest aktive partiene har beveget seg med 30 centimeter i døgnet. Tirsdag sank dette, ettersom temperaturen på toppen av fjellet hadde sunket til minus, og det ikke kom noe nedbør naturlig.

Følg utviklingen ved Mannen direkte her:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder