REAGERER: Lillehammer kommunen har fått en rekke klager fra innbyggere som har reagert på feil i faktura for eiendomsskatt som har blitt utsendt til 12.000 innbyggere. Foto: Geir Olsen VG

Kommune om eiendomsskatt-kaos: – Flere feil ble gjort på et nettbrett i kulda

Det har vært en klagestorm fra innbyggere i Lillehammer som mener de har fått utregnet feil eiendomsskatt. Ifølge kommunen er flere feil gjort på et nettbrett i kulden.

 • Hilde Sandvær

Artikkelen er over tre år gammel

Klagene har strømmet på etter at flere innbyggere i Lillehammer har oppdaget feil i utregningen av eiendomsskatten sin. Kommunen finner at det er gjennomgående gjort flere feil i kulda, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

– Det kan se ut som om det har vært en overhyppighet av feilregistreringer ved ett nettbrett når det har vært kaldt, sier rådmann Tord Buer Olsen i Lillehammer kommune til VG.

Hittil har det kommet over 1100 konkrete henvendelser der det påpekes faktafeil eller klages. I tillegg har kommunen fått flere telefoner og besøk fra innbyggere.

Les også: Alenemor Hege (42) fikk skattesjokk: – Det er en grense for hva som går

Vil ikke skylde på nettbrett

RETTER OPP: Tord Buer Olsen, rådmann i Lillehammer kommune, forsikrer at kommunen skal rette opp i feilene som er begått. Foto: Lillehammer kommune

Rådmannen informerte tirsdag formannskapet i Lillehammer etter at det er avdekket feilregistreringer i beregningen av eiendomsskatten til innbyggerne. Blant annet var det lagt inn feil beregningsnøkkel på rekkehus med underetasje og garasje, inkludert kjedet enebolig med garasje, skriver avisen.

Ifølge Gudbrandsdølen Dagningen, som var til stede på møtet, trakk rådmannen fram bruk av nettbrett i kulda som en mulig forklaringsfaktor. Rådmannen sier til VG at det gjelder ett nettbrett i kulde, men vil ikke gi nettbrettet skylden.

– Vi vet ikke hva som er grunnen ennå. Akkurat nå fokuserer vi på å finne ut hvor det eventuelt er gjort feilregistreringer, sier Olsen.

Les også: Feide om Oslo-folk skal få tilbake eiendomsskatten

Han forteller at det er analyser gjennomført av en ekstern konsulent som viser hvor det er gjort åpenbare feil.

– Vi vet om at det er gjort feil ved noen hundre eiendommer av totalt 12.000, men vet ikke hvor mange feil som er gjort i høy kulde, sier rådmannen som forsikrer at kommunen har samme fokus som innbyggerne, at grunnlaget for eiendomsskattetaksten skal være riktig.

Kommunen takserte huset 2,5 mill høyere

I flere kommuner pågår det nå heftige debatter om eiendomsskatt og det mange innbyggere mener er urettferdig beskatning og taksering av boligene deres. I Kautokeino ble nylig et hundehus ilagt eiendomsskatt. I Bodø måtte kommunen snu og øke bunnfradraget i eiendomsskatten etter flere uker med kritikk og over 1300 klager.

Møt ordførerne som håver inn mest på eiendomsskatt: Slik bruker de pengene

Tidligere har VG skrevet om ekteparet Erik og Alicia Thanem fra Lillehammer som fikk boligen sin taksert til 6,7 millioner av kommunen mens en privat eiendomsmegler takserte verdien av huset til 4,2 millioner, altså 2,5 millioner mindre enn det kommunen først takserte.

HØY TAKST: Alicia og Erik Thanem i Besserudgrenda på Fåberg utenfor Lillehammer fikk taksert boligen deres mye høyere av kommunen enn en privat eiendomsmegler. Foto: Geir Olsen VG

– Dette er det verste eksempelet vi har opplevd så langt. Det er fordi det er så stort sprik fra reell verdi til verdien de har fått, sa eiendomsmegler Øyvind Horten i Privatmegleren Lillehammer til VG.

Flere artikler

 1. Kommune om eiendomsskatt-kaos: – Flere feil ble gjort på et nettbrett i kulda

 2. Kommunen takserte Erik (65) og Alicias (63) bolig til 2,5 millioner mer enn megler

 3. Gikk fra 0 til 28.000 kroner i eiendomsskatt: Alenemoren Hege (42) fikk skattesjokk: – Det er en grense for hva som går

 4. Dette hundehuset er ilagt eiendomsskatt

 5. Dette hundehuset er ilagt eiendomsskatt

Fra andre aviser

 1. Kommune og skogeiere uenige om fremtiden for OLs «Fakkelmann» 

  Aftenposten
 2. Over 3000 boligeiere i Oslo kan ha betalt altfor mye eiendomsskatt

  Aftenposten
 3. Omstridt kunstverk til 400 000 fjernes

  Aftenposten
 4. Eiendomsskatten fjernes - kan bli tøffe kutt på Askøy

  Bergens Tidende
 5. Sporveien klaget på skatten i fjor, men har ennå ikke fått svar.

  Aftenposten
 6. Ny krise for mandalsøkonomien

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder