Ap-homser svarer med regjeringsultimatum

HOMOPARADEN: KrF-leder Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria Hareide gikk hånd i hånd i homoparaden under Oslo Pride 25. juni i fjor, blant annet her gjennom Grønland. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Ny homostrid i KrF: Vil igjen nekte homofile å gifte seg

I fjor sommer gikk Knut Arild Hareide i homoparaden og lovet å legge vekk kampen mot ekteskapet. Men nå åpner han igjen ekteskapsdebatten i partiet.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Marie Melgård
 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over tre år gammel

– Vi vil tilbake til den ekteskapsloven vi hadde frem til 2009. Og vi ønsker at KrF fortsatt skal ha muligheten til å jobbe for det, sier KrFs førstekandidat i Møre og Romsdal, Steinar Reiten.

Møre og Romsdal KrF har fremmet forslag foran KrFs landsmøte i Trondheim til helgen om å stramme inn igjen partiets syn på at homofile par kan inngå ekteskap og slå fast at partiet skal jobbe for å reversere den nye loven som kom i 2009.

Stabile rammer

– Hvorfor er det viktig?

– KrFs prinsipp er at ekteskapet mellom mann og kvinne skal ha prioritet. Det er ekteskapet mellom mann og kvinne som samfunnet er bygget rundt. Og det er også den mest stabile rammen i familien. Det kan også belegges med statistikk. Det er ikke bare tro. Det er det heterofile ekteskapet som står seg best når det gjelder samlivsbrudd, sier Reiten.

Av de 22.500 ekteskapene som ble inngått i 2016, var 278 av disse mellom likekjønnede par. Og av 9300 skilsmisser i 2016, sto likekjønnede par for 78 av disse, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

FØRSTEKANDIDAT: Steinar Reiten (KrF), her under en appell før fakkeltoget mot regjeringens ulvepolitikk 30. januar utenfor Stortinget i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Foreslår å gi opp kampen

KrFs programkomité har foreslått å fjerne formuleringene om at partiet skal jobbe for å endre lovverket for å «fremheve ekteskapet mellom én mann og én kvinne», men det er altså slike formuleringer som fylkeslaget på Nordvestlandet ønsker å beholde.

Etter terrorangrepet mot en nattklubb for skeive i Orlando i Florida i USA i fjor sommer uttalte Hareide til VG at han ville at KrF skulle legge kampen mot kjønnsnøytral ekteskapslov bak seg.

Hareide før homoparaden: Avlyste kampen mot homoekteskap

Dagen etter deltok han også i homoparaden i Oslo sentrum – til sterke protester fra en rekke personer i eget parti.

Homo-bråk

– I vårt nye program løfter vi frem ekteskapet mellom mann og kvinne. Men det har kommet en ny lovgivning. Den aksepterer og respekterer vi.

– Du er ferdig med den kampen?

– Ja, jeg er enig med programkomiteen der. Vår kamp skal ikke være på ekteskapet, men på barns rettigheter, sa Hareide til VG da.

KrF-Hareide: Derfor gikk jeg i homoparaden

Etter dette falt KrF på snittet av målingene hos Pollofpolls.no. På snittet for mai lå partiet på 5,3 prosent, mens det frem til oktober falt til 4,5 prosent. Internt i KrF har deler av forklaringen vært Hareides homo-oppgjør.

Ikke lenger et løfte

Nå åpner derimot Hareide likevel for at saken skal debatteres i partiet.

– Jeg står for det jeg sa til VG i fjor, men det blir opptil neste stortingsgruppe hvordan man velger å ta følge opp denne formuleringen i neste periode. Jeg vil ha en åpen drøfting i ny stortingsgruppe, og vil være lojal mot det man beslutter, sier Hareide.

Han mener samtidig at partiet må se hen til hva det er realistisk å få gjennomført.

Regjerings-ultimatum

– Det er ikke flertall i Stortinget for KrFs syn i dag og en ny gruppe må foreta sine vurderinger. Etter en god prosess har landsstyret samlet seg bak denne formuleringen. Det er rom for ulike syn i partiet, men alle er enige om å løfte fram ekteskapet mellom mann og kvinne, sier Hareide.

Hos Homonettverket i Arbeiderpartiet vekker den gjenoppblussede debatten i KrF gysninger – og en trussel:

– Jeg har ikke til vane å strø rundt meg med ultimatumer, men hvis KrF ikke kan anerkjenne at dagens ekteskapslov ligger fast, er det uaktuelt for Homonettverket å gi sin støtte til å inngå regjeringssamarbeid med KrF. Grunnleggende menneskerettigheter ligger ikke på forhandlingsbordet, sier leder og stortingskandidat for Oslo Ap, Jon Reidar Øyan.

I PARADEN: Ap-nestleder Hadia Tajik, her flankert av partifellene Marianne Aasen, Eirin Sund (bak) og Jon Reidar Øyan i gul skjorte under paraden i fjor. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Les også

 1. KrF-Hareide avlyser kampen mot homo-ekteskap

  I morgen trosser KrF-leder Knut Arild Hareide kristenkonservative protester i eget parti for å vise støtte med…
 2. KrF sier ja til homoekteskap

  (VG Nett) KrFs programkomité vil ikke lenger at ekteskapet kun skal være forbeholdt mann og kvinne.
 3. Homo-ja til KrF-samarbeid

  Aps homofile stortingspolitiker Anette Trettebergstuen åpner for KrF-samarbeid.
 4. - Skal dere annullere ekteskapet mitt, KrF?

  (VG Nett) Stortingsrepresentant André Oktay Dahl er homofil og skal gifte seg til sommeren.
 5. Sjikaneres av kristne homohatere

  Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter Marianne Aasen Agdestein og Eva Kristin Hansen ringes opp av kristne som hetser…

Mer om

 1. Knut Arild Hareide
 2. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Ny homostrid i KrF: Vil igjen nekte homofile å gifte seg

 2. Bekkevold varslet KrF-gruppen i juni om omstridt homobryllup

 3. Flere KrF-fylker vil ha Hareide inn i regjering

 4. Hareide stilte ultimatum for å bli statsråd

 5. KrF-forslag i Rogaland: Vil ta ekteskapslova inn i regjeringsforhandlingane

Fra andre aviser

 1. Innrømmer at han ikke har lykkes med å bli kvitt «eksklusiviteten»

  Aftenposten
 2. Vil ikke KrF lenger kjempe for ekteskapet ?

  Bergens Tidende
 3. Hareide dropper Pride-deltakelse

  Bergens Tidende
 4. KrF-topper tause om fremtiden til partiets familiepolitiske talsmann etter homovigsel

  Bergens Tidende
 5. Regnbueflaggene kan tåkelegge politisk uenighet

  Aftenposten
 6. Usikker fremtid for KrFs familiepolitiske talsmann etter homovigsel

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder