Elevorganisasjonen: Vil ikke få ned fraværet

Kompromiss: Statsrådens 10 prosent-grense endres til 15 prosent

PRØVEPROSJEKT: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har fått ryggdekning for en fraværsgrense, men den blir ikke på ti prosent, slik han opprinnelig ønsket. Foto: Frode Hansen VG

Det blir nasjonal fraværsgrense

Regjeringspartiene, Ap og Sp er likevel enige om at det skal innføres en nasjonal fraværsgrense i videregående skole. Elevorganisasjonen mener selv en ny maksgrense på 15 prosent ikke får ned fraværet.

  • Silje Fjeldstad
  • Frank Ertesvåg
  • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over tre år gammel

Forrige måned gikk en rekke elever ved videregående skoler ut i streik, etter nyheten om regjeringens nye fraværs-regel: Dersom en elev har minst ti prosent ugyldig fravær i et fag - blir det ingen karakter i faget.

Forrige uke satte likevel Ap en stopper for kunnskapsministerens forskrift om at elevene ikke ville få karakter i faget med et udokumentert fravær i over 10 prosent av timene.

Men tirsdag ble Høyre, Fremskrittspartiet, Sp og Ap enige om et kompromiss da saken ble avgitt fra utdanningskomiteen: Det skal gjennomføres et prøveprosjekt som skal ledsages av forskning, og som skal evalueres etter tre år.

Elevene skuffet

Politisk nestleder Rahman Chaudry i Elevorganisasjonen, legger ikke skjul på at han er skuffet, først og fremst over kunnskapsministeren.

SKUFFET: Politisk nestleder Rahman Chaudry i Elevorganisasjonen. Foto: Elevorganisasjonen

– Jeg er sikker på at fraværet ikke kommer til å gå ned som følge av fraværsgrensen, enten den er på ti eller 15 prosent, sier Chaudry til VG.

– Det viktigste for oss er at Stortinget har reversert den rigide grensen som Torbjørn Røe Isaksen forsøkte å innføre. Samtidig er det synd at Ap gikk med på en annen fraværsgrense. Det var skuffende, legger han til.

– Hvorfor mener du fraværet ikke vil gå ned ?

– Problemet med en maksgrense på fravær, er det udokumenterte fraværet. Elever som blir mobbet eller har psykiske diagnoser, skaffer seg ikke nødvendigvis legeerklæring på at de må være borte fra skolen. Jeg håper virkelig politikerne tar til fornuften og avlyser enhver fraværsgrense etter at evalueringen av denne prøveperioden har funnet sted, svarer elevenes tillitsvalgte.

GODTOK KOMPROMISS: Trond Giske (Ap) godtok i dag et kompromiss om en mer fleksibel fraværsgrense på 15 prosent for elever i videregående opplæring. Foto: Øyvind Nordahl Næss VG

Hva den nye fraværsgrensen blir, er ennå ikke helt klart. Men signalene i innstillingen peker mot Utdanningsforbundets opprinnelige forslag på en fraværsgrense på 15 prosent og ikke 10 prosent, som Røe Isaksen har holdt hardt på.

Høyre på Stortinget velger tirsdag likevel å tolke vedtaket som en støtte til «sin» statsråd.

– Det som er viktig er at statsråden har fått ryggdekning for å innsnevre den grensen som er i dag, og det vil nå innledes forhandlinger om hvor denne grensen skal gå. Jeg vil ikke bli overrasket om den havner på 15 prosent, sier saksordfører Kent Gudmundsen til VG.

– For rigid

– Forskriften skapte mye debatt, og opposisjonen påsto at grensen på ti prosent var for rigid. Det som har skjedd nå er et kompromiss, og det viktige er at grensen om en fraværsgrense- som prinsipp, er ivaretatt, mener Høyres skolepolitiker på Stortinget.

Dette er et kompromiss etter at Utdanningsforbundet foreslo en grense på 15 prosent og en mulighet for lokalt skjønn i særskilte tilfeller.

– Jeg er veldig tilfreds med at vi nå fra Stortinget sier fra om at skulk ikke er akseptabelt, og at vi nå kan gi norske lærere et verktøy de har etterlyst lenge, sier Gudmundsen.

Både Trond Giske (Ap) og Audun Lysbakken (SV) som først fikk fjernet statsrådens 10 prosent-grense, reagerer på at Høyre på Stortinget forsøker å få et kompromiss til å se ut som en seier.

– Det er sjelden at Stortinget stopper en forskrift fra statsråden og sender saken tilbake på denne måten, men i denne saken var det nødvendig, sier leder Trond Giske i Stortingets utdanningskomite til VG.

Les også: Trond Giske er Stortingets skole-fraværskonge

Han tror nå at en mer fleksibel fraværsgrense på 15 prosent bør prøves ut, der elever som for eksempel kommer skjevt ut tidlig i skoleåret må få sjansen til å komme på rett spor igjen uten at de mister karakter i et fag.

Derfor så støttet han og Ap sammen med Sp, Høyre og Frp forslaget om å prøve ut en ny fraværsgrense i tre år som departementet raskt må komme tilbake med detaljene på.

Frp: – Mulig å gjennomføre fra høsten

Frps Bente Thorsen har tro på at den nye forskriften kan iverksettes allerede i kommende skoleår fra høsten av.

– Jeg er tilfreds med at vi nå er i mål og har fått vedtatt en nasjonal fraværsgrense som en prøveordning over tre år. Vi har ikke definert noe prosenttall, men mener Utdanningsforbundets forslag på 15 prosent er et godt utgangspunkt, sier Bente Thorsen (FrP) til VG.

Les også: Høyre sa ja til fraværs-løsning Ap pekte på

Se også: Rektor føler seg brukt av Giske

SV-Lysbakken: – Dundrende nederlag for Høyre

I en kommentar sier SV-leder Audun Lysbakken at partiet er fornøyde med at regjeringens fraværsgrense er stanset.

– Høyre later nå som at de er tilfreds med dette, men har i virkeligheten gått på et dundrende nederlag. Røe Isaksens rigide fraværsgrense er nedstemt, sier Lysbakken.

KrFs Anders Tyvand er også glad for at regjeringen har snudd.

– Jeg er glad for at en enstemmig utdanningskomite nå går inn for å vrake den fraværsgrensen som regjeringen har lagt opp til, og erstatte den med et nytt fraværsreglement i skolen. Selv om Ap nå sikrer flertall for en nasjonal fraværsgrense, så legger de fem opposisjonspartiene i komiteen klare føringer for hvordan et nytt reglement må se ut. Det må bli mindre rigid, og i større grad hjelpe elevene til å fullføre.

Lektorlaget: Strålende fornøyd

– Vi er strålende fornøyd med at Stortinget likevel har innsett at det er på tide med en fraværsgrense. Halvparten av våre medlemmer har følt seg tvunget til å sette karakter uten tilstrekkelig grunnlag, sier Rita Helgesen som er leder for Norsk Lektorlag, som legger til at hun synes en grense på 15 prosent høres ut som et greit kompromissforslag.

Mer om

  1. Skole og utdanning

Flere artikler

  1. Mot nederlag for kunnskapsministeren: Omstridt fraværsgrense kan ryke i tolvte time

  2. Høyre bruker tekst fra Giske-bok i nytt forslag om fraværsgrense

  3. Ap sier nei til Strenge-Torbjørns fraværsgrense

  4. Får fravær for å streike mot nye fraværsregler

  5. Fraværsgrense deler Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder