AVVIKLER MOTTAKSPLASSER: Investor Ola Moe har forklart at Rondablikk Høyfjellshotell etter 9. desember ikke lenger skal være asylmottak. Foto: Knut Storvik, GD ,

Derfor avvikler UDI rådyre akuttplasser for asylsøkere

Slåsskamper, arbeidskonflikter og månedsutbetalinger på nær 200 millioner

Rådyre akuttplasser har gitt asylinvestorene millionutbetalinger. Men nå avvikler UDI flere av plassene, og stanser etablering av nye akuttplasser.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I en artikkelserie har VG avslørt hvordan investorer har fått millionutbetalinger fra Utlendingsdirektoratet (UDI) på å leie ut akuttplasser for asylsøkere. Men nå er det snart slutt på utbyttefesten, skriver UDI til VG:

– Mange av disse stedene skal snart benyttes til hotellgjester og tas i bruk til vinterturisme og andre formål. Derfor kan vi ikke bruke disse tilbudene til å huse asylsøkere i lang tid fremover, skriver Vibeke Schjem i UDIs presseavdeling i en e-post til VG.

– Plassene er dessuten langt dyrere enn vanlige mottaksplasser. Derfor er det ønskelig å få flyttet over beboere fra akuttinnkvarteringssteder til ordinære mottak så fort vi kan, fortsetter hun.

Gjennomsnittsprisen på disse plassene har vært så høy som 781 kroner per døgn, per beboer, og ligger nå på litt under 700 kroner opplyser UDI.

De samlede månedsutbetalingene fra UDI har vært på nær 200 millioner kroner, viser utregninger VG har gjort. Ordinære mottaksplasser har en gjennomsnittpris på under 300 kroner per beboer, per døgn.

Les også: OL-vinner ble asylinvestor

Nedgang

Nye akuttplasser vil ikke etableres, grunnet den siste ukens kraftige nedgang i ankomster av asylsøkere.

– Vi har nå, på grunn av nedgang ankomster, stoppet etablering av akuttplasser – dette gjelder alle regioner. De akuttmottakene som er etablert etter at denne beskjeden kom, gjelder avtaler som allerede var inngått, sier Schjem til Lister 24.

KAN REDUSERE: Siv Kjelstrup, UDI Foto: UDI ,

I tillegg avsluttes snart flere av kontraktene.

– Vi har så mange steder at vi kan redusere noe, der det ikke er hensiktsmessig å forlenge kontrakten, forklarer regiondirektør Siv Kjelstrup i UDI Indre Østland til VG.

Ett av akuttmottakene som har fått mye fokus er Rondablikk Høyfjellshotell, som siden oktober har fungert som akuttplasser for asylsøkere. Torsdag i forrige uke skrev VG at 17 av de ansatte ved Rondablikk Høyfjellshotell er så misfornøyde med forholdene at de varsler søksmål.

Mange problemer

Dagen etter at VG omtalte konflikten, varslet asylinvestor Ola Moe at han ville avvikle asylplassene på hotellet, og permittere de ansatte. Å avvikle disse plassene var noe UDI uansett hadde bestemt seg for.

– Vi har ikke inngående kjennskap til driften på Rondablikk, men har forstått at det har vært noen utfordringer, blant annet har det vært vanskelig å motivere de ansatte på hotellet til å drive mottaket, sier Kjelstrup.

– Er dere kjent med at det har vært slåssing på Rondablikk?

– Det er vi kjent med og vi har veiledet i forhold til hvordan det skal unngås, sier Kjelstrup.

Har hjulpet UDI

Hun påpeker at Ola Moe og Rondablikk har hjulpet UDI med drift av akutteovernattinger i en veldig krevende periode.

– Uten disse mottakene hadde vi ikke klart å skaffe folk tak over hodet. Samtidig ser vi at det har vært problemer ved enkelte av mottakene, sier Kjelstrup.

Les også: UDI-sjef: Asylmottakene må kunne tjene penger

– V i forstår at dette ikke har vært enkelt. Intensjonen var at akuttplassene skulle brukes i kort tid. Når botiden blir mye lenger, dukker det opp andre problemstillinger som man kanskje ikke var klar for. Nå er det ikke nødvendig å forlenge alle avtalene og vi har valgt å avslutte på Rondablikk, sier Kjelstrup.

Også mottaket på Dæsbekken avsluttes. Det drives av det medisinske firmaet Blostrupmoen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder