LAGER DOKUMENTARFILM: Her er regissør Khan Farooq i Oslo tingrett og filmer islamisten Ubaydullah Hussain som fulgte et fengslingsmøte mot Arfan Bhatti. – Et uvanlig tett kildeforhold, sa førstestasadvokat Jan Glent om de to i Høyesterett.
LAGER DOKUMENTARFILM: Her er regissør Khan Farooq i Oslo tingrett og filmer islamisten Ubaydullah Hussain som fulgte et fengslingsmøte mot Arfan Bhatti. – Et uvanlig tett kildeforhold, sa førstestasadvokat Jan Glent om de to i Høyesterett. Foto: HELGE MIKALSEN ,

Ubaydullah Hussain om PST-beslag av filmopptak: «Hvis du har filmet når vi har sagt ikke film, da er det kjørt.»

INNENRIKS

HØYESTERETT (VG) Få timer etter at PST tok beslag i opptak fra en dokumentarfilm om islamisten Ubaydullah Hussain, ringte islamisten til regissør Khan Farooq og stilte flere spørsmål om innholdet i materialet som var tatt.

Publisert: Oppdatert: 04.11.15 13:58

I den vel 25 minutter lange telefonsamtalen 8. juni diskuterte Ubaydullah Hussain og regissøren først ransakingen som fant sted samme kveld hos filmprodusent Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde på dette tidspunktet hatt en skjult etterforskning mot Hussain over en lengre periode – og avlyttet blant annet telefonen hans.

– Begge virket stresset i samtalen

− Begge virker stresset i denne samtalen. De snakker først om ransakingen og om at PST har fått kopi av filmmaterialet om 18-åringen, sa førstestatsadvokat Jan Glent i Høyesterett.

Les også: PST: Avlyttet islamister før razzia hos filmregissør

Landets øverste domstol behandler denne uken spørsmålet om de hemmelige tjenestene skal få se materialet de tok i beslag hos produsenten i juni.

Førstestatsadvokaten la blant annet frem rapporter fra telefonavlyttingen som PST har hatt av Ubaydullah Hussain. Materialet stammer hovedsakelig fra en samtale like før midnatt 8. juni – kun noen timer etter ransakingen hos filmprodusenten:

− Så de har egentlig alt sammen som vi gjorde i dag? spurte Hussain.

– Sagt noe som kan skade vår sak?

Regissør Khan Farooq bekrefter dette overfor islamisten. Hussain viste her til den mye omtalte Sverige-turen tidligere denne junidagen som endte med at en Oslo-gutt ble pågrepet på Landvetter flyplass i Gøteborg og siktet for terror.

− Men, bror. Ble det sagt noe foran kameraene som vi ikke bør snakke om? spurte Ubaydullah Hussain.

− Ikke som jeg husker. Og hvis det var det, så skulle det klippes bort, svarte Farooq.

− Ble det sagt noe som kan skade vår sak? spurte Hussain.

− Bror, jeg er ikke hundre prosent sikker, svarte regissøren.

– Jeg mener det her er snakk om at det er innholdet som skal redigeres – at utheldige uttalelser klippers bort, svarte førstestatsadvokaten da en dommer spurte om dette sitatet kunne dreie seg om anonymisering i filmen.

– Regissør fikk sjokk av PST-ransaking

Ifølge avlyttingsmaterialet, sier regissør Khan Farooq også at han fikk sjokk da PST-etterforskerne kom hjem til filmprodusent Ulrik Imtiaz Rolfsen og materialet av den terrorsiktede 18-åringen ble overlevert dem.

− Vi må snakke med advokaten for hvilket grunnlag de har til å ta tingene. Før og etter redigering er to forskjellige verdener, sa Hussain, og fortsatte:

− Hvis du har filmet når vi har sagt ikke film – da er det kjørt, liksom.

− Nei, det har jeg ikke gjort, svarte regissøren.

− Da er det kjørt liksom, gjentok Hussain.

– Opptakene inneholder viktige bevis

Førstestatsadvokaten mener denne samtalen viser at de beslaglagte opptakene inneholder bevis som har en klar verdi for straffesaken mot den terrorsiktede 18-åringen og Ubaydullah Hussain – som nylig ble siktet for rekruttering til terror.

I avlyttingsmaterialet som ble lagt frem i Høyesterett fremkommer det også samtaler mellom regissøren og islamisten hvor de diskuterer den terrorsiktede 18-åringen og om han har blitt tatt i Sverige.

− Er han stoppet i Sverige? spurte Farooq.

− Det virker slik, svarte Hussain.

− Sjekket svenske aviser? spurte Farooq.

− Det har jeg ikke, svarte Hussain.

– Uvanlig tett kildeforhold

Islamisten – som er talsmann for ekstremistgruppen «Profetens Ummah» − gir uttrykk for at han er spent på når PST vil oppsøke ham.

− Ikke si sånn, bror, sa Farooq.

− Men de kommer hjem, sa Hussain.

− In sha Allah. Vi må tenke på broren vår som er der borte, sa Farooq.

VG har vært i kontakt med terrorsiktede Ubaydullah Hussain de siste dagene. Han ønsker ikke å kommentere saken, som pågår i Høyesterett, før det foreligger en dom.

PST mener regissøren her sikter til 18-åringen som de mener forsøkte å slutte seg til terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS) i Syria.

− Samtalene viser også, etter påtalemyndighetens oppfatning, et uvanlig tett kildeforhold mellom Khan Farooq og Ubaydullah Hussain. De omtaler hverandre som «bror», blant annet. Det er også mye snakk om redigering av materialet, sa Glent i Høyestrett.

– Jeg har pakistansk bakgrunn, kunnskap om og innsikt i miljøet – og jeg viser dem respekt, sier Farooq til VG om opplysningene som kom frem i Høyesterett.

Han fortsetter:

– Ubaydullah Hussain var ikke klar over at regissøren filmet den terrorsiktede 18-åringen i april i år – men ble oppmerksom på dette etterpå. Det viser at jeg ikke fører Ubaydullah Hussain sin sak.

– Hvorfor omtaler du Ubaydullah Hussain som «bror»?

– Det er et vidt begrep, men jeg ville for eksempel ikke ha henvendt meg slik til Kongen. Det kan bety «hør nå her», også. Det er et helt vanlig uttrykk. Hussain viser meg respekt, og jeg viser respekt tilbake, forklarer regissøren.

Førstestatsadvokaten mener det er påfallende mye snakk om redigering i disse telefonsamtalene og at man bevisst blir enige om at eventuelle straffbare uttalelser skal fjernes fra filmen.

– Curry film har redaktøransvaret og opptakene skulle dermed blitt sett av redaksjonssjefen. Det er ikke jeg som er klipper, sier Farooq.

– Forsvarer regissørens arbeid

Advokat Kim Gerdts representerer filmprodusent Ulrik Imtiaz Rolfsen i saken. I sin sluttreplikk i Høyesterett forsvarte han regissør Khan Farooqs arbeid med filmen.

– Vi skal være takknemlig for Farooqs kildearbeid. Han har fått innpass i et svært lukket muslimsk miljø, og det er det som gjør at man får kildeopplysninger. Han er muslim, selv om han ikke er spesielt praktiserende, og ba sammen med Ubaydullah Hussain for å vise ham respekt, sa Gerdts.

Her kan du lese mer om