Regjeringen vil fjerne kirkeasyl-ordningen

HER ER DE I KIRKEASYL: Torsdag denne uken ankom tre asylsøkere hit, til Kirkenes kirke, for å få kirkeasyl, ifølge Sør-Varanger menighet. Foto: Lene Stavå Jensen ,

Hareide: – En overreaksjon å fjerne kirkeasylet

Kristelig Folkeparti-lederen ber regjeringen beholde kirkeasyl-ordningen, selv om han innrømmer at ordningen ikke er god.

 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over fire år gammel

– Kirkeasyl er ingen god ordning, sier Knut Arild Hareide til VG, og legger til:

– Og det er ingen av oss som ønsker at dette skal bli brukt i stort omfang. Jeg tror det er bred enighet om at vi må gjøre det vi kan for at kirkeasyl ikke skal bli en utbredt ordning. Det har vist seg å være en krevende ordning for dem som er i kirkeasyl. Erfaringene fra 90-tallet var ikke bare gode. Men argumentene nå for å fjerne ordningen er svake, sier KrF-lederen.

Kirkeasylordningen har blitt en hett tema etter at tre asylsøkere har søkt tilflukt i kirken i Kirkenes før helgen. Politiet har denne helgen uttalt at de ikke ønsker å aksjonere mot kirkeasylantene.

KRITISK: KrF-leder Knut Arild Hareide, her sammen med statsminister Erna Solberg (H) i Stortinget 13. januar i år. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Vil ikke fjerne ordningen

Likevel støtter han ikke regjeringens arbeid nå for å få avviklet ordningen.

– Dette er en overreaksjon fra regjeringen. Det er en tradisjon for at slike hellige steder har vært unntatt fra maktbruk. Slik har det vært i kirkelig tradisjon langt tilbake i tid. I enkelte situasjoner kan kirkeasyl også være en sikkerhetsventil i enkelte tilfeller, sier Hareide.

Hareide sier han ikke helt forstår timingen til regjeringen, men at han ikke er overrasket over at regjeringen kommer med dette forslaget.

– Det er ikke veldig overraskende, fordi regjeringen varslet noe om dette i sin tiltredelseserklæring. Men jeg trodde dette var noe de nå hadde lagt bort. Jeg tror ikke det er noe flertall i hverken folket eller Stortinget for å fjerne denne ordningen, sier Hareide.

Frustrerte asylsøkere: - Vi blir behandlet som dyr

Skal ha respekt for kirken

Overfor VG ønsker ikke statssekretær Jøran Kallmyr lørdag ettermiddag å stille til intervju for å svare på spørsmål om regjeringens initiativ. I et intervju med NRK sier imidlertid Kallmyr dette:

– Det finnes en balansegang mellom at kirken ikke skal bli en plass der man oppholder ser for å unngå lovlige fattede vedtak, samtidig som vi har respekt for kirkerommet. Det er vi nødt til å vurdere nå, sier Kallmyr.

Til VG sier preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, at hun ikke har noen mening nå om hvorvidt regjeringen bør trekke instruksen eller ikke.

– Kirken har aldri oppfordret til kirkeasyl. Derfor er det heller ingen ordning å avvikle for Kirken. Om politiske myndigheter ønsker å endre politiets instruks, så er det noe de må ta ansvar for. Vi har alltid samarbeidet godt med myndighetene og lagt opp til god dialog, sier hun.

BISPEMØTETS LEDER: Preses Helga Haugland Byfuglien, her fra gudstjenesten under kongeparets 25 årsmarkering søndag forrige uke sammen med kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

Opptrer brutalt

Biskop Atle Sommerfeldt i Borg bispedømme mener hele saken er oppsiktsvekkende. Han advarer regjeringen om mulige internasjonale reaksjoner dersom instruksen fjernes.

– Det er jo oppsiktsvekkende at regjeringen ser seg tjent med å opptre så brutalt. Og at det er regimer som vi vanligvis ikke liker å sammenlignes oss med, som forholder seg slik til kirkerom, sier Sommerfeldt til NTB.

Venstre-veteran Odd Einar Dørum forsvarer retten til å gå i kirkeasyl. Han reagerer skarpt på at regjeringen åpner for å skrote ordningen.

– Dette er en sak for menighetene, ikke myndighetene. Kirkerommet er hellig, sier Dørum til NTB.

Les også

 1. Asylbarn på flukt alene: Kun et fåtall får familien til Norge

  Regjeringen advarer mot at asylbarn flykter alene for å berede grunnen for å få familien til Norge.
 2. Før Frp-Sylvis Storskog-instruks: Tre av fire syrere fikk opphold i Norge. Etter instruksen: 258 kastes ut - 1 får bli.

  Nye tall fra UDI avslører hvordan regjeringens hasteinstruks for Storskog dramatisk har endret syriske asylsøkeres…
 3. Frustrerte asylsøkere: – Vi blir behandlet som dyr

  KIRKENES (VG) De pågrepne asylsøkerne i Kirkenes fryser om nettene og forstår ikke hvorfor de blir sjekket av…
 4. Jemenitt sendt ut over Storskog: Ahmed i Russland: - Jeg har gitt opp

  Flyktningen Ahmed (36) fra Jemen sier at han prøver å unngå å bli fengslet i Russland, og vil prøve å reise til Jemen…
 5. 15 asylbarn ble pågrepet av politiet – alle løslates

  Politiets utlendingsenhet fant det ikke lenger nødvendig å holde barna pågrepet, og velger etter et døgn å løslate dem…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Solberg-regjeringen
 3. Sylvi Listhaug

Flere artikler

 1. Før Frp-Sylvis Storskog-instruks: Tre av fire syrere fikk opphold i Norge. Etter instruksen: 258 kastes ut - 1 får bli.

 2. Norsk kvinne flyktet i kirkeasyl

 3. Listhaugs oppgjør med kirken: «Oppbevaringsplass for gamle travere fra bistandsbransjen og venstresiden»

 4. Asylbarn på flukt alene: Kun et fåtall får familien til Norge

 5. Helga Pedersen (Ap) om asylkaoset: - Regjeringen klarer ikke å håndtere situasjonen på Storskog

Fra andre aviser

 1. Skarpe reaksjoner på at regjeringen åpner for å skrote kirkeasyl

  Bergens Tidende
 2. KrF-leder Hareide: Å fjerne kirkeasyl er en stor overreaksjon

  Aftenposten
 3. Biskop sterkt kritisk til å endre kirkeasyl-instruks

  Fædrelandsvennen
 4. Aftenposten mener: Kirkeasyl bør tolereres

  Aftenposten
 5. Kirkeasyl finnes ikke | Rolf B. Wegner

  Aftenposten
 6. Byfuglien: - Vi kommer ikke til å kaste ut noen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder