Slettmeg.no: Apper gjør det vanskeligere

APPER: Facebook, Snapchat and Whats App er eksempler på apper der man kan kommunisere med andre og dele bilder og videoer. Foto: Frank May, DPA ,

Redd Barna: – Ingen steder på internett er helt trygt for barn

Ingen tjenester er trygge, men noen kan være mer risikable for barn og unge enn andre.

Artikkelen er over fire år gammel

– Det som er viktig å vite er at overgrep kan skje over alt hvor barn og unge ferdes på nettet. Det går ikke an å si at noe sted på internett er helt trygt for barn, alle steder innebærer en risiko for å bli utsatt for ulike typer overgrep.

Det mener Kaja Hegg i Redd Barna. Hun påpeker derfor at man må være forsiktige med å tenke at noen sider er veldig trygge, fordi hun mener det rett og slett ikke er mulig å sikre et nettsamfunn fullstendig mot overgripere.

VG har de siste dagene satt fokus på det politiet og eksperter bekrefter er et stadig økende problem: Overgrep mot barn og unge på nettet.

– Overgripere har alltid oppsøkt steder der det er vanlig lek blant barn og unge. De går på lekeplassen, melder seg som speiderledere eller fotballtrenere. Det samme gjør de på internett, sier hun.

Politiet: Ungdommer presses for nakenbilder på nett

Vanskelig å navngi verstinger

Hegg mener det er tilnærmet umulig å lage en liste over de mest risikofylte appene eller nettsamfunn for barn. Likevel vektlegger hun at apper eller nettsamfunn som promoterer anonymitet og som tillater brukere å registrere seg uten å oppgi hvem de er vil utgjøre en større risiko. Blant disse finnes chattetjenesten Kik, Jodel og Ask.

NETTVETT: Kaja Hegg i Redd Barna. Foto: Privat ,

Les også: Tre tenåringsgutter pågrepet for flere voldtekter

Hegg mener disse primært har blitt mye brukt til mobbing. Hun nevner også Snapchat som en risikofylt tjeneste hvor det har vært mange eksempler på deling av seksualiserte bilder og videoer.

Ifølge en undersøkelse utført av førsteamanuensis Berit Skog ved NTNU i fjor høst har nesten en av tre snapchatbrukere i alderen 13-24 år sendt intime bilder. Over halvparten har mottatt slike. Blant de aller yngste av disse, 13 og 14-åringene, har 12 prosent av de spurte sendt slike «snapper» og 30 prosent mottatt. Samtidig svarte to av ti i den aldersgruppen at de ikke visste, eller ikke ønsket å svare på om de hadde sendt, eller mottatt intimbilder.

Isabell (24) ble utpresset for nakenbilder på nett: - Følte jeg ikke hadde noe valg

Spillsider

Men det er ikke bare nettsamfunnene der en kan være anonym som utgjør en fare.

– Det enkelt å opprette falske profiler på de kjente nettsamfunnene som Facebook og Instagram, og det finnes også her lukkede grupper hvor det skjer mye som vi ikke vet så mye om, selv om begge aktørene jobber seriøst med sikkerheten til brukerne, mener Kaja Hegg.

Hun påpeker at overgripere også slutter seg til spillsider som brukes av barn, og nevner sider som Moviestarplanet og Minecraft som eksempler.

Kripos: – Én person kan forgripe seg på hundrevis

–Alt koker ned til at barn og unge må få inn en ryggmargsrefleks på at de aldri kan vite med sikkerhet hvem de snakker med på internett, sier hun.

Fra åpen til lukket kommunikasjon

Fredrik Skoglunn ved seksjon for seksuallovbrudd hos Kripos forteller til VG at de mottar en rekke henvendelser fra eksempelvis Moviestarplanet som dreier seg om uønskede seksuelle opplevelser via spilltjenesten. Han mener likevel ikke at dette betyr at det skjer flere overgrep der enn på andre sider.

Les også: Ex-lærer lurte barn til å dele bilder og video – nå får ofrene erstatning

– De har gode rutiner for å fange opp dette ved at de har flere moderatorer som følge med på bruken. Men det kan skje langt flere overgrep på sider som ikke har slike rutiner og som vi aldri hører noe fra, sier han.

BEKYMRET: Politispesialist ved avsnitt for seksualforbrytelser Fredy Joaquin Salazar og spesialetterforsker ved Datakrimenheten Eline Liljedahl ser daglig hva ungdom deler på internett. Det gir liten grunn til begeistring. Foto: Trond Solberg , VG

Spesialetterforsker ved Datakrimenheten i Oslo politidistrikt, Eline Liljedahl, mener at man ofte kan treffes på åpne nettsamfunn som er kontaktsøkende.

– Det kan være at du er på en spillside eller et sosialt medium, som i seg selv er greit. Men der spør folk hva andre folks brukernavn på for eksempel Snapchat og Kik er, da går dialogen en til en. Da kan det for gå fra noe som er åpent og greit til utpressing, sier hun.

Råd fra ekspertene: – Vis interesse for barnas nettbruk

– Der setter man inn støtet: «Dersom du ikke gjør som jeg sier så publiserer jeg dette på din facebookside, eller deler det med vennene dine», legger politispesialist ved avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo-politiet, Fredy Joaquin Salazar, til.

Apper gjør det vanskeligere

HJELPER: Hans Marius Tessem i Slettmeg.no hjelper folk som ønsker å få slette ting om seg selv fra internett. Foto: Hampus Lundgren , VG

Hans Marius Tessem, leder for tjenesten slettmeg.no, sier at problemet har flyttet seg fra vanlige nettsteder til apper. Det gjør ting vanskeligere for både dem og foreldrene.

– Før hadde man kanskje PCen stående i stuen, og slik kunne foreldrene ha en viss kontroll. Nå har ungene mobilen med seg overalt. For oss blir det vanskeligere fordi bildene sprer seg fra telefon til telefon. Det blir rett og slett vanskeligere å få ting slettet, sier Tessem.

Barnepsykolog om nettovergrep: En situasjon der man lever i angsthelvete

Han er mest skeptisk til de sosiale mediene som bare er rettet mot barn.

– Fordi da har du isolert hele målgruppen til en potensiell gjerningsperson på ett og samme sted.

Slettmeg.no sier de opplever en stadig økning i henvendelser fra folk som trenger hjelp til å få slettet ting fra nettet. Flere og flere av disse gjelder saker der noen blir presset til å dele intime bilder og videoer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder