Dette er Ernas nye statsråder

Statsminister Erna Solberg presenterte i dag sin nye regjering på Slottsplassen.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Pål Ertzaas
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Frank Ertesvåg
 • Bjørn Haugan
 • Maria Mikkelsen
 • Mona Byrkjedal
 • Bjørn-Martin Bråten Nordby
 • Siri Eggen

Artikkelen er over fire år gammel

Etter at VG på forsiden tirsdag meldte at Erna Solberg planlegger en større rokering i regjeringen har det tirsdag vært en rekke spekulasjoner og lekkasjer om hvem som skal inn og ut av regjeringen. Da Erna kom ut på slottsplassen onsdag formiddag, var det ingen store overraskelser:

Regjeringen utvides fra dagens 18 til 19 statsråder. Høyre får ansvar for arbeids- og sosialdepartementet mot at Fremskrittspartiet får en ekstra statsråd.

Disse kommer inn i regjeringen:

Foto: ,

Stortingsrepresentant og Frp-nestleder Per Sandberg (55) blir ny fiskeriminister.

Morten Wold i Frps stortingsgruppe mener at Per Sandberg er en av de mest kunnskapsrike og dyktige politikerne dette landet har.

– Hvis det er noen som fortjener en statsrådsplass, så er det Sandberg, sier Wold til VG.

VG-kommentator Frithjof Jacobsen tror noe av det viktigste for Per Sandberg (Frp) i jobben som fiskeriminister blir å reise rundt i Norge å være en synlig Frp-politiker utenfor Oslo. Han tror tanken til Frp er at nestlederen skal mobilisere Frp-velgere som har gått over til Høyre.

Stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland (38) blir ny kulturminister for Høyre.

Helleland leder i dag transportkomiteen på Stortinget. Hofstad Helleland er gift med stortingsrepresentant og parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland (51). Paret bor i Drammen, og blir et av landets mektigste ektepar med Hofstad Helleland som ny statsråd.

Anniken Hauglie (43) blir ny arbeids- og sosialminister for Høyre.

Hauglie var frem til september skolebyråd i Oslo. Hun er gift og har to barn med statssekretær Lars Jacob Hiim. Hauglie har lang fartstid i politikken og i Høyre, og har blant annet tidligere arbeidet som politisk rådgiver for Akershus Høyre, og har vært politisk rådgiver for sosialministeren i Bondevik II-regjeringen.

Frp-statssekretær Jon Georg Dale (31) i Finansdepartementet slutter der og blir ny Landbruks- og matminister.

Dale har siden regjeringsskiftet i 2013 vært statssekretær i regjeringen for henholdsvis samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og siden oktober 2014 for finansminister Siv Jensen (Frp). Dale kommer fra Volda i Møre og Romsdal. Dale har tidligere jobbet for matvareprodusenter som Kraft Laks, Johs Jacobsen Kjøtt og Nortura. Dale blir regjeringens yngste statsråd.

Dale fikk blant annet oppmerksomhet da han svarte Ulstein kommunes høringsuttalelse på rim.

Vedum: – Lykke til!

Sammen med sønnene hadde parlamentarisk leder i Høyre Trond Helleland møtt opp utenfor Slottet for å feire at kona Linda Hofstad Helleland (H) er utnevnt som ny kulturminister.
– Skikkelig fint. Hun blir litt mer borte da. Da må pappa droppe litt reiser og sånt, sier sønnene til VG.

Den nye kulturministerens mann hadde følgende å si om skiftet av statsråder:

– Jeg synes det var et riktig tidspunkt å gjøre det på. Det gir en ny kraft og energi inn i en regjering når man foretar et slikt skifte.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen synes at det er en god balanse mellom partiene i regjering.

– Jeg synes det er veldig bra. Det er gode valg, og vi har en klok statsminister. Særlig på innvandring- og integrering er det viktig med en kraftfull statsråd som kan se integrering og innvandring i sammenheng, sier Røe Isaksen.

– Har du en favoritt blant de nye?

– Nei, det har jeg ikke, men jeg tror dette blir bra. Sylvi er tøff og tør å stå i stormen. Hun har en stå-på-vilje, og lar ikke så mye stoppe henne. Jeg tror hun er et godt valg der, sier Røe Isaksen.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum understreker at han synes det er spennende med nye statsråder.

– Statsråder kommer og går i en regjering og politikken består. Jeg ønsker dem lykke til, sier Vedum til VG.

På spørsmål om hva som er hans beste råd til de ferske statsrådene, svarer Vedum:

– Jeg håper de statsrådene tar seg tid til å slappe litt av i ferien. Det er et enormt privilegium, men det er mange som interesse i å ha din tid og ha din oppmerksomhet. Det er et kjempespennende verv, men si til din ektefelle at du elsker han eller henne i romjulen, for du trenger raushet i familien, sier Senterparti-lederen.

Disse bytter ansvarsområde

Foto: ,

Avtroppende EU-minister ved Statsministerens kontor, Vidar Helgesen (H), blir ny klimaminister.

Partileder Rasmus Hanson i Miljøpartiet De Grønne (MDG) er naturlig nok svært spent på den nye klima- og miljøministeren:

– Jeg synes det er spennende. Det er spennende med en ny klimaminister som er en moderne høyremann, og som overtar når Norge skal utvikle en helt ny politikk som svar på den nye klimaavtalen som ble vedtatt i Paris.

Avtroppende landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) blir ny innvandrings- og inkluderingsminister, med ansvar for asyl-, flyktning- og integreringspolitikken. Det er Hanson også spent på.

– Det er veldig spennende at hun får et eget ansvar som flyktnings- og integreringsminister. Det er et fornuftig og grep. MDG har mye å si om Listhaug, men hun er en offensiv og handlekraftig politiker. Hun får ikke bare ansvaret for, i gåseøyne, å stenge grensene, men også for å ta vare på de menneskene som skal ha beskyttelse i Norge.

Listhaug får følge av Høyres Marit Berger som statssekretær.

– Blir nok liv i leiren

Jan Bøler i Arbeiderpartiet sier til VG at han særlig har et forhold til Hauglie og Listhaug, etter at de har vært aktive i Oslo-politikken.

– Begge er arbeidsomme og flinke. De er begge kontroversielle og går rett på i debatter, så det blir nok liv i leiren når de inntar postene sine. De har vilje til å kjøre debatter, og det er bra for Stortinget, sier han.

Bøhler sier videre at han ikke ventet at det var fiskeriministerposten Per Sandberg skulle overta.

– Per er en trivelig kar, så han vil sikkert trives sammen med fiskerne. Han har glimt i øyet. Nå er han i regjering, så han må innordne seg mer. Jeg tror han blir mer stille, når det gjelder å uttale seg om innvandring og i de sakene hvor han har vært kontroversiell, sier Ap-politiker Jan Bøhler til VG.

Avtroppende fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) blir ny EU-minister i Utenriksdepartementet.

Disse skal ut

Foto: ,

Når noen kommer, så må også noen gå. Robert Eriksson (Frp) har siden Solberg-regjeringen tiltrådte vært arbeids- og sosialminister, men må nå gi fra seg nøkkelen til kontoret. Det må også Thorhild Widvey (H), som har vært kulturminister.

Det siste avtroppende klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) gjorde, var å være med på forhandlingene om en ny global klimaavtale i Paris.

I et innlegg på sin Facebook-side uttaler samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen seg om sine nye kolleger:

– I dag får jeg noen nye kollegaer i regjeringen, men mister samtidig noen gode venner og kollegaer. Glede og vemod på samme tid. Takk for solid og god innsats til Robert, Tine og Thorhild. Velkommen på laget til Per Sandberg, Jon Georg Dale, Linda Helleland og Anniken Hauglie. Og lykke til med nye posisjoner til Sylvi, Vidar og Elisabeth. Vi har fått til mye på 26 måneder, full fart videre, skriver han.

Resten av regjeringen ser slik ut:

• Statsminister: Erna Solberg (H)
• Finansminister: Siv Jensen (Frp)
• Helse- og omsorgsminister: Bent Høie (H)
• Utenriksminister: Børge Brende (H)
• Kunnskapsminister: Torbjørn Røe Isaksen (H)
• Barne- og likestillingsminister: Solveig Horne (Frp)
• Forsvarsminister: Ine Eriksen Søreide (H)
• Justis- og beredskapsminister: Anders Anundsen (Frp)
• Olje- og energiminister: Tord Lien (Frp)
• Kommunal- og moderniseringsminister: Jan Tore Sanner (H)
• Næringsminister: Monica Mæland (H)
• Samferdselsminister: Ketil Solvik-Olsen (Frp)

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Høyre (H)
 3. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Kilder til VG: Dette blir den nye regjeringen

 2. Erna om skiftene: – Det var ikke plass til Robert

 3. Dette vet vi om regjeringskabalen

 4. Folkets dom over statsrådene: Listhaug splitter Norge

 5. Slik blir den nye regjeringen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder