MANGFOLDIG KARRIERE: Berge Furre var politiker og professor i kirkehistorie. Han var også medlem av Lund-kommisjonen på 90-tallet, hvor Forsvarets sikkerhetstjeneste ble gransket for å ha overvåket statsråder og ansatte i departementene.
MANGFOLDIG KARRIERE: Berge Furre var politiker og professor i kirkehistorie. Han var også medlem av Lund-kommisjonen på 90-tallet, hvor Forsvarets sikkerhetstjeneste ble gransket for å ha overvåket statsråder og ansatte i departementene. Foto: Tore Meek , NTB scanpix

Tidligere SV-leder Berge Furre er død

SV-veteranen hylles av partifeller

INNENRIKS

Tidligere SV-leder og historiker Berge Furre er død, 78 år gammel.  – Det er en høvding som er gått bort, sier både Audun Lysbakken og tidligere SV-leder Kristin Halvorsen.

Publisert: Oppdatert: 12.01.16 11:43

Samfunnsmennesket med den malmfulle nynorsk-røsten har gått bort.

Berge Furre, som kom fra Ryfylke i Rogaland, gjorde seg sterkt bemerket i norsk politikk og samfunnsliv i en årrekke.

– Det er med dyp sorg vi har mottatt budskapet om Berge Furres bortgang. En bauta i SVs historie og i norsk samfunns- og åndsliv er borte. Partiet vårt skylder Berge Furre en stor takk for hans livslange innsats i vår bevegelse og de verdiene denne står for, sier SV-leder Audun Lysbakken om Furre.

Les også: SVs omtale av Berge Furre

1 av 11BOKSLIPP: Finn Gustavsen presenterer sin bok "Blåmandag" på en pressekonferanse. Partileder i SV, Erik Solheim (i midten) og Berge Furre (t.v.) var også til stede. NTB arkivfoto Lise Åserud / SCANPIX

– En høvding

Han kaller Berge Furre en høvding.

– Det er en høvding som har reist bort, sier Lysbakken.

Les også: Ordinert til prest i moden alder

Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen, sier nesten det samme.

– Det er en klok høvding som er gått bort. Han var virkelig en høvding på norsk venstreside, men også en intellektuell kapasitet og respektert historiker, sier Halvorsen til VG.

Lysbakken mener Furre i tillegg til å være historiker i høy grad skapte historie selv.

– Vi vil huske han som en av dem som skapte den moderne venstresiden i Norge, en nytenkende og uredd politiker. Han satte spor etter seg på mange områder i norsk politikk, fra EU-kamp og landbruk til internasjonal solidaritet og personvern, sier Lysbakken.

Les også: Kjempet for åpenhet om avlytting

Beskjeden og respektfull

Furre var stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti fra 1973 til 1977, og leder fra 1976 til 1983. Furre var professor i historie ved Universitetet i Tromsø mellom 1985 og 1986. Han var professor i kirkehistorie ved Universitetet i Oslo fra 1991 og har vært medlem i Oslo Bispedømmeråd, samt hatt en rekke andre kirkelige verv. Furre var også teolog og ordinært som prest.

– Han hadde en stor intellektuell kapasitet, men likevel med en beskjeden fremtoning og en respektfull måte å møte sine medmennesker på. Han var lyttende og nysgjerrig på andre, selv om han i sin kunnskap og klokskap overgikk de fleste, sier Kristin Halvorsen.

Ørnhøi: Trist

Tidligere stortingsrepresentant for SV, Stein Ørnhøi, traff Berge Furre første gang høsten 1961. Siden jobbet de nært sammen i mange år før de begge trakk seg ut av politikken.

– Det er en av det forrige århundrets store personligheter som nå er borte. Det er trist, selv om dødsfallet ikke var uventet, sier Ørnhøi.

SV-veteranen mener Furre står igjen som en ruvende skikkelse på norsk venstreside, men trekker også frem hans betydning som historiker og kirkehistoriker.

– Noe av det viktigste som står igjen etter Berge er hans evne til å koble nasjonale med det internasjonale og trekke de lange linjer fra historien inn i forståelsen av det norske samfunnet, sier Ørnhøi.

Inspirasjon

Som historiker har han satt spor etter seg som forfatter av flere standardverk om nyere norsk historie.

SV-leder Lysbakken gjorde nyheten om Berge Furres bortgang offentlig tirsdag i samråd med Furres familie.

– Våre tanker er hos familien til Berge i dag, og det er i forståelse med dem vi nå gjør nyheten om bortgangen offentlig. For meg har Berge Furre og den politiske arven hans vært en stor inspirasjon, og vi i SV vil minnes ham med takknemlighet og glede, sier Lysbakken.

Her kan du lese mer om