FORTSATT LOVLIG: En tigger på Karl Johansgate i Oslo. Nå vil tigging fortsatt være tillatt i Norge, men kommunene kan vedta lokale forbud.
FORTSATT LOVLIG: En tigger på Karl Johansgate i Oslo. Nå vil tigging fortsatt være tillatt i Norge, men kommunene kan vedta lokale forbud. Foto:Frode Hansen,VG

Jusprofessor om tiggeforbud-forslag:  - Grunnleggende svakt

INNENRIKS

Regjeringens forslag til tiggeforbud var grunnleggende svakt, dårlig lovteknisk og laget for å kunne diskriminere, mener advokat Jon Wessel-Aas og jusprofessor Mads Andenæs.

Publisert:

– Det er åpenbart at det de vil til livs er tigging av tilreisende, først og fremst romfolk. Men det kan de ikke si. Når man forsøker å formulere det generelt oppstår det problemer, sier advokat Jon Wessel-Aas.

Han er ikke overrasket over at regjeringen torsdag trakk forslaget om tiggeforbud, etter at Senterpartiet trakk sin støtte og flertallet i Stortinget med det forsvant.

Hadde forslaget blitt vedtatt ville mange handlinger – for eksempel å gi en kopp kaffe til en tigger – blitt forbudt utilsiktet, mener Aas.

– Det er dårlig lovteknisk. Slik forslaget var formulert hadde det vært svært vanskelig å forstå hvor grensene gikk. Jeg har vanskelig for å tro at spesielt mye av det hadde blitt håndhevet, men hvis du ikke mener det du skriver, må du skrive noe annet, sier Wessel-Aas.

– Jurister har ikke blitt hørt

Jusprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo mener regjeringens lovforslag var «grunnleggende svakt».

– Lovforslaget er ikke godt. Høringsdokumentet er ikke godt. Gode jurister i justisdepartementet har hatt innvendinger på mange nivåer og man kan lese ut av notatet at de ikke er blitt hørt, sier Andenæs.

– Politisk ledelse har trumfet gjennom forslaget for å få en kjapp løsning på noe de oppfatter som et problem?

– Det er sikkert en mer treffende måte å si på.

Dessuten, mener Andenæs, strider forslaget med grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper.

– Det er avgjørende at loven er presis slik at den ikke gir anledning til å diskriminere. Her er det grunn til å være betenkt over at lovforslaget er formulert på en slik måte at den kan brukes mot bestemte grupper.

Til VG har Andenæs og Wessel-Aas har tidligere gitt uttrykk for at tiggeforbud er i strid med fundamentale menneskerettigheter.

«Forbudet gjelder heller ikke innsamling av nytelsesvarer i forbindelse med julehøytid, Halloween og lignende» heter det i regjeringens opprinnelige forslag.

– Det er lite som er mer organisert tigging i Norge enn det å gå julebukk. Skal folk da få være positive til julebukk-besøk kun så lenge det er folk de liker? Hva hvis barna til noen av disse familiene som er det åpenbare siktemål for reglene kommer på døren, vil det være lovlig eller organisert tigging, spør Andenæs.

Justisdepartementet ønsket ikke å kommentere kritikken torsdag kveld.

Jubel i opposisjonen

Opposisjonspartiene på Stortinget uttrykte torsdag glede over at regjeringen ble stående alene om å ville innføre et nasjonalt forbud mot tigging.

Kort tid etter kunne VG sitere justisminister Anders Anundsens statssekretær Vidar Brein-Karlsen på at regjeringen trekker hele lovforslaget.

– Alle vet at en debatt om tigging skaper debatt – at Senterpartiet ikke vil stå i dette, tar jeg til etterretning, skriver han i en epost til VG.

VG har spurt statssekretæren om han er fornøyd med hvordan høringsnotatet ble utformet. Dette svarer han ikke konkret på.

– Vi sendte et forslag på høring og ønsket innspill til dette. Nå får vi ikke vite hvordan et eventuelt forslag ville blitt og hvilken skjebne dette kunne fått i Stortinget, skriver Brein-Karlsen.

Internasjonal oppmerksomhet

Tiggeforslaget fra regjeringen har høstet betydelig internasjonal oppmerksomhet.

Flere av artiklene i internasjonale medier er negativt vinklet og vektlegger at forslaget ikke hører hjemme i et såpass velberget land som Norge.

Huffington Post's artikkel, titulert «Et av verdens rikeste land ønsker å forby tigging», er delt over 18.000 ganger.

Svenske Aftonbladets kommentator Ehsan Fadakar reagerer kraftig på forslaget, og spekulerer på om Frps dårlige meningsmålingstall den siste tiden kan ha noe med saken å gjøre.

Her kan du lese mer om