Kompisene fra Storbritannia fanget verdens største torsk fra land

REKORDTORSK: Stu Andrews og Tom Ascott fra England viser frem kjempetorsken de fikk under en fisketur til Saltstraumen i slutten av februar. Foto: John Strange/Guided Fishing Norway ,

Sjekk den kjempetorsken!

Tre briter kan snart krone seg med en verdenrekordtittel etter at de tok en torsk på 30,16 kilo fra land i Saltstraumen.

 • Anita Bakk Henriksen

Artikkelen er over fire år gammel

I 25 minutter kjempet britene Tom Ascott, Stu Andrews og Steve Reeve med den digre ruggen under en fisketur i Saltstraumen søndag kveld.

– Det var en vanvittig opplevelse, jeg har aldri opplevd lignende, sier den ivrige fiskeren, Tom Ascott (33) på telefon fra Dorseth i England.

Han forteller at han raskt forsto hvor stor fisken var da den nappet.

– Den dro med seg hele snøret flere ganger, og vi måtte jobbe knallhardt for å få den til land, sier han.

Donerte torsken til lokalsamfunnet

Kompisen Stu hoppet til slutt ned i det iskalde vannet da ruggen nærmet seg land, og da hadde kjempetorsken gitt opp.

VERDENSREKORD: Tom Ascott klarer så vidt å holde torsken som sikret han en verdensrekord. Torsken veier 30,16 kilo. Foto: John Strange/Guided Fishing Norway ,

– Vi hadde planer om å slippe den ut igjen, men dessverre var den ikke til å redde, så vi donerte den til lokalsamfunnet, sier Ascott.

Selv har han fisket nesten hele livet, men aldri kommet i nærheten av noe slikt som i Saltstraumen.

Vennegjengen bedriver såkalt surffiske. Her bruker de lange, kraftige stenger og solide sneller med mye snøre. Fisket foregår altså fra land, men det grove utstyret gjør at fiskerne kan kaste store agn langt og fiske på steder med mye strøm.

– To ganger tok fisken nesten 300 meter med snøre, men sakte, men sikkert klarte Tom å dra den mot land. Da fisken omsider viste seg var det en helt utrolig opplevelse, sier fiskeguide John Strange fra Guided Fishing Norway.

Å lande en torsk på over 30 kilo fra land er likevel ikke noen enkel oppgave, spesielt ikke i verdens kraftigste tidevannsstrøm. Men en slik fisk må selvsagt på land, koste hva det koste vil.

Les også: Kinesiske fiskere fanget kjempefisk

Gode fiskeferdigheter

– Stu fikk tak i den med hendene, og gjorde rett og slett en veldig god jobb. Da vi fikk fisken opp på land trodde vi nesten ikke våre egne øyne. Den var latterlig diger, sier Strange til Hooked.

Innen verdens sportsfiskerekorder opereres det med flere forskjellige lister, blant annet allround, tynnline og fangster gjort fra land. Fisken til Tom Ascott er større enn alle tidligere torsker tatt fra land noe sted i verden.

Han kan derfor titulere seg som verdensrekordholder straks fisken er offisielt godkjent. Noen norgesrekord får han derimot ikke. I Norge føres det nemlig bare to rekordlister i saltvann, allround og fluefangster. Og norgesrekorden er betydelig større.

– Det var helt klart mye flaks med i bildet da vi klarte å lande denne enorme fisken. Det var dypt på landingsstedet, strømmen var sterk og det var ugrei bunn. Men Tom gjorde en veldig god jobb med å holde seg rolig og konsentrere seg om fisken. Dette var rett og slett gode fiskeferdigheter, sier en strålende fornøyd fiskeguide.

Les også

Mer om

 1. Utrolige historier
 2. Fritidsfiske
 3. Jakt

Flere artikler

 1. Pluss content

  Sjekk den utrolige fangsten!

 2. Pluss content

  Pøser ut kaffe for «monstertorsk»

 3. Hanne (29) fanget kjempefisk i Trondheimsfjorden

 4. De planla fisketuren i ett år. Og se hva som kom opp fra dypet!

 5. Bilal (20) fikk 124 kilos monsterkveite på kroken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder