Dieselkontroll i Oslo: Ingen bøter er innkrevd foreløpig

Etter fem timer med dieselforbud i Oslo er det ennå ikke innkrevd et eneste gebyr.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det opplyser Statens vegvesen og politiet i Oslo til VG.

– Det er ikke gitt ut noen gebyrer fra Vegvesenet i dag, men man må likevel påregne å bli gitt et gebyr på 1.500 kroner dersom man blir stoppet og bryter forbudet, sier kommunikasjonsrådgiver Håvard Vikheim i Statens vegvesen.

Det samme forteller Oslo-politiet til VG, som samtidig opplyser at det mest sannsynlig ikke vil bli delt ut bøter resten av dagen heller.

Dieselforbudet: – Har hatt effekt

Onsdag gjennomfører Vegvesenet kontroller ved Frognerparken i Oslo. I tillegg har de noen biler som gjør kontroller ute på veinettet. Hvor politiet har sine kontroller, ønsker de ikke å opplyse om.

– Den første dagen fokuserer vi på å gi informasjon og råd. Vi snakker med folk og gir dem advarsler dersom de bryter forbudet, sier Vikheim.

Politiet og Vegvesenet er de eneste med myndighet til å innkreve gebyrer i forbindelse med forbudet.

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg, opplyser gjennom sin pressekontakt at hun «forholder seg til hvordan politiet og Vegvesenet håndhever forbudet».

Hvorvidt hun frykter at fraværet av bøter vil føre til at flere velger å bryte forbudet, eller hvorvidt det var planlagt at det ikke skulle deles ut bøter tirsdag formiddag, ønsker ikke byråden å svare på.

Ingen bøter i Frognerparken

Monica Thorud Olsen, presseansvarlig i Bymiljøetaten, er til stede under Statens vegvesens kontroll i Frognerparken i Oslo tirsdag morgen.

Hun sier til VG på stedet at de ikke gir ut bøter til dieselsjåførene som stoppes her.

– Denne kontrollen går på beltebruk og diesel. Vi gir ikke ut bøter for dieselbiler i dag, fordi det er første kontroll den første dagen, men vi gir advarsel og ber dieselbilsjåfører parkere bilen så fort som mulig, sier Thorud Olsen.

Det betyr imidlertid ikke at du trygt kan kjøre rundt med dieselbil over hele byen.

Les også: Oslo Frp ber om at forbudet avblåses umiddelbart

– Du kan få bot i dag, absolutt. Men på denne kontrollen i Frognerparken, som er den første, har vi fokus på informasjon. Men det vil være en vurderingssak utover dagen og i morgen. Politiet er også rundt i byen og kan gi bot, sier Thorud Olsen.

– Vil gi det tid

Om politiet vil gi informasjon eller bøtelegge, er opp til dem selv.

– De som kjører dieselbil og blir stoppet her i dag vil altså slippe unna med en advarsel?

– Ja, primært er det fokus på å gi informasjon og vi vil be dem parkere bilen sin så fort som mulig, sier hun.

Hun sier at de ikke instruerer Vegvesenet, men at de har bedt dem om å utvise skjønn i starten.

– Vegvesenet må vurdere unntakene, men de fleste privatbiler faller ikke innenfor unntakene. Å kjøre dieselbil i et privat ærend er en overtredelse, men det fordrer at de har fått med seg forbudet. Det har vært mye dekning i media, men vi vil gi det litt tid, sier Olsen.

STOPP, MEN IKKE BOT: I Frognerparken kan du bryte dieselforbudet uten å få annet enn en advarsel. Foto: Trond Solberg VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder