MUSLIM: Malika Bayan het tidligere Charlotte. Først for fem år siden ble hun muslim. Foto: Camilla Huuse VG

Hijabkledd kvinne ble kastet ut av frisøren: – Det handler om noe mye større enn meg og henne

JÆREN (VG) Religionen reddet livet mitt, sier Malika
Bayan. Derfor forsvarer 24-åringen, som i 2011 konverterte til Islam, hijaben i retten.

 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over fire år gammel

– Denne saken handler om noe mye større enn meg og henne. Det handler om at jeg vil ha frihet til å velge hvor jeg skal farge håret mitt, og at jeg forventer å bli behandlet likt som alle andre, sier Bayan til VG.

Vi står utenfor Jæren Tingrett. Retten er hevet, TV-lampene er slukket og 24-åringenkan puste ut.

– Jeg gikk fra å være ingen til plutselig å ha alles øynene på meg. Det er klart jeg blir nervøs. I denne saken representerer jeg så mye mer enn bare meg selv.

For under ett år siden ble frisør Merete Hodne anmeldt for å ha nektet 24-åringen å få håret sitt farget i salongen sin, fordi hun ifølge tiltalen «ikke ønsket å ta på sånne som henne». Frisøren ble ilagt et forelegg på 8.000 kroner, som hun nektet å betale. Derfor endte saken i retten.

Bakgrunn: Nektet å slippe inn kvinne med hijab – ender i retten

Merete Hodne er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 186, som sier at «med bot eller fengsel inntil 6 måneder straffes den som i ervervsmessig eller liknende virksomhet nekter en person varer eller tjenester på grunn av personens a) hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse, b) religion og livssyn, c) homofile legning, eller d) nedsatte funksjonsevne, såframt nektelsen ikke skyldes manglende fysisk tilrettelegging».

Frisør: Ser på en hijab som et totalitært symbol

Dommen faller på mandag. I retten forklarte Hodne at hun ikke nektet Bayan adgang til salongen på grunn av religion. I stedet begrunner hun handlingen sin i en frykt for ekstremisme.

– Jeg ser på en hijab som et totalitært symbol. Når jeg ser en hijab tenker jeg ikke på religion, men totalitære ideologier og regimer. En hijab er ikke religion, men politikk, forklarte Hodne i Jæren tingrett torsdag.

Dette er ikke første gang 47-åringen er i medias søkelys. Hodne har tidligere vært aktiv i innvandringskritiske organisasjoner som Sian, Pegida og Norwegian Defence League. Hun var også en av 15 nettdebattanter VG intervjuet i forbindelsen med spesialen «Nettkrigerne» i fjor. Da hevdet hun å være villig til å dø for sin kamp mot islam.

På grunn av Hodnes mange islamfiendtlige ytringer på nettet, har det kommet beskyldninger om at Bayan viste hvem hun var og oppsøkte salongen for å provosere.

– Det at vi gikk inn i salongen var ikke en demonstrasjon. Jeg visste ikke hvem Hodne var før vi gikk inn i salongen, sier Malika Bayan.

I dag spiller det ikke så mye rolle for henne hva Merete Hodne personlig mener om hijab og religion. For det som kunne blitt en feid mellom dem to, har i stedet blitt en prinsippsak.

– Jeg er redd diskriminering av muslimer i Norge vil bli verre hvis vi ikke tar denne diskusjonen nå, sier Bayan.

Les også: – Følte meg så liten og såret

TILTALT: Frisør Merete Hodne måtte torsdag møte i Jæren tingrett tiltalt for å ha kastet Malika Bayan ut av salongen sin fordi Bayan bruker hodeplagget hijab. Foto: Carina Johansen NTB scanpix

Ga hverandre en klem

I gangen utenfor rettssalen, mens kameralampene er vendt en annen vei, gir frisøren Malika en klem. Holdne sier hun håper det går bra med 24-åringen. Så skiller de lag.

I retten forklarte Hodne at hun angrer på måten hun mottok henne på.

– Selvfølgelig burde jeg behandlet henne annerledes, sa frisøren i retten.

– Der ser du – det handler ikke om oss som individer, sier Bayan.

– Det handler om religionsfrihet, samtidig som jeg er veldig imot diskriminering og rasisme. Statistikken for anmeldte diskrimineringssaker har skutt i været de siste årene, men det er få saker som kommer frem i lyset. Derfor tar jeg denne kampen for mange.

Les Hodnes intervju her: «Islam er mye verre enn nazisme»

Vanskelig oppvekst

24-åringen forteller at dagen har gått bedre enn forventet.

– Jeg hadde sett for meg enda mer oppstyr. Sant nok så tok en mann tak i hijaben min, men da jeg slo vekk hånden hans, ble det med det.

Bilradioen summer i bakgrunnen. Selv om det er to timer til sønnen (2) vanligvis hentes i barnehagen, er vi på vei ditt nå.

– Han betyr alt og enda litt til, så akkurat nå vil jeg bare se han, smiler småbarnsmoren.

MEDIEINTERESSE: Både TV, radio og aviser var godt representert i rettssalen på Jæren torsdag. Her blir Malika Bayan intervjuet av noen av dem, mens to venninner følger med. Foto: Carina Johansen NTB scanpix

Hun skravler mye og fort. Bak jenta som fronter den historiske hijab-rettsaken, står en 24-åring som egentlig trives best alene. Som jobber i sminkebutikk og oppdrar sønnen i en sokkelleilighet på Nærheim.

Malik hadde en vanskelig oppvekst. Hun bodde vekselvis hos besteforeldre og fosterforeldre, og flyttet mellom Norge, Australia og Spania i barndommen.


– Religionen reddet meg. Den fikk meg til å slutte med alt tullet jeg holdt på med. Jeg vanket i noen veldig dårlig miljøer før jeg ble troende.

– Jeg kom til et punkt i livet mitt hvor alt føltes meningsløst. Noen muslimske venner fortalte om sin religion og jeg ble interessert. Etter å ha snakket med en Imam, bestemte jeg meg for å konvertere.

Sett denne? Lå og sov – fikk burkini-bot

Fra Charlotte til Malika

Før het hun Charlotte. Da hun konverterte til Islam i 2011 tok hun navnet Malika.

I 2014 begynte hun å bruke hijab. Et plagg hun beskriver som en del av sin religiøse identitet. Et av spørsmålene som ble stilt gjentatte ganger i retten, var hvorfor hun plutselig begynte å bruke hodeplagget.

– Forstå meg rett, men i løpet av en vanlig dag rekker jeg ikke tenke så mye på religion. Derfor bruker jeg hijab. Den fungerer som en påminnelse i hverdagen på hvem jeg er. Et symbol på at jeg er en troende, praktiserende muslim, sier hun.

– Jeg vil ikke at Norge skal bli en islamsk stat eller innføre Sharia-lover, slik det virker som mange av tilhengerne til Hodne frykter. Jeg vil bare at vi skal ha frihet til å bestemme over oss selv. Jeg vil ha frihet til å praktiserer min religion, og samtidig være en del av samfunnet.

Bayan har alltid hatt sterke meninger, men aldri før uttalt seg offentlig. Det gjør hun nå.

– Du har blitt en slags aktivist. Vil du fortsette å med det, tror du?

– Jeg har aldri tenkt over det før, men jeg syntes det hadde vært morsomt å ha en finger med i spillet fremover.

Mer om

 1. Religion
 2. Islam
 3. Krim

Flere artikler

 1. Kastet ut kvinne med hijab: – Jeg ser på det som et totalitært symbol

 2. Frisør dømt for å nekte kvinne med hijab adgang

 3. Pluss content

  Kan ikke avvise kunder i hijab

 4. Krf-Dagrun om Merete Hodne: – Hennes holdninger viser at vi har en stor jobb å gjøre

 5. Frisør-Merete kastet ut hijabkledde Malika – nå møtes de til debatt

Fra andre aviser

 1. Raste mot muslimer under hijab-rettssak

  Fædrelandsvennen
 2. Møttes til hijabdebatt i kveld: - Sammenligner du oss med hunder? - Ja, kanskje det.

  Aftenposten
 3. Nektet å klippe kvinne med hijab. Sier i retten at hun ikke burde sendt henne på dør.

  Aftenposten
 4. Frisør dømt for å nekte kvinne med hijab adgang

  Aftenposten
 5. Hijab-saken: Frisøren dømt også i lagmannsretten

  Fædrelandsvennen
 6. Malika Bayan dropper hijaben: - Trenger en ny start

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no