MODIG: Tonje (21) var innlagt på barne- og ungdomspsykiatrisk i fire år. I dag er hun student og samboer - og takknemlig for den omsorgen som ble vist henne. Foto: Jørgen Braastad VG

Tonje (21) var beltelagt: – Det reddet livet mitt

SKIEN (VG) Tonje (21) ønsket ikke lenger å leve. I dag er hun takknemlig for beltene og tvangsmedisineringen hun opplevde som tenåring.

Tonje var en sporty skiløper med gode venner og en trygg oppvekst i Notodden. Ingen rundt henne visste at femtenåringen ikke lenger ønsket å leve. Hun ble stadig mer lei seg, lei av alt og skadet seg selv. På konfirmasjonsleir i 2010 sprakk det for henne, og hun ble innlagt på barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling i Skien.

– Det kom som et sjokk på alle rundt meg, jeg hadde blitt så flink til å skjule for alle hvordan jeg egentlig hadde det.

I fire år, fra hun var 15 til hun hadde fylt 19 år, var den psykiatriske avdelingen Tonjes hjem. Her opplevde hun utstrakt tvangsbruk: Fotfølging, tvangsmedisinering og belteseng.

Men det er ikke den historien hun ønsker å fortelle i dag. Det er historien om hvordan tvangsmidlene reddet livet hennes. Og hvordan hun fikk tilbake lysten til å leve.

– Ingen ønsket å bruke tvang mot meg. Det var noe som skjedde når det ikke fantes noen annen utvei for å forhindre meg i å skade meg selv alvorlig, sier hun.

Les også: Myndighetene vet ikke hvor ofte tenåringer beltelegges

– Mye omsorg

– Jeg var livredd for å bli lagt i belter. Det var en grusom følelse og gjorde meg veldig sint der og da. Men nå i ettertid tenker jeg at det lå veldig mye omsorg i den tvangen som ble brukt.

VG har denne uken avslørt den manglende oversikten Norge har over hvor mange ungdommer som legges i belter i Norge. De to siste årene har 300 tenåringer blitt lagt i belteseng på barne- og ungdomspsykiatriske klinikker (BUP). Barneombudet har tatt til orde for at beltesenger bør fjernes fra BUPer.

Les også: Vil fjerne belter fra ungdomspsykiatrien

– Jeg skjønner at tvangsbruk vekker debatt. Og jeg skjønner veldig godt at mange har vonde opplevelser knyttet til tvang og belter, men dersom jeg skulle gi et råd til en femtenåring som sliter i dag, så er det å ta i mot den hjelpen de kan få. For det er virkelig mange gode mennesker i psykiatrien som gjør alt de kan for å hjelpe, sier Tonje.

Les også: Skylder på rot og «manglende motivasjon»

Reddet livet

I dag lever Tonje sammen med forloveden i Skien, og håper å kunne begynne på sykepleieutdanningen over sommeren. Men veien hit har vært lang.

Tonje forteller rolig om selvmordsforsøket som var nær å koste henne livet på 17. mai for fem år siden. Om dagene da alt føltes så vondt at hun bare dunket hodet i veggen så hardt hun kunne.

– Hadde de ikke brukt tvang mot meg da, så hadde jeg enten vært hjerneskadet eller død i dag. Det reddet livet mitt, sier hun.

Faren hennes er til stede under intervjuet, og beskriver den voldsomme belastningen Tonjes sykdom hadde på hele familien. Selv tok han seg fri fra jobben ett år for å kunne besøke henne. Tonje fikk kun lov til å forlate institusjonen om to stykker passet på henne, ofte var det en pleier og faren. De kjørte rundt på måfå i time etter time, bilturene roet henne, beskriver hun.

Les mer: Natalie ble lagt i belter da hun ikke ville sove

Beholdt håpet

Behandlerne fylte rommet hennes med lapper: «Mat er medisin». «Du er modig». Sakte, men sikkert begynte det å trenge inn til henne.

LÆRER BORT: Tonje vil at ungdommer som har behov for psykiatrisk hjelp ikke skal være redde, men forstå at tvang i all hovedsak blir brukt for å hjelpe. Foto: Jørgen Braastad VG

– De som jobbet med meg ble noen av mine nærmeste. De nektet å gi meg opp når jeg selv hadde gitt opp alt. Primærkontakten min pleide å si at «hvis du selv ikke har håpet, må vi ha håpet for deg».

Kvinnen hun forteller om er Annette Bø Jørgensen, i dag seksjonsleder ved UPS Skien. Hun forteller at Tonje er en av pasientene som har tilbrakt lengst tid på avdelingen.

– Tonje var her i fire år, og var i perioder veldig dårlig. Hun er en sterk jente, som hadde et veldig uttalt ønske om å dø og gjorde flere ting for å gjennomføre det. Men vi kan ikke la en sekstenåring få gi opp håpet, da var vi nødt til å ty til inngripende tvangsmidler.

Sjekk din region: Her legges flest i belter

Lærer av Tonje

Jørgensen forteller at de har svært høy terskel for å bruke belteseng, og at det ikke har skjedd etter at Tonje ble skrevet ut.

– Når det skjer så sjelden har vi veldig høy etisk bevissthet rundt det, men noen ganger kommer pasienten inn i en negativ spiral. Heldigvis klarte vi til slutt å nå gjennom til Tonje og hennes ressurser, sier Jørgensen.

– Hva tenker du om det Tonje selv forteller om de fire årene på UPS?

– Jeg er veldig glad hun i dag har det mye bedre, og det har stor verdi for meg å kunne snakke med henne i ettertid og høre hva som fungerte for henne og hva som ikke gjorde det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder