UNG SNEGLEJEGER: Anders Finnøy (15) tjener omkring 9.000 kroner hvert år på sin snegleplukking.

UNG SNEGLEJEGER: Anders Finnøy (15) tjener omkring 9.000 kroner hvert år på sin snegleplukking. Foto: David Engmo VG

Anders (15) har Norges mest slimete sommerjobb

FINNØY (VG) Mens vennene jobber i butikk eller bare slenger rundt, tjener Anders Kjøpstad Finnøy (15) én krone for hver brunsnegle han plukker i sommer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er regn i lufta på Finnøy, en grønn og frodig øy like utenfor Molde. Her bor det 110 mennesker – og langt flere brunsnegler. Med milde vintre og fuktig klima, er Nordmøre hardt rammet av brunsnegleproblemet. Heldigvis har beboerne på Finnøy en helt egen sneglejeger.

For fjerde år på rad har Anders Kjøpstad Finnøy viet sommeren til å kjempe en beinhard kamp mot sneglene.

– Egentlig er det en veldig fin sommerjobb. Jeg har gjort det så lenge at jeg ikke synes det er ekkelt lenger, forteller Anders.

Snegle i skoen

– En gang hadde jeg en snegle i skoen. Jeg trodde det var en stein, men det viste seg å være en kjempestor brunsnegle. Det var litt ekkelt.

Ble omtalt internasjonalt: SV vil innføre «slug hour» og strenge lover

Selve «snegletimen» begynner ved midnatt. Da begynner også arbeidsdagen til Anders. Godt rustet med lommelykt, klype og en bøtte med en blanding av salmiakk og saltvann, jobber han seg gjennom hage etter hage.

– Det beste med jobben er at jeg har hele dagen fri til å gjøre andre ting. Jeg kan trene fotball og være med venner på dagen, så begynner jeg jobben når alle har lagt seg.

Tjener 9.000 årlig

På Finnøy begynner sneglesesongen allerede i mai. Anders plukker i hagene til venner og familie, og tar én krone per snegle. I sommer har han tjent nesten 5000 kroner, men han håper på mye mer – sneglesesongen varer helt til oktober. I fjor tjente han nesten 9000 kroner.

Superbillig: Michael hylles for sin hjemmelagde felle

FUNN: Anders Kjøpstad Finnøy vet hvor han skal lete etter sneglene. Foto: David Engmo VG

– Jeg aner ikke hvor de kommer fra, men de er overalt og de kommer tilbake med én gang. Jeg kunne sikkert gått den samme runden flere ganger på en natt uten at det hadde blitt noe mindre snegler, sier han.

Brunsneglen hører ikke hjemme i norsk natur, men ble importert fra Nederland på slutten av 80-tallet. Deretter spredte den seg raskt. På Finnøy ble problemet særlig ille for omkring fem år siden, forteller Anders’ mor, Magnhild Kjøpstad.

Typisk tabbe: Slik bør du ABSOLUTT IKKE drepe sneglene

– Vi har hatt brunsnegler som har kravlet på vinduer og oppover muren. Det er ordentlig ekkelt. Men etter at Anders begynte sommerjobben sin har det blitt merkbart bedre. Det har også naboene kommentert. De spør tidlig hvert år om Anders skal plukke snegler i sommer. Det er en tjeneste de gladelig betaler for, sier hun.

Pappas påfunn

Anders er imidlertid ikke familiens første sneglejeger. Både faren og bestefaren har vært ivrige i sneglekampen. For noen år siden tok bestefaren initiativ til en dugnad med snegledreper-middelet Nemaslug, der han forsøkte å motivere alle øyboerne til å gå til krig mot brunsneglen.

Eks-minister om mordersneglen: – En tragisk situasjon

Anders’ far, som er svært glad i blomstene i hagen sin, har forsøkt å holde kampen gående på hjemmebane. Det var han som fikk ideen til at sønnen skulle jobbe som snegleplukker om sommeren.

– Det er så vanskelig å få seg sommerjobb når man er så ung. Derfor tenkte faren til Anders at dette var en god løsning, sier hun.

Anders likte ideen godt og var snar med å lage flygeblader som han puttet i naboens postkasser. Nå har han syv faste kunder. Han har god oversikt over regnskapet, som han fører i en liten, svart bok.

FULL BØTTE: En slik bøtte betyr penger i hånda for Anders Finnøyd (15). Foto: David Engmo VG

Sendte sneglebilder på Snapchat

Han har også god oversikt over hvor sneglene gjemmer seg, og hvor han bør lete. Vanligvis plukker han bare et par timer før bøtta er full. Rekorden er 400 snegler på én kveld. Fangsten kvitter han seg med i sjøen.

– Det er den verste delen av jobben, for da må jeg kave meg ned til vannkanten i mørket og helle ut sneglene. Det er ekkelt. Jeg pleier å sende video av det på Snapchat til jentene i klassen, flirer Anders.

– Det er ikke alltid du er like flink til å tømme bøtta! skyter moren inn. Da Anders en kveld ikke orket gå ned til sjøen og satte fra seg bøtta i garasjen, fant hun brunsnegler krypende oppetter veggene da hun åpnet garasjedøren morgenen etter.

– Det er noe av det ekleste jeg har sett. Jeg bare snudde i døra og sa han fikk ordne det selv. Nå har han fått seg bøtte med lokk, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder