DØMT: Rettssaken startet i Oslo tingrett i slutten av august. Foto: Espen Sjølingstad Hoen , VG

Tre norskpakistanere dømt for trippeldrap

Et norsk-pakistansk ektepar er i Oslo tingrett dømt til 21 års fengsel, mens mannens bror er dømt til 17 års fengsel for et trippeldrap i Pakistan i 2013.

  • NTB

Dommen er i tråd med påstanden til aktor, statsadvokat Leif Morten Eide, som mente den 57 år gamle broren Mohammad Ilyas som har tilstått at han drepte niesens ektemann, burde få fire års tilståelsesrabatt.

Ekteparet, Muhammad Ashraf (67) og Bushra Parveen (53), sto sammen med 57-åringen tiltalt for overlagt drap på tre menn i Pakistan.

57-åringen anket over straffeutmålingen, mens ekteparet anket over skyldspørsmålet.

I dommen bemerker retten at Ashrafs uttalelser ofte har vært selvmotsigende.

– Han tilpasset det han sa etter hvert som rettssaken utviklet seg. Han forklarte endringene med at han var stresset på grunn av at han satt i varetekt, leste dommeren.

Les også: Politiet: Betalte 24.000 kroner for å få svigersønnen drept

Flere skudd

24 år gamle Tanveer Abbas, hans bror Shabir Abbas og faren Ghulam Haider ble alle drept av flere skudd.

Drapene på broren og faren skjedde i gjestehuset til 57-åringen, mens Abbas ble drept i et hus tilhørende 67-åringens familie.

Ifølge dommen var det et hemmelig ekteskap mellom Tanveer Abbas og hans norske kusine som utløste drapene.

De to familiene er knyttet til hverandre fra før gjennom andre giftermål.

Les også: Norskpakistaner til VG: – Jeg har ikke drept noen

I retten har sosialantropolog Unni Vikan forklart at det er sentralt innenfor æresbegrepet å holde kontroll på kvinnene og deres seksualitet. Har man tapt æren må den gjenopprettes.

– Det er farsslekten som begår drapet. Drapet må gjøres kjent og karakteriseres av overvold. Det er ikke uvanlig med tortur i forkant. Slike drap etterforskes ikke av politiet og feires ofte med grillparty etterpå. De løses gjennom et økonomisk oppgjør mellom familiene, leste dommeren fra dommen.

Ytterligere en involvert har rømt fra Pakistan til De forente arabiske emirater som Norge ikke har noen utleveringsavtale med.

Vedkommende ringte moren i familien og sa han hadde drept «de menneskene», ifølge dommen.

– Rene henrettelser

Den domfelte 57-åringen, som er bosatt i Fredrikstad, er onkel til den drepte 24-åringens norske ektefelle.

Foreldrene lyktes ikke i å få datteren til å skille seg og ga ifølge 57-åringen og en ukjent mann bosatt i Pakistan i oppdrag å drepe svigersønnen, hans bror og hans far.

– Drapene bærer karakter av rene henrettelser. De ble begge skutt i overkropp og hode med et automatgevær før de også ble skutt med en pistol, sa Eide i sin prosedyre tirsdag 21. oktober.

Aktor gikk hardt ut mot det han kalte en ukultur.

– Kvinner blir gjort til varer som fedre og brødre kan skalte og valte med som de vil. Dette er en ukultur vi ikke kan akseptere, og det må reageres strengt av allmennpreventive årsaker, sa Eide ifølge Aftenposten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder