POPULÆR URT: Gressløk kan brukes til så mangt. Her i en smørsaus tenkt til å spes over saltbakt laks. Foto: Magnar Kirknes VG

Gressløk kan ha smittet over 100 konferansedeltakere

Gressløk fra Kenya mistenkes å være årsaken til at over 100 deltakere på en helsekonferanse i Oslo i mars ble matforgiftet.

Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Folkehelseinstituttet har intervjuet flere hundre personer som var på Radisson Blu Plaza da over 100 personer ble rammet av akutt mage- og tarmsykdom, skriver Bergens Tidende.

Det var torsdag 10. mars i år at deltakerne på en helse- og kvalitetsregisterkonferanse ble syke. Fhi mistenkte raskt at smittekilden trolig kom fra hotellets lunsjbufé.

Inneholdt gressløk

– Svarene her peker i retning av at det var matretter som inneholdt gressløk, som kunne være smittekilden. Imidlertid har prøver tatt av gressløken hotellet brukte, ikke vist funn av bakterier, så derfor vet vi ikke helt sikkert om dette var kilden til utbruddet, sier seksjonssjef i Mattilsynet Oslo, Asker og Bærum Solveig Eriksrud til avisen.

Tips til neste gang: Slik unngår du matforgiftning

Ironisk nok var Fhi selv medaddangør av konferansen hvor minst 113 mennesker ble akutt syke – alle med symptomer som kvalme, oppkast, magesmerter og diaré.

– Det er kolossalt mange. Slikt forekommer ikke ofte, sa fagdirektør og medarrangør Marta Ebbing i Fhi etter forgiftningen.

I fjor fryktet fryktet Mattilsynetat de selv var blitt matforgiftet etter at en rekke ansatte ble syke på samme tid etter å ha spist smørbrød.

Ikke mer igjen av partiet

Den mistenkte gressløken kom fra salatprodusenten Elstøen Gartneri på Røyse i Hole kommune. De hadde importert gressløken fra Kenya.

Husker du? Derfor ble Lorrys kjøkken stengt på dagen

– Da vi ble kontaktet av Mattilsynet, var det ikke noe igjen av det partiet som hotellets gressløk kom fra. Men vi tok prøver av andre partier, uten at det ble funnet spor av bakterier. Vi isolerte all gressløk i perioden fram til alle prøvesvarene forelå, sier daglig leder Gjermund Kristoffersen.

I 2012 pådro en rekke personer seg E.coli-infeksjon etter et julebord på Klækken hotell på Ringerike. Også denne gangen var gressløk den store synderen.

Totalt 319 personer ble den gangen syke etter å ha spist gressløk på hotellet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder