PLANLANGT LENGE: Endelig har jentene på bussen "Milepælen 2015" fått på seg russebuksa. Det har de gledet seg til i tre år. Foto:Privat,

Feiringen planlegges i tre år: – Russetiden er blitt en livsstil

I tre år har Dina Storvik planlagt russetiden. Hun er en av mange som har gjort det som før var en 17 dager lang feiring, til en livsstil.

 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over fem år gammel

– Det har tatt helt av! Og jeg er absolutt ikke uskyldig, da jeg er medlem av en russebuss, sier 18-åringen til VG.

Storvik er medlem av russebussen «Milepælen 2015», som består av 25 jenter fra Nittedal. Gjengen startet planleggingen av russetiden i første klasse – tre år før den røde buksen skulle på.

– Det er helt ute av proporsjoner. Vi bruker millioner av kroner på å pusse opp busser, arrangere fester og kjøpe klær, erkjenner hun.

SEND DINE BILDER:Buss, bil eller sykkel? Send inn bilder av ditt russekjøretøy her!

Konkurrerer om å være best

Storvik sier det har oppstått et enormt press blant russen om å være best.

BLITT STORT: Selv om Dina selv er buss-russ er hun skeptisk til at russen i dag bruker enormt mye tid og krefter på russetiden. Foto:Privat,

– Det er russen selv som har skapt denne millionbransjen, og vi går i fella alle sammen. Alle kullene prøver å overgå fjorårets russ, og slik vil det fortsette.

Storvik innrømmer at russetiden har kostet dyrt. Blant annet har bussen brukt 100.000 kroner på to låter, mens hun personlig har brukt 50.000 kroner totalt bare det siste året.

Hvordan feirer du russetiden? Tips VGs journalist her eller tagg ditt bilde på Instagram med hashtag #vgruss

Bussen er en «minibedrift»

– Det er mye penger. Har du ikke dårlig samvittighet?

– Jeg tenker: Hva annet skulle jeg brukt pengene på? Det høres kanskje dumt ut, men dette er et valg jeg har tatt, sier Storvik.

Hun beskriver bussen som en «minibedrift». Hun er sjef, og har jobbet med «Milepælen 2015» flere timer hver dag det siste året.

Mens foreldrene til Storvik sin russetid handlet om 17 dager med feiring, var hun og jentegjengen på første treff allerede i august.

– Det som før var to uker med feiring i mai er blitt en treårig livsstil, sier 18-åringen.

LÆRT MYE: Dina Sandvik, som er buss-sjef for "Milepælen 2015", sier jentene på bussen har tråkket i mange feller de siste tre årene. Hun advarer mot aktører som lokker med fristende tilbud og gratisprodukter. Foto:Privat,

Jobbet «ekstremt mye»

Også Mathias Mørch Pettersen (18) har brukt mye tid på å planlegge russetiden. Han og en gjeng gutter fra Larvik kaller seg gladiatorer og er medlem av russebussen «Colosseum».

– Det har blitt en livsstil de siste årene, ja. Vi var ganske sene med å bestemme hvem som skulle være på bussen, så vi har jobbet ekstremt mye de siste to årene, sier han til VG.

Pettersen forteller at han har gitt avkall på mange andre ting for å være russ.

– Håndballtreninger, fotballtreninger og venner som ikke er på bussen har det ikke blitt så mye tid til. Men det er verdt det, innrømmer han.

GLADIATORER: Denne gjengen fra Larvik har brukt to år på å planlegge sin russetid. Bussen kaller de "Colosseum". Foto:Privat,

Gledet seg til russetiden siden barndommen

Guttene på bussen «The Cabin», fra Norges Toppidrettsgymnas i Lillehammer, forteller til VG at de har brukt to år på å planlegge alt fra konsept, til interiør og styling av bussen.

– Vi kjøpte en rutebuss, strippet den ned og bygget den om – helt selv. Det har krevd planlegging, sier Lars Lomsdalen (19) og Erik Rønning Sve (18).

Lomsdalen har gledet seg til russetiden siden barndommen. Allerede i tiende klasse bestemte han seg for å være buss-russ, og året før han selv ble russ, var han mye ute og «rullet» med de eldre elevene.

– Som liten så jeg alltid på de store, kule bussene med enorme musikkanlegg i russetoget. Man har det gøy på van, men man har det enda morsommere på buss, sier Lomsdalen.

LES OGSÅ: Disse knutene angrer russen på

PUSSET OPP: Bussen «The Cabin» var originalt en rutebuss. Guttegjeng fra Lillehammer har nå gjort den om til det de kaller en rullende hytte. Foto:Privat,

Feirer russetiden - også som voksen

Det er ikke bare dagens russ som fester i russebukse. For Christian Selland (29) og hans videregående-venner har det blitt en tradisjon med «russereunion» hvert tiende år.

– Det er tradisjon på Voss. Det er morsomt å møtes igjen, og det er gøy å ta på seg russedressen etter så lang tid, sier han til VG.

Selland legger til at dressen sitter litt trangere nå enn den gjorde for tolv år siden, men at det er morsomt å lese gamle hilsener på den.

– Hvorfor akkurat «russe»-reunion?

TI ÅR ETTER: Christian Selland (29) syntes det var gøy å ta på seg russedressen og reise på reunion med gamle klassen. Foto:Privat,

– Det er gøy! Også er det jo tradisjon i Norge, det å være russ. Det er som å få mulighet til og gå tilbake i tid, sier Selland.

Rektor: - Tar tid å planlegge

Kristine Novak, rektor ved Drammen videregående skole, merker at russen bruker mer tid på å planlegge russetiden nå enn tidligere.

– Mitt inntrykk er at mange har møter om organisering allerede før de starter på videregående. Spesielt er det nok det økonomiske som tar tid å planlegge, sier hun.

Rektoren forteller videre at det kan virke som om det nå er i ferd med å oppstå en motkultur til buss-russen.

– En ny tendens vi ser er at flere, kanskje som en reaksjon på den enorme pengebruken, velger å være lavbudsjettruss. Noe kan også tyde på at det er flere som velger ikke å være russ i det hele tatt.

Rektor Kristine Novak på Drammen VGS. Foto:Privat,

LES OGSÅ: Betaler kunstner for å dekorere bussen

Assisterende rektor: – Litt i overkant

Assisterende rektor på Valler VGS Leif Kristensen sier til VG at også deres elever bruker mye tid både på planlegging og gjennomføring av russetiden.

­– Jeg syntes det er litt i overkant, og mye handler om hvem som skal være på buss med hverandre, sier han.

Også på Valler videregående er elevene ofte på buss med elever fra andre skoler.

Forbrukerøkonom: – Får god trening i å disponere penger

Forbrukerøkonom i Storebrand Kristina Picard mener russen får ufortjent mye tyn for sitt pengebruk.

– Vi må skille mellom de som sparer opp pengene selv, og de som får dem av foreldrene. Hvis man har spart og tjent selv, tror jeg russetiden kan være god trening i prosjektarbeid og det å disponere egne penger, sier Picard til VG.

Allikevel vil hun råde ungdommen til å tenke lenger enn til neste russefest når de bruker sparepengene.

– Når forbruket overstiger 100.000 kroner bør man tenke over hva pengene ellers kunne vært brukt til. Med de summene kan man finansiere alt fra et helt studieår, til et reiseår etter videregående, sier forbrukerøkonomen.

Mer om

 1. Russen

Flere artikler

 1. Rektorer vil ha slutt på russetiden

 2. Bruker millioner på russetiden - får ros av BI-lektor

 3. Pluss content

  Prydet bussen med riksvåpenet - fikk kjeft av UD

 4. «Du er ikke russ uten buss»

 5. Russ kritisk skadet i bussulykke i Bergen

Fra andre aviser

 1. Russetiden er blitt en millionbusiness - og vi går i fella alle sammen

  Aftenposten
 2. Russens eventyr

  Bergens Tidende
 3. Bekymret over russe-trend: Ber foreldre tenke seg om før de støtter barna med penger

  Fædrelandsvennen
 4. Før årets russetid gjør politiet noe helt spesielt

  Bergens Tidende
 5. Slik feires russetiden landet over

  Aftenposten
 6. Kraftig nedgang i russebusser i Bergen

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder