DREPT?: Monika (8) ble funnet død hjemme i leiligheten på Sotra under mystiske omstendigheter for tre år siden. Saken ble først henlagt. Nå er en mann siktet for drap. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Nytt gjennombrudd i Monika-saken: Facebook bekrefter mystisk trusselmelding i Monika-saken

...Men politiet kunne fått svaret for lenge siden

Først stoppet politiet etterforskningen av den mystiske Facebook-meldingen. Nå viser den seg å tilhøre mannen som er siktet for å ha kvalt Monika Sviglinskaja.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«For at dere skal tro på meg skal jeg skrive hva som er tatt fra leiligheten. De har tatt gull som hadde og parfyme Million»

Etter å ha ventet i nesten ett år, har politiet i den nye etterforskningen av Monika-saken endelig fått svaret de har ventet på fra Facebook.

Linkes til e-postkonto

Meldingen ble sendt til Monikas mor februar 2012 og inneholder detaljerte beskrivelser av hva som forsvant fra leiligheten den dagen Monika ble funnet død på Sotra i november 2011.

REKONSTRUKSJON: I den nye etterforskningen av Monika-saken gjennomførte politiet en rekonstruksjon av hva som kan ha skjedd den dagen Monika Sviglinskaja ble funnet død. Foto: Trond Solberg , VG

Meldingen viser seg å tilhøre en e-postkonto som knyttes til den drapssiktede 33 år gamle litaueren som tidligere var samboer med Kristina, Monikas mor.

33-åringen ble pågrepet og siktet for drap 20. oktober i fjor.

Bakgrunn: Politiet om drapssiktet: Drevet av hevn

Politiet har bedt flere store e-postleverandører om innsyn i kontoer de mener har tilhørt den 33 år gamle litaueren, som har hatt et riktig elektronisk liv med flere ulike identiteter.

Dette gjennombruddet, er noe av det siste politiet har ventet på før de nå skal sende fra seg saken til statsadvokaten før jul. En mulig tiltale kan komme i løpet av vinteren.

HENLA SAKEN: Sidsel Isachsen i Hordaland politidistrikt henla Monika-saken i august 2012 etter at etterforskningen ikke hadde ført frem, slik politiet vurderte den den gang. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Men bergenspolitiet henla saken ...

Men svaret kunne kommet for lenge siden, hadde det ikke vært for at politiet i den første delen av Monika-etterforskningen henla den lille jentas dødsfall som et selvmord, og avbrøt Kripos sin anmodning om å sjekke nærmere hvem som hadde sendt meldingen.

I stedet skrev sakens påtalejurist til Kripos at saken bortfalt.

– Sett hen til at de øvrige deler av saken bortfaller behovet for disse dataene, skrev Sidsel Isachsen til Kripos 6. juli 2012.

Bakgrunn: Slik ble Monika-saken en politiskandale

I starten av november i år fikk også politiet svar fra de britiske ekspertene som har vurdert DNA-funnene i saken. Konklusjonen fra ekspertene var at DNA-sporene som er funnet på halsen og flere steder på kroppen til Monika, mest sannsynlig stammer fra direkte kontakt mellom Monika og den drapssiktede mannen.

Det betyr at politiet nå har sikret seg det de mener er de viktigste biologiske og teknologiske bevisene i saken, i tillegg til at har sikret seg beviser som de mener dokumenterer at 33-åringen faktisk var på Sotra den dagen Monika Sviglinskaja ble funnet død.

Politiet mener at han drepte Monika, da han ble overrasket av hennes tilstedeværelse i forbindelse med et tyveri i leiligheten hvor Monika bodde sammen med sin mor.

Har du lest? Politileder sier opp i kjølvannet av Monika-saken

PLAGET: Kristina Sviglinskaja har mottatt en rekke merkelige meldinger på facebook og på e-post i Monika-saken. Flere av dem er dokumentert av politiet, og kommer fra den drapssiktede 33-åringen, som var hennes samboer. Her er Kristina sammen med sin bistandsadvokat Stig Nilsen. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

«Du kjenner ikke meg»

Det var i februar 2012 at Monikas mor fikk meldingen fra en som skrev på litauisk.

"Hei! Du kjenner ikke meg og jeg kjenner ikke deg heller, men jeg synes ikke det gjør noe. Jeg skriver til deg fordi jeg tror jeg har hundre prosent informasjon om hvem som drepte datteren din og hvordan hun ble drept.

Forrige uke møtte jeg en jeg kjenner (...) Vi festet sammen, og da han var full fortalte han meg hva han og hans venn gjorde i Norge. Jeg spurte ham litt mer, og jeg tror jeg fikk vite hva som var stjålet, og hva som skjedde med datteren din.

Vær grei og ikke ta dette personlig, men jeg har leitet etter deg veldig lenge, og nå fant jeg deg. Jeg kan si at det var en fra Janova og en fra Kaunas. Han fra Kanuas har en Audi 80 og fargen er grønn.

For at dere skal tro på meg skal jeg skrive hva som er tatt fra leiligheten. De har tatt gull som hadde og parfyme Million. Smykket er nå hos damen til han fra Kaunas. Ikke ta dette personlig. Resten av informasjonen vil jeg selge deg for 4000 kroner. Jeg vet at dette høres veldig rart ut, men jeg trenger den summen nå. Jeg lover jeg skal si alt til deg (...)

Kunnskap om parfyme

Det at avsenderen hadde så presis kunnskap helt ned på parfymenivå, gjorde at Kristina var sikker på at det måtte være hennes tidligere samboer som hadde sendt meldingen.

Den dagen Monika ble funnet død, hadde det også forsvunnet en rekke smykker og verdisaker fra leiligheten på Sotra.

Ringer, halskjeder, armbånd, øredobber for over 20 000 kroner tilhørende Sviglinskaja, hadde forsvunnet fra leiligheten.

Politiet sa at de ville følge opp meldingen og undersøke via Kripos hvem som hadde sendt den, noe som da aldri skjedde.

Hører Monika skrike

I tillegg til at politiet nå har fått en bekreftelse på at Facebook-meldingen kan knyttes til den drapssiktede 33-åringen, har politiet også fått en rekke andre teknologiske gjennombrudd i saken.

LES OGSÅ: – Hører Monika skrike i lydopptak.

Blant annet har de fått en erkjennelse fra 33-åringen om at han i en rekke meldinger under falskt navn, skrev til Monikas mor, at han hadde hørt et opptak der Monika skrek i det hun ble drept.

INNBRUDD: Etterforskerne i Monika-saken har også etterforsket den drapssiktede 33-åringen for innbrudd på sin gamle arbeidsplass. Foto: X , x

I meldingene kommer det fra at dette opptaket kan selges for 20. 000 kroner.

I avhør har 33-åringen innrømmet at opptaket var kun noe han hadde diktet.

Politiet mener informasjonen den drapssiktede har kommet med i mailene, er så påtagelig detaljert om stedet der Monika ble funnet død, at det bare kan være skrevet av en mulig gjerningsperson.

33-åringen har gjennom hele saken nektet for at han i det hele tatt var på Sotra den dagen hun ble funnet død.

LES OGSÅ: Monika siktet avviser DNA-bevis

– Han erkjenner ikke straffskyld og nekter enhver befatning med Monikas dødsfall, sier forsvarer Aasmund Sandland til VG.

Påtaleansvarlig i saken, Asbjørn Onarheim, ønsker ikke å kommentere konkret hva Facebook har svart.

– Vi nærmer oss en avslutning av etterforskningen og nvil levere fra oss saken til statsadvokaten innen utgangen av året, sier Onarheim.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder