Sjekk Øyvinds rotte-mareritt

Huseier: – Fanget 13-14 rotter

Rotteskader for 50 millioner kroner i Norge

I desember i fjor hørte Øyvind Carlson og kona plaskelyder fra kjelleren. Og det som møtte dem: En rotte i do.

  • Erik Haugen Aspaas
  • Emilie Hald Torp
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi satt nå her i stua, da. Jeg og kona mi Bente. Plutselig hører vi vann i bevegelse. Vi følger lyden og ender opp i kjelleren, sier Øyvind Carlson.

Han og familien bor i Oslo ved grensen til Lørenskog i Akershus og det som møtte ekteparet da de kom inn på toalettet er nok manges aller største mareritt:

TITT TEI: Denne rotta dukket opp i toalettet til familien Carlson. Kanskje greit å tenke på neste gang du må gjøre ditt? Foto: Privat Foto: ,

– Vi hørte også en masse lyder i vegger og tak rundt omkring i huset. Dermed satte vi opp flere feller og endte med å fange 13–14 stykker. Da trodde vi at alt var over.

Men når det nærmet seg jul begynte det å lukte både død og fordervelse i hjemmet deres.

– I et par uker prøvde vi å finne ut av hva det var for noe. Og til slutt, etter å ha fått profesjonell hjelp, fant vi en død rotte bak veggen. Konsekvensen av det var tre måneder med riving og oppussing.

ROTTEJAKT: Slik så det ut på badet til familien da jakten etter den fordervede rotta pågikk for fullt. Foto: PRIVAT Foto: ,

Arbeidet med totalrenovering av bad, fiksing av vannlekkasje, samt mye annet bygningsarbeid er nå i avslutningsfasen. Og det hele startet altså med en drektig rotte i do.

– Den lagde stor, stor skade. Blant annet spiste rotta seg gjennom alle vegger og lagde vannlekkasje. Men nå mangler det bare et par fliser, så er vi ferdig med dette, sier Carlson.

De kommer seg inn «overalt»

VG er med Vann- og avløpsetaten ned i kloakken for å se på rottene der de oppholder seg mest. Og spesialarbeider Kjell Ytterdahl forteller at det ikke er spesielt uvanlig at rotter kommer seg inn i rørsystemer.

SETT DET MESTE: Kjell Ytterdahl har fått med seg mye av rottenes ugang i kloakken. Foto: EMILIE HALD TORP Foto: ,

– Det kan skje, så du bør ta igjen dolokket, ler Ytterdahl.

Han forteller videre at skadedyrene kan klatre rett opp et rør og komme seg inn hull på størrelse med en femkroning.

– Det skal med andre ord ikke mye til for at de kommer seg inn steder. Og de finnes overalt. I hele landet.

– Men hva bør man gjøre for å unngå rottebesøk?

– Folk bør tenke på de gjør for at det ikke skal bli problemer. Matrester, for eksempel, bør ikke tømmes i klosettet. I tillegg burde man tørke stekepannen for fett før den vaskes opp i kummen.

50 millioner kroner

Men Øyvind er ikke alene om å ha problemer med gnagerne. Faktisk kostet utbedringer av skadedyrenes ødeleggelser mellom 40 og 50 millioner kroner i 2012, ifølge beregninger fra If Skadeforsikring. Den største enkeltskaden selskapet fikk innmeldt kostet 1,2 millioner kroner å utbedre.

KAN BLI DYRT: Emma Elisabeth Vennesland i if sier at rotteskader kan komme opp i flere hundre tusen kroner. Foto: MORTEN HOLM / SCANPIX Foto: ,

– Har du rotter i hus, kan kostnadene med å fjerne dem i verste fall komme opp i flere hundre tusen kroner hvis konstruksjonen, bad eller kjøkken er berørt, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

Hun oppfordrer huseiere til å gå over huset på jakt etter svake punkter, som åpninger mellom veggpanel og grunnmur. Hull større en 12 millimeter bør tettes, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Bruk gjerne speil for å få godt innsyn inn under veggpanelet, eller be snekkeren gjøre det. La ikke kjellervinduene stå åpne og sørg for at ventilene i grunnmuren har gitter, sier Vennesland.

Tett rørstumper

Rottene finner maten sin nede i kloakken, men trekkes mot tørre steder for å lage reir og få unger.

– De kommer seg opp og ut gjennom sprekker og hull i kloakksystemet, særlig eldre avløpssystemer byr på muligheter. De klarer også fint å komme seg gjennom to meter jord, blant annet fordi påbegynte gravehull fortsettes på av neste generasjon, sier biolog og skadedyrtekniker Jens Galby i Anticimex.

Den vanligste innfartsveien til hus er gjennom kloakkrørene. Ved ominnredning av rom kan avkappede avløpsrør bli stående igjen som svake punkt fordi de tettes for dårlig, for eksempel etter at en vask er blitt flyttet.

– Rørleggere nøyer seg ofte med å tape på en plastbit, mest for å stenge ute kloakklukt. Og så bygges den gamle rørstumpen inn og er ute av syne. Mange rørleggere er ikke klar over rottefaren dette utgjør, sier Galby.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder