BEDRAGERI: Onsdag til fredag neste uke sitter en mann på tiltalebenken i Oslo tingrett for en rekke bedragerier.

BEDRAGERI: Onsdag til fredag neste uke sitter en mann på tiltalebenken i Oslo tingrett for en rekke bedragerier. Foto:Espen Braata,VG

Tiltalt for bedrageri: Falsk politietterforsker rundlurte pensjonister

Tømte kredittkort og hamstret luksusvarer

Forsvarer: – Han har erkjent alt

Mannen i 30-årene sa han ville redde ofrene fra narkomane barn og utga seg for å etterforske skattesvindel. I realiteten var han bare ute etter bankkortene deres.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ved å utgi seg for å være fra politiet og Kripos, skaffet mannen i 30-årene seg tilgang til en rekke kontanter, bank- og kredittkort fra pensjonister i Oslo-området, ifølge tiltalen.

I løpet av få dager blåste han bort flere hundre tusen kroner på luksusvarer, alkohol og restauranter.

LES OGSÅ:Slik skal Oslo-mannen ha lurt netthandlere for titusener

Lurte naboer

Sommeren 2014 skal mannen ha forledet en kvinne i 70-årene til å tro at han kom fra Kripos.

FORSVARER: Advokat Per Johan Sjong Larsen sier at mannen i 30-årene har erkjent alt til politiet. Foto:Frode Hansen,VG

Mannen i 30-årene skal ha fortalt kvinnen at sønnen hennes var blitt narkoman, og at sølvtøyet hun hadde i leiligheten måtte sikres.

I tillegg til å ta med seg sølvtøyet, skal mannen ha fått med seg 25.000 kroner i kontanter samt bankkort til kvinnen, står det i tiltalen.

Ifølge tiltalen handlet mannen varer, tjenester og tok ut kontanter for totalt 86.270 kroner. Mannen skal blant annet ha brukt 44.000 kroner hos en urmaker.

En nabo av kvinnen skal ifølge tiltalen ha blitt lurt av den samme mannen. I tillegg skal en tredje nabo ha blitt forsøkt lurt da mannen kom tilbake til adressen høsten 2014.

200.000 på tre dager

Også denne gangen utga han seg for å være politimann, og sa at han trengte å se kontonummeret til vedkommende. Forsøket var mislykket da offeret ikke trodde på ham.

Mannen lykkes med den samme metoden noen måneder senere da han ifølge tiltalen tappet kortene til nok et offer for mer enn 200.000 kroner i løpet av en tredagersperiode i november 2014.

LES OGSÅ:Advarer mot iPhone-svindel etter annonser på finn

Kontoutskriftene viser at pengene blant annet ble brukt til dyre restauranter, klær, datautstyr og alkohol på Vinmonopolet. Ifølge tiltalen ble de to kortene trukket 58 ganger.

Ved en annen anledning skal mannen ha oppsøkt en leilighet og fortalt beboerne at en av dem var under etterforskning for skattesvindel. På grunn av dette måtte han beslaglegge bankkortene deres.

En million kroner

Totalt skal mannen ha lurt til seg om lag én million kroner, sier forsvareren hans, Per Johan Sjong Larsen.

Tiltalen omfatter også vold og trusler mot politiet og tyverier fra flere forretninger.

– Han har erkjent alt til politiet, sier mannens forsvarer, Per Johan Sjong Larsen, til VG.

Han ønsker ikke å utdype saken nærmere. Forsvareren sier at varene som ble kjøpt for pengene han ervervet fra bedrageriene, var ment til personlig forbruk. Verdisakene har politiet tatt i beslag.

– En del av pengene er allerede tilbakebetalt, sier forsvareren.

Saken skal opp i Oslo tingrett neste uke, og det er satt av to dager.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder