Ulovlig å kreve at mobilen blir hjemme

Barnevakten: – Må ikke bli fratatt alle muligheter

TAR OPPMERKSOMHETEN: Mange elever blir fullstendig fanget av innholdet i sosiale medier, tekstmeldinger og nettsteder på stadig mer avanserte mobiltelefoner. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Advarer mot mobilforbud på skolen

Stadig flere skoler innfører totalforbud mot mobilbruk. Det kan være en dårlig idé, mener foreldreutvalg og Barnevakten.

 • Camilla Tryggestad Visjø

Artikkelen er over fire år gammel

Lørdag skrev VG om Stridsklev ungdomsskole i Porsgrunn hvor rektor innførte totalt mobilforbud før skolestart, etter at ansatte så at det var i ferd med å utvikle seg det de beskriver som en avhengighet hos flere av elevene.

En mobilfri skole er først og fremst et pedagogisk grep for å styrke elevenes oppmerksomhet og læringsutbytte, ifølge rektor Turi Berntzen.

Les også: Tenk på dette før barnet får mobil

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) besøkte skolen i forrige uke, og sa han var imponert over at de voksne på skolen har innført forbudet, selv om det var upopulært blant elevene.

Han anbefaler at flere skoler tar etter Stridsklev og andre skoler som har innført mobilfri skole, men er imidlertid ikke for et nasjonalt forbud.

– Jeg har mer tro på at skolene kommer frem til det selv. Og skolene kan faktisk konfiskere elevenes mobiler eller kreve innleverte mobiltelefoner ved skoledagens start, sa Røe Isaksen.

– Ligger læring i å bruke mobiltelefon

Heller ikke leder i Barnevakten, Leif Gunnar Vestbøstad Vik, er for et nasjonalt forbud, men mener regler for mobilbruk må avgjøres av skoleledelsen, i samarbeid med foreldrene.

ADVARER: Leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied. Foto: Frode Hansen , VG

– Samtidig er det viktig at elevene ikke blir fratatt alle muligheter til å bruke digitale medier på skolen. Det er positivt for barn at de kan nyttiggjøre seg av det. Derfor er det viktig at skoleledelsen tar hensyn til elevenes mulighet til å utvikle egen bruk, sier Vestbøstad.

Barnevakten er en organisasjon som gir råd om barn og medier, og retter seg også mot lærere og andre fagpersoner som jobber med barn og ungdom.

Les også: Mobilforbud ga bedre karakterer

Leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, stiller seg heller ikke bak et nasjonalt forbud mot mobilbruk i skolen.

– Vi er opptatt av at dette diskuteres på hver enkelt skole, og det er viktig med en god dialog med foreldre og elever. Enkelte steder kan det være at et forbud er det beste, og andre steder ikke.

– Men det er helt klart at når mobilen blir lagt vekk, opplever man ofte en ny måte å være sammen på, så jeg kan godt tenke meg situasjoner der det er klokt ikke å bruke mobil. Det er viktig at dette settes på dagsorden i skolene.

VG MENER: Mobilbruk i skolen

Utdanningsforbundet mener imidlertid at man skal være svært forsiktig med å innføre generelle forbud, særlig om dette gjøres systematisk ved alle skoler i kommunen.

– Et generelt forbud kan være problematisk. Det ligger læring i form av sosial kompetanse ved å bruke mobiltelefon fornuftig, og derfor mener vi man skal være forsiktig med å innføre generelle forbud. Men på den andre siden skal det ikke være slik at det ikke er lov å forby det.

Ulovlig å kreve at mobilen blir hjemme

Kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsdirektoratet Kristine Strømmen forteller at det ikke er lov å forby elever å ha med seg mobil til skolen.

– Har man for eksempel en fritidsaktivitet, og trenger å være tilgjengelig når skolen er slutt, vil et forbud være å gå for langt inn i privatlivet. Men det er lov til å forby bruk av mobil i skoletiden, inkludert i friminutt, sier Strømmen.

Her kan du lese om dagens regelverk for mobilbruk på skolene (ekstern lenke)

Utdanningsdirektoratet mener det er bra at skolene har et bevisst forhold til mobilbruk, men er ikke for et nasjonalt forbud.

– Vi mener heller at skolene må finne løsninger som kan fungere for dem.

TIENDEKLASSE: Ved Stridsklev ungdomsskole samles tre skoleklassers smarttelefoner i tre plastkasser og låses inn i et eget rom fra før skolestart til skoledagen er ferdig. Foto: Alf Øystein Støtvig , VG

– Et generelt forbud er dumt

Leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen, Elisabeth Strengen Gundersen mener eventuelt mobilforbud er en diskusjon som med hell kan tas i foreldregruppen.

– Et generelt forbud er dumt. Det kan være gode grunner til at elever trenger å ha mobilen med til skolen. Et generelt forbud gjør det vanskelig å møte dette.

– De aller fleste skoler og foreldre finner en løsning i fellesskap, men det hender vi får henvendelser om at skoler innfører forbud, og hvor foreldrene føler at det har blitt tatt en avgjørelse over hodene deres.

Les også: Rektor: Ta fra de unge mobilen før leggetid

Hun mener det er viktig at elevene lærer å forholde seg til reglene som finnes, og at dette kan bli vanskelig om de må levere fra seg mobilene.

– Det handler om tillit. Jeg mener det bedre med en avtale om at man kan beholde mobilen avslått i sekken. Slik lærer elevene å forholde seg til regler. Tar vi fra dem telefonen gir vi dem ikke mulighet til å vise at de klarer det.

– Skaper kunstig lite samfunn

Elevorganisasjonen, som representerer elever og lærlinger på ungdomsskole og videregående, er fullstendig mot mobilforbud i skolen.

UKLOKT: Leder i Elevorganisasjonen, Kristoffer Hansen mener elever selv bør lære seg å regulere mobilbruken på skolen. Foto: Yngve Horvei ,

– Mobiltelefonen kan tilby muligheter for god læring. Det ligger et stort læringspotensial her, så lenge man bruker den på en god måte. Vi elever har blitt vant til en hverdag med mobiltelefon, og skal man forby dette i skolen, skaper man et kunstig lite minisamfunn som ikke speiler det faktiske samfunnet der ute, sier leder Kristoffer Hansen.

Han mener totalforbud kan ha betydelige konsekvenser.

– Det kan føre til at når man for eksempel begynner på universitetet, så klarer man ikke å beherske seg fordi man ikke har fått trent på dette tidligere.

Elever tok initiativ til mobilfrie dager

Stridsklev skole er langt fra den eneste skolen hvor de har tatt stilling til mobilbruk. Denne måneden innførte Bergmo ungdomsskole i Molde mobilforbud, skriver Romsdals Budstikke.

I fjor skrev avisen Nordlys om skolen i Gryllefjord i Troms hvor alle elevene måtte legge fra seg telefonene i en kurv på morgenen, etter flere tilfeller der bilder og videoer av elever i uheldige situasjoner hadde blitt lagt ut.

I 2013 så Kristiansand kommune seg nødt til å innføre strenge retningslinjer for å styrke læremiljøet og holde fokuser på undervisning.

– Vi innførte et felles ordensreglement for alle skolene i kommunen. Her står det at det kun er lov til å bruke mobiltelefonen i opplæringssituasjoner eller om skolen har gitt spesiell tillatelse til det. I friminuttene kan de bruke mobilen om de vil det.

– Vi opplever at mange elever synes det blir for mye mobilbruk i hverdagen, og elever har derfor selv tatt initiativ til såkalte mobilfrie dager. Retningslinjene har fungert veldig bra, sier oppvekstdirektør i Kristiansand kommune, Arild Rekved.

Det er imidlertid ikke alle skoler som ønsker å innføre mobilforbud.

Rektor ved Kjølnes ungdomsskole i Porsgrunn, Kjell Karlsrud, mener et mobilforbud er å gå baklengs inn i framtiden, skrev Porsgrunns Dagblad tiligere i sommer, da det ble kjent at Stridsklev skole innførte forbud.

Les også

 1. Hallo! Mobilforbudet funker jo

  PORSGRUNN (VG) Skepsis og motstand lyste lang vei utenpå elevene da rektor innførte totalt mobilforbud før skolestart.
 2. Flere tusen barn klar til ungdomsskolestart: Barnepsykolog: – Man må dytte dem fra seg og håpe på det beste

  SKEDSMO (VG) For både voksne og barn kan overgangen fra barne- til ungdomsskolen bli tøff.
 3. VG-undersøkelse: Ja, vi er mobilavhengige

  Nesten halvparten av alle nordmenn oppgir at de er avhengige av mobiltelefonen.
 4. The Telegraph: Mobilforbud under Clooney-bryllup

  George Clooney (53) og Amal Alamuddin (36) skal angivelig…

Mer om

 1. Teknologi
 2. Barn og unge
 3. Oppvekst
 4. Skole og utdanning

Flere artikler

 1. Hallo! Mobilforbudet funker jo

 2. Flere positive til nasjonalt forbud mot mobilbruk i norsk skole

 3. Mobilforbud i skolen

 4. «25 under 25»: – Unødvendig med mobilforbud i skolen

 5. Innførte pennal-forbud for elevene

Fra andre aviser

 1. Skal jentene ta selfie på første skoledag, må det bli før skoleklokken ringer inn

  Fædrelandsvennen
 2. Flere positive til nasjonalt forbud mot mobilbruk i norsk skole

  Aftenposten
 3. Leder: Forby mobil i skolen

  Fædrelandsvennen
 4. Vil ha mobilforbud i bergensskolene

  Bergens Tidende
 5. Debatt: - Jo, mobilbruk på skolen er bra

  Bergens Tidende
 6. Barneministeren støtter mobilfrie skoler

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder