Jubel under mediedagene i Bergen, mai 2015. VG stakk av med hele sju priser, inkludet årets avis, årets avismagasin og årets nettsted! Foto: ,

VGs redaksjonelle regnskap 2015 – det vi er stolte av i året som gikk!

Hvert år går VG gjennom sin egen journalistikk - i det vi kaller vårt redaksjonelle regnskap. I fjor satte vi den gode journalistikken opp mot de mest synlige feilene vi begikk i 2014. Også et redaksjonelt regnskap skal ha balanse, og i 2014 gjorde vi en del tabber som gjorde det naturlig å vinkle regnskapet todelt: Dette er vi stolt over – dette er vi ikke stolt over.

2015 fremstår annerledes. Jovisst har vi gjort feil, men ikke av den typen vi har grunn til å beklage i store bokstaver offentlig. Pressens Faglige utvalg (PFU) mente vi gjorde oss skyldig i ett brudd på god presseskikk og i én annen sak fikk vi kritikk. I begge tilfeller var utvalget delt. Men det var ikke for utilsiktede blundere, slurv eller norsk presses største tabbefaktorer, manglende samtidig imøtegåelse fra personer og institusjoner som anklages for alvorlige forhold, vi ble irettesatt av PFU.

VG opplevde «all time high» med hele 49 PFU-klager mot oss i 2015. I alle unntatt to hadde altså PFU intet å utsette på vårt arbeid. De to sakene dreide seg om kommersielle lenker og såkalt innholdsmarkedsføring, altså reklame som bruker redaksjonelle virkemidler. I begge tilfellene mente PFU at skillet mellom kommersielt og redaksjonelt innhold ikke var tydelig nok. VG er både prinsipielt og praktisk uenig, men vi følger selvsagt signalene fra organet som forvalter norsk etisk mediestandard. Pressens selvdømmesystem er en viktig institusjon både for medier og offentligheten.

Her er de to sakene der PFU mente VG opptrådte utenfor det etiske regelverk i 2015:

http://presse.no/blogg/pfus-uttalelse-i-min-mote-saken/

http://presse.no/pfu-sak/23615/

VG ble klaget inn til PFU 49 ganger i 2015. Det endte med ett brudd. Foto: ,

I dette regnskapet presenterer vi en gullrekke av eksklusive avsløringer, sterke reportasjer, bilder, videoer og digitale fortellinger på høyt internasjonalt nivå.

Men det betyr absolutt ikke at alt er på stell. I tillegg til de to PFU-sakene, har vi måttet bruke vignetten «VG Retter» 11 ganger i tillegg til et lignende antall presiseringer/korrigeringer.

Og som referatene fra det daglige evalueringsmøtet klokken 10.45 viser, sliter vi tidvis med blant annet:

• Altfor mange skrivefeil
• Lang nedlastingstid på mobil (det har blitt dramatisk bedre)
• Et overdrevent fokus på kvinner og kropp
• Dårlig kjønnsbalanse – særlig på Sporten
• For lite spennvidde i sakene på fronten til vg.no
• Dårlig leserytme med for mange dobbeltsider etter hverandre i papiravisen
• Dårlig evne til å vise frem alt det gode VG kan tilby
• Dårlig lyd og en del andre tekniske feil på VGTV

Men først – det vi er stolte av i 2015

Hva er vi stolte av?

Nedlasterne

Foto: ,

Et sjokkerende dypdykk i det skremmende store miljøet av norske menn som laster ned filmer med overgrep mot barn. En av de største avsløringene i norske medier i 2015, der det ble lagt ned en enorm mengde journalistisk gravearbeid inkludert store mengder teknisk nybrottsarbeid. Et massivt samarbeid på tvers av forskjellige VG-avdelinger har skapt bølger langt utover Norges grenser. Avsløringene og sterke møter med noen av nedlasterne ble publisert i VG Helg, på VGTV og i flere spesialer på vg.no.

Spesial: Nedlasterne

Gjennom omfattende analysearbeid klarte vi å lokalisere 78 nordmenn som med stor sannsynlighet har lastet ned filmede overgrep mot barn. 10 av dem ble oppsøkt, seks av dem innrømmet forholdet. Et utfordrende maratonløp som satte dagsorden og utløste et vell av reaksjoner. De takknemlige tilbakemeldingene fra kvinner som selv har vært utsatt av overgrep, var kanskje det som gjorde dypest inntrykk på VGs team.

VGTV: Her ringer VGs reporter en av nedlasterne

VG: Her ser du 95 000 nedlastere av overgrep

En engelsk versjon av saken finnes på VGs medium-konto: This map shows 95,000 downloaders of child abuse pictures worldwide

Her finner du alle VGs saker om kampen mot overgrepsfiler.

De uløste drapene

33 drap i Norge er fremdeles uoppklart. Et team fra VGs krimgruppe samlet sakene i en database, identifiserte og kartla samtlige drap. Arbeidet ga oss ny og eksklusiv informasjon, og ga leserne sterke historier om de enkelte sakene. Det omfattende arbeidet ble gjort i forkant av politiets «Cold case»-gruppe, og VG-teamets innsats har også kommet politiet til gode via tips i enkeltsaker. Reportasjene og nettspesialene påpekte også strukturelle svakheter ved politiets arbeid.

Spesial: De uløste drapene

Krigshistorie

VG ble etablert av folk med tilknytning til hjemmefronten under 2. verdenskrig, og 75-årsminnet for den tyske invasjonen ble markert med en rekke reportasjer.

Skjermbilde fra VG Spesial "Dette er de 11 893 norske ofrene for annen verdenskrig". Foto: ,

Gjennom denne nettspesialen ble 2. verdenskrig og dens konsekvenser presentert på en helt ny måte. 75 år etter at tyskerne invaderte Norge, ble den historiske VG-satsingen rundt landets nesten 12 000 krigsofre en av årets mest leste saker. Her kan nordmenn over hele landet gå inn og med stor sannsynlighet finne ofre de er i slekt med eller har en tilknytning til på annet vis. Historiske fakta leservennlig formidlet via digital fortellerteknikk.

Spesial: Våre falne

VGs utviklere og designere har vunnet en rekke internasjonale priser for sin kjempejobb med å visualisere store saker og satsinger på en måte som gir over- og innsikt av den sorten som fester leserne i et jerngrep. I denne spesialen følger man tungtvannsabotørenes bevegelser mann for mann.

Spesial: Kampen om tungtvannet - slik skjedde det

Faksimile VG Helg/VG+ "Jeg var Dr. Mengeles forsøkskanin". Foto: ,

Markeringen av 2. verdenskrig innebar flere unike historier og tilbakeblikk i VG i 2015. De eneggede tvillingsøstrene Eva og Miriam (10) ble misbrukt i nazistenes medisinske eksperimenter i Auschwitz. 70 år senere møtte vi Eva Mmozes Kor, som fortalte om smerten, frykten og tilgivelsen.

VG+: Jeg var Dr. Mengeles forsøkskanin

Ebola

Sierra Leone var fritt for ebola helt til en healer kom hjem fra nabolandet. Hundrevis av mennesker stelte henne i begravelsen. Det skulle de ikke ha gjort. Under ekstremt utfordrende arbeidsforhold leverte VG-teamet reportasjer som brakte pesten og dens grufulle konsekvenser ubehagelig nær oss.

Spesial: Ebola

Ebola - skjermbilde VG Spesial om Ebola. Foto: ,

Brødrenes flukt

Gjennom hele sommeren fulgte vi de syriske brødrene Abdulah (24) og Mohameds (16) begivenhetsrike flukt gjennom Europa. En nær og gripende historie om det lille dramaet i den store historien. Brødrenes egne videosekvenser fra flukten var sentral i VGTV-delen av reportasjeserien.

VG+: Brødrenes skjebneferd
Spesial: Flukten i bilder

Brødrene Mohamed (17) og Abdulah (24) Badawi har lagt ut på en lang fluktreise fra hjemlandet Syria til Tyskland sammen med vennen Ehsan Dallal (21). I byen Pancevo utenfor Beograd bor de på hotell i noen dager mens de planlegger reisen mot Ungarn og Tyskland. Foto: Espen Rasmussen ,

Kriget mot IS

Intervjuet med norske Helge ga et intenst innblikk i den uvirkelige virkeligheten ved krigsfronten I Syria. Vi møtte 42-åringen da han for andre gang forlot hjemlandet for å krige mot IS.

Helge hørte prosjektilene slå inn i metallet rundt ham. Pling, pling, pling.

– Vi var 12 krigere som var stuet sammen inne i et pansret kjøretøy, sier han. Kjøretøyet skulle frakte ham, og de kurdiske krigerne han kjempet sammen med, over en åpen slette. Foran dem lå Tel Abyad, grensebyen mellom Syria og Tyrkia. Byen var okkupert av IS. Målet var å jage fienden ut av byen. Det første hinderet var å komme seg over den åpne sletten.

– Snikskyttere lå i stillinger utover det svidde åkerlandskapet og skjøt mot oss, sier han.

Spesial: Krigeren

Norske Helge kriger for YPG i Syria mot IS. Foto: ,

På innsiden av kalifatet

Ruth og hennes fem barn havnet i Syria og IS-hovedstaden Raqqa mot sin vilje. Det ble fire dramatiske uker på innsiden av terrorkalifatet.

VG: Fra Senja til Raqqa – og tilbake igjen

Ruth Johanne Meyer Johansen og hennes fem barn ble lurt med inn i Raqqa i Syria av ektemannen sin som deltok på IS-opptrening. Foto: Krister Sørbø ,

Terror i Paris

To ganger slo terrorister til i Paris med grufulle konsekvenser. VG var på plass under begge tragediene, og rapporterte på alle plattformer. VGs Helge Mikalsen var blant fotografene som var tettest på da politiet likviderte en av terroristene fra kosher-butikken i januar i fjor.

Det blir stadig mer viktig for VG å bruke digitale løsninger for å forklare leserne hva som foregår under store hendelser som dette. Under terroraksjonen i november, kunne leserne raskt danne seg et inntrykk av hvordan drapsmennene hadde fordelt sine aksjoner forskjellige steder i byen.

VG: Slik ble terroristen drept

VGTV: Lokal beboer til VG: - Mamma var fanget på området

Storbrannen - ett år etter

Like viktig som å dekke store hendelser mens de skjer, kan det være å vende tilbake til samfunnet som ble rammet. Det gjorde vi et år etter brannkatastrofen som utslettet store deler av bygningsmassen i Lærdal i 2014. Vi møtte mennesker som mistet alt de eide, og skildret kraften i et lokalsamfunn som nekter å gi opp både via VGTV-dokumentar, en videobasert spesial på vg.no og VG Helg.

Spesial: Lærdal - historien om bygda som brant

Foto: ,

Real Martin

Sport er et viktig satsingsområde for VG, og når en norsk 15-åring blir aktuell for Europas fremste klubber er det en stor hendelse i norsk målestokk. VG holdt sine lesere kontinuerlig orientert om utviklingen, inntil alle reisene og forhandlingene endte med kontrakt med Real Madrid.

VG: Ronaldo ba Ødegaard nyte øyeblikket

Foto: ,

Homofili og norsk fotball

Homofili-problematikken i norsk fotball. Serie som satte søkelys på at ingen norske fotballspillere på herresiden er åpent homofile, og belyste problematikken fra flere sider.

VG: Antall åpent homofile i Tippeligaen: Null

Nettkrigerne

Med støtte fra Fritt Ord, reiste VGs Kyrre Lien månedsvis land og strand rundt for å møte 15 av landets mest markerte nettdebattanter i deres egne huler. Resultatet ble innblikk i et spesielt og usedvanlig engasjert miljø, presentert i VG Helg, og som dokumentar både på nett og VGTV med nærgående videoportrette.

Spesial: Nettkrigerne

Foto: ,

Bieber i byen - og på Snapchat

VG tar også sine unge lesere på alvor, og Justin Biebers skandaleombruste Oslo-besøk i oktober ble dekket på alle plattformer og etter alle kunstens regler. Ingen kunne være forberedt på Biebers krumpsring, men VG var rigget for det meste. Vi var på plass da flyet hans landet, og fulgte idolets bevegelser fra minutt til minutt, helt til han passerte ut av norsk luftrom.

Dekningen var ikke minst et resultat av VGs stadig sterkere satsing på sosiale medier i formidlingen av hendelser som dette. Fra i høst har VGTV publisert stadig flere «native videoes» på Facebook, og vist hvordan dette skaper mer engasjerende og effektivt historiefortelling.

Justin Bieber på scenen under minikonserten i Chateu Neuf. Etter bare en låt gikk han av scenen etter en krangel med tilskuerne. Foto: Sandblad Mattis ,

Samtidig har VGTVs Rampelys-dekning en stund systematisk brukt Snapchat for å holde kontakten med sine lesere/seere. Bieber-dekningen representerte et definitivt gjennombrudd for Snapchat som kommunikasjonskanal både for leserne og i dette tilfellet også stjernen himself. Som både rapporterte om sår hals i forkant, og senere begrunnet den avbrutte konserten – via snap.

VG: Justin Bieber leaves the stage in rage after yelling at his fans

Togkaos

Togkaos ble en av de største satsingene fra Forbrukeravdelingen i fjor. Bakgrunnen var at stadig flere tog sto stille eller var forsinket, noe som påvirket livet til ekstremt mange mennesker.

Vi fikk ut tall på signalfeil, forsinkelser og innstillinger på samtlige tog over hele Norge. Dataene ble kategorisert, omgjort til interaktiv grafikk – og vi kunne avsløre konkret hvor ille situasjonen var. VG-teamet gikk også bak tallene og avslørte flere oppsiktsvekkende årsaker til forsinkelser og innstillinger.

Serien avdekket et system som slet med hyppige arbeidskonflikter, dårlig arbeidsmiljø, pengesløsing og en rekke feilvurderinger.

VG: 223 forsinkede tog hver dag

En venn i døden

Temaet var døden, men historien handlet om livet. I ni måneder fulgte et VG-team mennesker som har som jobb å bistå folk som snart skal dø. Sterkt og intenst materiale, innhentet og presentert i forståelse med og respekt både for de involverte og temaet.

VG+: En venn i døden

Dødskampen

VG gjenskapte det nervepirrende dramaet da fiskebåten «Østbanken» gikk ned i storm i Barentshavet. En av fiskerne satt med iskaldt havvann til oppunder armene i nærmere to timer – uten overlevelsesdrakt. En historie som gjorde sterkt inntrykk, enten den ble konsumert i VG Helg, nettspesialen eller VGTV.

Spesial: Dødskampen i Barentshavet

Foto: ,

Jan Petters siste reise

Gjennom flere møter med Jan Petter Stefanussen klarer teamet å møte den vanskelige problemstillingen knyttet til assistert selvmord på en god måte. Hilde og fotograf Frode møter Jan Petter først i Oslo og er i tillegg med på hans siste reise til Sveits, der han får den dødelige dosen. Dette er et krevende landskap for journalister, som må håndtere en utfordrende menneskelig historie og de vanskelige avveiningene som er knyttet til omtale av assistert selvmord. Dette formidles i tekst, bilder og video på en varm og nær måte, samtidig som dekningen er balansert.

VG: Jan Petter har bestilt assistert selvmord i Sveits

Jan Petter Stefanussen ankommer Lifecircle sin leilighet i Basel i Sveits, der han fikk utført assistert selvmord. Foto: Frode Hansen ,

Fengselsfuglen

I to år fulgte VG notorisk kriminelle Glenn Kenneth Andersen inn og ut av fengselet. Med 27 dommer har han tilbrakt en stor del av livet sitt i fengsel. Gjennom VG fortalte han hvordan han ble den han ble, hvor sterk han føler seg i fengselet, og hvor håpløs virkeligheten føles hver gang han settes fri..

Spesial: Glenn Kenneth

Glenn Kenneth Andersen i retten for sykkeltyveri. Foto: Annemor Larsen ,

Stjerneskudd

Sjelden har vi sett norske idrettshelter i så oppsiktsvekkende og kreative settinger som i VG-fotograf Line Møllers stilstudie. Spektakulære portretter av et dusin håndplukkede idrettskjendiser – slik du definitivt aldri har sett dem før.

VG+: Magiske atleter

Ingunns kjærlighetsjakt

Etter å ha vært singel i snart ett år, og uten at drømmemannen dukket opp, bestemte VGs Ingunn Saltbones seg for å gå på nett i jakten på en ny kjæreste. Ingunn så samtidig at det lå et interessant journalistisk prosjekt her, nemlig å teste nettdatingtjenestene. Ved å bruke seg selv som case på en unik måte, testet hun fem datingtjenester med strikte testkriterier etter VGs forbrukermal. Ingunn avtalte dater og hadde kontakt med interessante menn, samtidig som hun vurderte hvor godt tjenestene fungerte.

VG+: Min nettjakt på kjærligheten

VGTV ringer kommentarfeltet

VGTVs Mads Andersen ringte opp personer som hadde ytret seg meget kritisk mot syriske flyktninger i debattfeltene. Et banebrytende grep, kontroversielt og noe helt nytt i norsk nyhets-TV. Denne halvtimen på VGTV satte fyr på den offentlige debatten med et titalls kronikker og debattinnlegg i øvrige medier, og blir fortsatt diskutert og referert til, seks måneder etter publisering.

VGTV: Mads ringer kommentarfeltet

Mads Andersen i studio. Foto: Frode Hansen ,

Panelet

Med ukentlig snittall på nesten 400 000, er Panelet blitt VGTVs mest sette program, med den yngste målgruppen. Uhøytidelige skråblikk på det vanligvis så selvhøytidelige Kjendis-Norge er tydeligvis etterlengtet og tidsriktig.

VGTV: Panelet #19

Kroppen min

Etter at 54 norske menn og kvinner hadde kledd av seg og fortalt om forholdet til sin egen kropp hver uke i over et år, satte vi punktum med en stringent hovedsak om hverdagskroppen i VG Helg. Serien ble fulgt opp med en temakveld på Parkteatret, som samlet fullt hus og vel så det via VGTVs streaming av arrangementet.

Podkastsuksess

VG har hatt stor suksess med sine podcast-satsinger. Krim-podcasten «Uløst» om Birgitte Tengs-saken hadde over 500.000 avspillinger etter fem episoder – og toppet podcast-topplisten i Norge fra første episode. Også Giæver&Joffen og Helgestart har blitt store lyttersuksesser.

Coverkunst

Foto: ,

Priser til VG i 2015

Januar: NODA Awards

Vinner «Storytelling» for «Dødsdykket»

Juryen omtaler Dødsdykket som en «banebrytende multimedial historiefortelling på et meget høyt internasjonalt nivå».

– Måten de skifter mellom det tradisjonelle formatet og den nye longread-modellen er overbevisende. Dette er en veldig dramatisk historie, fortalt i video, stillbilder, tekst og animasjon. Det er modig å forlate alle sjangerregler for å fortelle en historie på sine egne premisser, sier juryen.

VG: Pris til VG for «Dødsdykket»

Foto: ,

Januar: Sponsor- og Eventforeningen

Vinner Årets event for #vglista

Juryen sier: «Årets event engasjerte en hel nasjon med en lokalfokusert konkurranse. Den gode timingen i bruk av sosiale medier og god tilrettelegging førte til en grasroteksplosjon. Tusenvis av mennesker danset i gatene, over 40 000 bilder ble tagget på Instagram og hver sjette nordmann så konkurransen på Facebook. Byer byttet navn og lokale banksjefer hoppet i havet. På Sortland fikk skoleungdommen fri fra skolen for å se på direktesending av vinnerkåringen, og da de ble kåret som vinner av «DNB tar VG-lista til By X» ble det Justin Bieber tilstander.»

vol.no: VG-lista på Sortland ble «årets event»

VG-lista på Sortland, juli 2014. Foto: CF Salicath ,

Februar: Website of the day

Vinner Dagens nettside for Magnusgenseren

Foto: ,

Mars: Den store journalistprisen

VG er vinner av Den store journalistprisen - en av de høyeste utmerkelsene innen norsk presse, og er blitt delt ut i over 20 år. 16 ulike prosjekter, enkeltjournalister og redaksjoner var nominert til journalistprisen 2015. VGs journalister Synnøve Åsebø og Maria Mikkelsen gikk i av med seieren for historien om Odin.

Les den prisvinnende reportasjen her: Historien om Odin

VGs journalister Maria Mikkelsen (f.v.) og Synnøve Åsebø mottok Den store journalistprisen for "Historien om Odin". Foto: Trond Solberg ,

Mars: Årets fotojournalist

VGs Espen Rasmussen er årets beste fotojournalist

– Hver historie blir unik og ulik, uttalte juryen. De mente at fotografen var en utømmelig kilde for fotografering, og at han er en «besatt» fotograf.

Demonstranter holder stand mot opprørspolitiet i Ukrainas hovedstad Kiev. De brenner bildekk som den siste skansen mot politiet, som står oppstilt noen titalls meter lenger opp i Hrushevskogo street. Foto: Espen Rasmussen ,

Mars: Society of News Design

Prisdryss for avisdesign til VG Helg

Det er den internasjonale organisasjonen The Society for News Design (SND) som har gitt VG utmerkelsen «Award of Excellence». Prisen deles ut hvert år, og VG konkurrerer mot anerkjente internasjonale aviser slik som The Guardian og New York Times.

VG: Prisdryss for avisdesign for VG Helg

Mars: Bronsje i Malofiej 23

VG vinner bronse i Malofiej 23 () for «Spillet om Norge»

Mars: SKUP-diplom til VG

VG får diplom for for avsløringen om at noen av landets fremste eksperter siden 2005 har gransket hver eneste dødsulykke på norske veier – uten å dele sine rapporter med de etterlatte.

Spesial: De hemmeligholdte ulykkesrapportene

April: Riksmålsforbundet

To av tre av Riksmålsforbundets priser til VG. VG Helg-journalist Marte Spurkland henter hjem Riksmålsforbundets lytterpris til VG, med podcasten «Helgestart» med Marte Spurkland».

VGs kommentator Frithjof Jacobsen sikret VG Gullpennen:

– Frithjof er en av Norges beste politiske kommentatorer. Kunnskapsrik, skarp og analytisk. Frithjof er aldri redd for å utfordre makten. Han har en sterk rettferdighetssans, sier Skartveit og trekker frem kommentatorens noe annerledes bakgrunn som en styrke – Jacobsen var vokalist i rockebandet Gluecifer.

Riksmålsforbundet deler ut mediepriser: Politisk kommentator i VG Frithjof Jacobsen fikk Gullpennen. Lytterprisen gikk til VG Helg-journalist Marte Spurkland. Foto: Frode Hansen ,

April: INMA Digital Media Awards Europe

Vinner Best reader engagement #vglista og Best new product for Minmote.

– Utrolig hyggelig at juryen ser det enorme engasjementet som gamle og unge viste i fjor under #vglista. Dans i gatene, tusenvis av likes og delinger, tatoveringer, bilder, videoer og galskap, sier Øyvind Solstad til VG.

VG: VG vant to priser under European Digital Awards

Foto: ,

Mai: MBL - Nordiske mediedager

Vinner Årets nettsted, årets avis og årets avismagasin + fem andre priser

– Det er utrolig hyggelig at vi vinner for Årets avis, nettsted, magasin, men også langformfortellinger som Odin og VG Direkte, samt Roar Hagen for Årets avistegner og NTB-språkprisen til Dæhli, sier Torry Pedersen, administrerende og ansvarlig redaktør i VG.

Prisene:

 • Årets avis: VG
 • Årets nettsted: vg.no
 • Årets avismagasin: VG Helg
 • Årets magasincover: VG Helg lørdag 30. august
 • Årets sportsside: «Best games ever»
 • Årets featureside: «Historien om Odin»
 • Årets digitale historie: «Historien om Odin»
 • Årets digitale nyskaping: VG Direkte

VG: Prisdryss over VG under Nordiske mediedager

Foto: ,

Mai: INMA awards

VG vant ett gull, fire sølv og to bronsje

Magnusgenseren:

Best Idea to Grow Digital Audience or Engagement - gull
Best Brand Awareness Campaign Across Platforms - sølvBest Use of Social Media - sølvBest New Mobile App or Website - bronsje

Under sjakk VM 2014 ønsket vi å skape en fellesskapsfølelse ved å oppmuntre det norske til å heie på og hylle Magnus Carlsen ved å lage tidenes supporterdrakt. Inspirert av den populære, norske og ikoniske strikkegenseren - Mariusgenseren - som gjennom 60 år har prydet konger, politikere sportsentusiaster og urbane storbyfolk - inviterte vi det Norske folk til å lage en helt ny strikkegenser - Magnusgenseren.

Vinn i VG:

Best Idea to Grow Single-Copy Sales - bronsje
Best Idea to Grow Advertising Sales or Retain Advertising Clients - sølv

Som mange andre nordiske mediehus opplever VG en flytting av lesere fra print til digitalt. Noe som fører til lavere printopplag. For å motvirke dette og for å glede den trofaste leseren, ville VG gjennomføre en hyggelig kampanje høsten 2014 som også skulle påvirke nedgangsfall i positiv retning. V i samarbeidet med Suzuki og reiseoperatøren Ving. Hver dag kunne en heldig leser vinne et reisegavekort og en gang i måneden delte vi ut en bil. Kampanjen var enkel, kjøp VG finne den unike koden, send koden og navnet ditt på sms. Hver kveld kl.22:00 plukket systemet ut en heldig vinner av et reisegavekort. Siste lørdagen i måneden ble det trukket en vinner av bil. Alle som deltok i konkurransen i løpet av måneden var med i trekningen av bilen.

VG på TV:

Best Launch of a Brand or Product to Create a New Audience Segment - sølv

Siden 1945 har mediehuset VG levert nyheter om både stort og smått til det norske folk. I løpet av disse 70 årene har VG ikke bare vært ledende som avis, men også på nett, mobil og på webtv. Da var det jo rett og rimelig at man også skulle lansere en egen TV-kanal via TV-leverandøren Canal Digital. På den måten ville man nå VGs mål om å være tilstede for folket overalt- på alle plattformer. Gjennom en markedskampnje som mikset de tradisjonelle mediekanalene med nye og innovative ønsket vi å spre budskapet at nå får du også VG på TV - med like oppdaterte nyheter som du er vant med fra VG.

Foto: ,

Mai: Årets avistegning

Årets avistegning går til VGs Roar Hagen:

Juryen har talt: Roar Hagens «Flyktninger» er Årets Avistegning 2014. Vinnertegningen var ett av totalt 103 nominerte bidrag fra 33 ulike tegnere.

– Jeg var veldig glad da jeg fikk ideen. Det er et forsøk på å fange virkeligheten båtflyktningene møter, sier Hagen.

I farlig farvann flykter hundretusener mot Europa. Foto: Tegning: Roar Hagen ,

Mai 2015: NTBs språkpris

VGs Truls Dæhli vinner NTBs språkpris:

- Årets vinner jobber under korte tidsfrister, og skal levere til flere medier mens stoffet fortsatt er ferskt. At språket likevel alltid er presist og godt, vitner om en språklig bevissthet som er få forunt. Han er sågar et forbilde for landets mange sportsjournalister, heter det i begrunnelsen.

Juni 2015: Røde Kors-prisen

VG-fotograf Harald Henden ble tildelt den høythengende Røde Kors-prisen, som ærer mennesker som har gjort en betydelig personlig innsats i humanitær eller sosialt arbeid. «Henden er et tydelig eksempel på at ytringsfrihet og formidling av krigens lidelser kan gjøre en humanitær forskjell», skriver Røde Kors i begrunnelsen.

-Det er viktig og meget fortjent at Harald Henden får prisen. Det er den største utmerkelsen vi gir og spesielt viktig nå i en tid hvor hjelpearbeidere og journalister er stadig mer utsatt, sa president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, om utdelingen.

- Jeg har sett hvordan han gjennom sine bilder evner å være ofrenes talsperson på en måte som ord ikke kan dekke. Jeg har også sett hvordan Harald gjennom bildene, men også med sin tilstedeværelse, ivaretar ofrenes verdighet og respekt gjennom sin væremåte. Selv om han viser det skrekkeligste og mest sårbare i bildene, tar han aldri fra mennesker som har mistet alt deres verdighet. Det står det veldig respekt av.

Oktober 2015: SNDS

VG stakk av med hele ti medaljer og seks hederlige omtaler under Society for News Design Scandinavias prisutdeling i København.

– Avsløringene av de hemmeligholdte ulykkesrapportene er et av prosjektene fra i fjor som vi virkelig er stolte av. Etter publiseringen av disse reportasjene ble blant annet en ung mann frikjent for bildrap, og Riksadvokaten slo fast det «det VG avdekket vanskelig kan fortsette». Da har vi oppfylt vår rolle i samfunnet, sier Ola Stenberg, digital redaktør i VG.

Foto: Søren Stidsholt Nielsen , SND

VGs redaksjonelle regnskap 2015:

Innledning: Tragedien som illusterer endringen i medielandskapet
Ris og ros på VGs 10.45-møte: Intern selvjustis
Tall og fakta: Hva gjorde vi i VG – og hva gjorde dere?

Les også

 1. Redaksjonelt regnskap 2015: Intern selvjustis

  Hver dag klokken 10.45 samles redaksjonen i VG foran storskjermen midt i redaksjonen, og redaktøren går gjennom det…
 2. VG-fotograf kåret til verdens nest beste pressefotograf

  Espen Rasmussen ble nummer to i internasjonal kåring.

Mer om

 1. Verdens Gang (VG)

Flere artikler

 1. VG Helg ble historisk: – Det har aldri skjedd før

 2. VG vant nordiske priser for Nedlasterne og De falne

 3. Dette er årets bilde

 4. Redaksjonelt regnskap 2015: Hva gjorde vi i VG – og hva gjorde dere?

 5. Medieprisene: VG Årets avis og årets  nettsted

Fra andre aviser

 1. Askøyværingen vant mediepris

  Bergens Tidende
 2. Pressepriser til Fædrelandsvennen og NRK Sørlandet

  Fædrelandsvennen
 3. Dette er Årets bilde

  Aftenposten
 4. Prisdryss til Aftenposten da årets mediepriser ble delt ut

  Aftenposten
 5. Pris til Fædrelandsvennen

  Fædrelandsvennen
 6. SKUP-prisen går til VG

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no