I SJØRØVERLAND: Casper elsker sjørøvere, og i helgen fikk han møte sine helter i Dyreparken. Her sammen med sin bror, Sander.
I SJØRØVERLAND: Casper elsker sjørøvere, og i helgen fikk han møte sine helter i Dyreparken. Her sammen med sin bror, Sander. Foto:PRIVAT,

Casper (8) fikk drømmehelg i Kristiansand

INNENRIKS

Familien Frøsaker Sørlie har hatt tunge dager etter at de mottok et anonymt brev hvor 8-årige Casper ble hetset fordi han har Downs syndrom. I helgen fikk gutten en drømmehelg i Dyreparken.

Publisert: Oppdatert: 12.07.15 15:56

– Kaptein Sabeltann er Caspers største helt, og vi har hatt en fantastisk helg her i Kristiansand, sier Caspers mor, Monica Frøsaker (42).

VG skrev tidligere denne uken om det andre anonyme brevet som har blitt lagt i postkassen til familien i Oppland. I brevet utsettes den lille gutten for grov hets, og avsenderen betegner han blant annet som «mongo». Brevet har vakt massivt engasjement både i media og på sosiale medier, og statsminister Erna Solberg har også tatt til orde mot det hun frykter er en utvikling av et sorteringssamfunn.

Elsker å hjelpe

Det er Astri Pedersen (50) fra Haugesund som står bak drømmehelgen til Casper og familien. Hun driver organisasjonen Hjerte for mennesker, som hun startet av den enkle grunn at hun elsker å hjelpe andre mennesker. For hennes arbeid har hun blant annet blitt tildelt Kongens fortjenstmedalje og blitt kåret til årets hjertedame i bladet Allers.

– Da jeg leste om Casper i VG, syntes jeg det var helt forferdelig. Casper er en verdifull gutt som alle andre, og det skal være plass til han også i samfunnet, sier hun.

Hun tok derfor kontakt med Caspers mor Monica, og lurte på hva Casper likte aller best.

– Da fikk jeg vite at Casper elsker sjørøvere og Dyreparken, men de hadde ikke selv råd til å reise til Kristiansand i sommer. Derfor var valget enkelt, sier hun.

Hotellrom fullt av ballonger

Hun tok derfor kontakt med Dyreparken og Quality Hotell i Kristiansand, som mer enn gjerne ville bidra. Da familien sjekket inn på hotellet i Kristiansand fredag, hadde hotellsjef Erik Nordal selv pyntet hele rommet med gassballonger, sjørøversengetøy og gaver til Casper og broren Sander.

Familien på fire har fått med seg Caspers tante og onkel fra Vestlandet, og sammen har de kost seg på Kaptein Sabeltann-show, i badeland og med alle dyrene i parken.

– Det har vært helt fantastisk. Casper elsker ballonger og sjørøvere, så han ville nesten ikke ut av hotellrommet. Og når vi nå har pakket bilen for å dra hjem, så nektet han oss å etterlate ballongene på hotellet, så nå er bilen full, sier Monica Frøsaker.

Hun er overveldet av responsen hun og familien har mottatt etter de gikk offentlig med det anonyme brevet.

– Vi gikk ikke ut i media for å få weekendturer og slikt. Vi ville bare fortelle vår historie fordi vi mente det var urettferdig. Jeg er helt overveldet, og Astri er det varmeste mennesker jeg noen gang har snakket med, sier hun.

Les også: Ja da NAV, Ask (8) har fortsatt Downs

Og ikke nok med helgen i Kristiansand. Astri Pedersen har også sørget for at familien får tur til både Hunderfossen og Tusenfryd senere i sommer.

– Nå har de hatt det så trist de siste dagene, og derfor skulle det bare mangle at de får en liten opptur, sier hun.

Har omtanke for avsenderen

Monica Frøsaker forteller til VG at de har kjent de siste dagene godt på kroppen. Hun er fremdeles rystet over innholdet i brevet, og mener det er utilgivelig. Hun forteller likevel at de har omtanke for den anonyme avsender og dens familie.

– Det er så stygt og nedverdigende å snakke sånn til mennesker. Alle barn er like mye verdt uansett hvilke utviklingshemninger de måtte ha, sier hun.

Har du lest? Legger seg langflat etter fleip om Downs syndrom

– Selv om avsenderen har tråkket på oss på det sterkeste, så er det uskyldige mennesker involvert her også. Jeg er ikke ute etter hevn, men jeg hadde kanskje håpet at avsenderen ville ha tatt kontakt med meg privat, legger hun til.

Begge brevene er overlevert til politiet, og konstituert lensmann, Erling Andersen, forteller at de etterforsker saken.

– Det er grovt og vi ser alvorlig på saken. Dersom folk har opplysninger om saken ønsker vi at de melder fra til oss, sier Andersen.