OLJEBREMSER: Venstre-leder Trine Skei Grande og SV-leder Audun Lysbakken sier det er fisk verden trenger å få fra områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, ikke olje. Foto: Fredrik Solstad VG

Lover å stanse Erna og Jonas

I 15 år har SV og Venstre vernet Lofoten mot oljeutbygging – i hver sine regjeringer. Nå står de sammen om å love det samme for de neste fire årene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

SV vernet Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) under Ap-regjeringer. Venstre har vernet under borgerlige regjeringer. Nå lover de å stå beinhardt på at de omstridte havområdene skal forbli petroleumsfrie – uansett hvem som vinner valget neste høst. Til tross for at både Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre har åpnet for at det kan skje i neste stortingsperiode.

– Uaktuelt

– Vi kommer aldri til å svikte Lofoten, Vesterålen og Senja, sier SV-lederen.

– Er det et ultimatum?

– Det er en realitetsorientering for Støre: Det er uaktuelt.

– Venstre har to ganger sørget for at dette sårbare området ikke blir utbygd, og vi skal sørge for at det blir utfall også i en eventuell runde tre, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

De viser til at det står 2-2 mellom SV og Venstre i kampen for å verne LoVeSe:

– Vi reddet LoVeSe gjennom regjeringsforhandling i 2005 og 2009, sier Lysbakken.

– Venstre reddet LoVeSe gjennom regjeringsforhandling i 2001 og i 2013, sier Grande.

Tre hovedargumenter

– Og våre argumenter er styrket siden 2013, sier Lysbakken og lister opp:

1. Erfaringene fra blant annet Goliat i Finnmark er at målet om ilandføring i stor grad ikke blir noe av: Lokalbefolkningen får i liten grad glede av det.

2. Så godt som både fiske og turisme nå går i Lofoten og Vesterålen, så vil olje svekke dette løftet som befolkningen opplever.

3. Etter Paris-avtalen skjønner de fleste at olje og gass må forbli under havbunnen for at Norge skal nå sine klimamål.

– Slapp av

Grande sier det slik:

– Jeg tror folk kan slappe av: Det blir ikke noen konsekvensutredning eller utbygging der oppe. I en tid hvor vi vet verden kommer til å trenge veldig mye sunn mat i de neste generasjonene, er det fisk og ikke olje som vi skal bidra med utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Statoil-sjefen mener det er bra for klimaet med en utbygging der oppe?

– Det er dumt sagt og en manglende forståelse for de globale utfordringene vi står overfor. Statoil vi stå seg på å ikke bli stående i en fastlåst posisjon, sier Grande.

– Det er en skremmende virkelighetsforståelse: Statoil må snart erkjenne at vi ikke kan pumpe opp all oljen og gassen, sier Lysbakken.

– Oljenæringen mener erfaringene fra Nordsjøen siden oppstarten på 60-tallet viser at det knapt har vært noen farlige utslipp og at ny teknologi gjør det enda tryggere?

– Det har vært flere utslipp, som i stor grad er blitt spist opp av havet. Men hadde det skjedd så nær land som virksomheten utenfor LoVeSe, ville det vært en stor miljøkatastrofe, sier Grande.

– Makta går gjennom SV og Venstre

Lysbakken sier regjeringsmakt er viktigere enn LoVeSe for Ap og Høyre:

– Historien har vist at for Ap og Høyre er det viktigere med makt enn oljeboring i Lofoten Vesterålen og Senja, og makta i den saken går gjennom SV og Venstre.

Viser til landsmøter

Verken Solberg eller Støre var ikke tilgjengelig for å kommentere saken fredag ettermiddag.

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner svarer slik:

– Vi er veldig kjent med Venstres standpunkt i denne saken og de er veldig kjent med vårt. Men nå skal velgerne først gi sin dom ved stortingsvalget, så må vi forhandle og fatte et avgjørelse etter valget.

Les: Her får du hjelp til å lese Paris-avtalen

Ap-nestleder Hadia Tajik gir følgende kommentar:

– Arbeiderpartiet har i vårt partiprogram at vi ønsker en konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen. Et eventuelt vedtak om å gå videre må gjøres av vårt landsmøte basert på den kunnskapen. Vi konstaterer at den politiske situasjonen i Stortinget har gjort at det ikke har vært aktuelt å frembringe mer informasjon om dette i denne perioden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder