SOMMERTIDER: Anders Omholt-Jensen (til venstre) og Magnus Bjurling brukte mandagens finkveld på Sørenga i Oslo på å trene til en triatlon-konkurranse som går av stabelen i Barcelona om to uker. Foto: Helge Mikalsen VG

Uvanlig varm start på september

Og det blir strålende vær mange steder i Sør-Norge de neste dagene

September har blitt mer en sommermåned enn en høstmåned, og godværet i Sør-Norge er ikke over ennå.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Roar Inge Hansen vakthavende meteorolog ved StormGeo utelukker ikke at de varme septembermånedene kan ha sammenheng med global oppvarming.

Statistisk sett er september den 4. varmeste måneden, kun slått av sommermånedene, ifølge Hansen.

Han sier at starten av september i år har vært uvanlig varm, særlig i Sør-Norge.

– Mange steder ligger middeltemperaturen 3-4 grader høyere enn normalt, sier Hansen.

Ved Meteorologiske institutt følger de nøye med på om det vil komme nye rekorder i år.

– Vi er spente på hvor varmt det blir i Sør-Norge de neste dagene, sier Espen Biseth Granan vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Oslo, og legger til:

– September-rekorden i Drammen på 24,6 grader fra 2004 kan kanskje bli ny i år.

Og det ser ut til å bli godt og varmt mange steder de neste dagene.

Bergensere: – Østlendingene klager for mye på været

Begge meteorologene forteller at det ennå er tidlig å forutse om det blir noen rekord, og at temperaturen nok vil synke mer i slutten av måneden.

– Det er ikke utenkelig at siste halvdel av september trekker det noe ned, men foreløpig ligger vi godt an, sier Granan.

I Rogaland råder optimismen. I Stavanger venter Meteorologisk institutt at temperaturen vil klatre helt til 28 grader. Ifølge Stavanger Aftenblad er den stående septemberrekorden for Rogaland 25,6 grader.

I Bergen tror meteorologene til og med at det kanskje kan bli tropenatt – og dét er slett ikke normalt i september, skriver NTB.

Allerede forrige uke ble en varmerekord slått i Oslo. 16,9 grader natt til fredag er den høyeste nattemperaturen som er målt i hovedstaden i september noensinne, opplyste klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt til Aftenposten.

Med våtdrakt

På Sørenga i Oslo treffer vi Magnus Bjurling (35) og Anders Omholt-Jensen (29) som ligger i hardtrening til triatlon i Barcelona om to uker. Men de hadde sikret seg med våtdrakt. Det må nok til når man skal svømme en times tid, inkludert pauser, i Oslofjorden i september. Kalenderen viser tross alt høst.

– Men litt solskinn og varme i været hjelper alltid, smiler Magnus som tipper at vannet holder rundt 17 grader.

– Hva har dere brukt finværet i september til?

– Det bruker vi til trening, sier Magnus.

– En dag uten trening er en dag uten mening, flirer Anders.

Kan skyldes global oppvarming

Roar Inge Hansen, vakthavende meteorolog ved StormGeo, forteller at de siste årene så har ikke juni blitt noe særlig varmere, men det har høst- og vintermånedene.

– September har også blitt tørrere, det kan tyde på at det har blitt mer en sommermåned med tanke på vær og temperatur, sier Hansen og legger til at middeltemperaturen på Sola for de siste 30 år viser at september har passert juni og blitt den 3. varmeste måneden i året.

Les også: Global varmerekord i juli

Han vil være forsiktig med å trekke helt sikre konklusjoner.

– Men jeg ser ikke bort ikke bort i fra at dette har noe med global oppvarming å gjøre, sier han.

Hansen peker sørover i Europa, og forteller at på kontinentet er ikke nødvendigvis september høstmåned.

– Det er ikke utenkelig at den værtypen vi ser sør for oss er noe som blir forskjøvet nordover, sier han.

Stort sett pent mot helgen

Espen Biseth Granan, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, forteller at det er en del bra vær i vente i tiden fremover.

– Fra tirsdag kommer det en del varmeluftmasser, så mange steder på både Øst- og Vestlandet vil få temperaturer over 20 grader, sier han.

Fikk du med deg? Det blir en knallvarm sensommer

Meteorologen presiserer at det gjelder lavere strøk. Været har sammenheng med et høytrykk som beveger seg over Østersjøen, og videre over landet fra tirsdag.

– Sent onsdag og natt til torsdag vil noe nedbør passere over Midt-Norge, og gi noe skiftende vær nordover. Likevel ser det ut til at det blir mye varmt og tørt vær inn mot helgen, sier Granan.

Det samme ser Roar Inge Hansen ved StormGeo, og legger til at Sør- og Østlandet ikke får nedbøren.

– Høytrykket som bygger seg opp over Sør og Østlandet kan gi en del morgentåke, som kan vedvare utover formiddagen. Ettermiddagene ser ut til å bli fine hele uken, sier Hansen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder