KRITISK TIL ISLAM: Merete Hodne avbildet i Jæren tingrett torsdag morgen, i forbindelse med rettssaken der hun er tiltalt for å ha kastet ut en kvinne med hijab fra salongen sin. Foto: Carina Johansen NTB scanpix

Kastet ut kvinne med hijab: – Jeg ser på det som et totalitært symbol

Malika (24) ble kastet ut: – Følte meg liten og såret

Retten tok pause etter høylytt krangling

SANDNES (VG) Frisøren Merete Hodne (47) sier at grunnen til at hun nektet hijab-kledde Malika Bayan (24) adgang til salongen sin, er at hun er livredd for totalitære regimer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg ser på det som et totalitært symbol. Når jeg ser en hijab tenker jeg ikke på religion, men totalitære ideologier og regimer. Jeg ser for meg alt som skjer i verden når jeg ser en hijab. En hijab er ikke noe religiøst, men politikk, forklarte Hodne i Jæren tingrett torsdag morgen.

Nå i ettertid sier frisøren at hun skulle ønske hun hadde beholdt roen den dagen. At hun burde pratet med Malika heller enn å kaste henne ut.

– Selvfølgelig burde jeg behandlet henne annerledes. Jeg burde spurt om hun var villig til å sitte uten hijab i salongen min, som har vinduer ut mot veien på alle kanter.

Bakgrunn: Nektet å slippe inn kvinne med hijab – ender i retten

Kjent i innvandringskritiske miljøer

For under ett år siden ble Hodne anmeldt for å ha nektet Bayan å få håret sitt farget i salongen, fordi hun ifølge tiltalen «ikke ønsket å ta på sånne som henne». Frisøren ble ilagt et forelegg på 8.000 kroner, noe hun nektet å betale. I retten torsdag nektet 47-åringen straffskyld.

Tidligere har det kommet beskyldninger om at Bayan og venninnen oppsøkte salongen til Hodne fordi de kjente til hennes syn på Islam og ville provosere. Det er ikke første gang 47-åringen er i medias søkelys. Hodne har tidligere vært aktiv i innvandringskritiske organisasjoner som Sian, Pegida og Norwegian Defence League, og flere har hevdet at Bayan burde visst hvem hun var.

– Det at vi gikk inn i salongen var ikke en demonstrasjon. Jeg visste ikke hvem Hodne var før vi gikk inn i salongen, sier Bayan til VG.

– Fikk hetta og angst

Torsdag forklarte frisøren seg også om hva hun tenkte da Bayan kom inn i frisørsalongen hennes 1. oktober i fjor. Hun nekter for å ha sagt at hun ikke «ville behandle sånne som henne».

– Jeg var på jobb og tittet ut vinduet. To jenter med hijab kom mot salongen min. Jeg fikk hetta og angst. Hva gjør jeg nå, tenkte jeg? De kom til døren og jeg møtte dem der. Hun ene spurte hva det kostet å stripe håret, men jeg sa at jeg ikke ville behandle dem. Jeg var kort og avvisende, og ga ingen begrunnelse, sier frisøren.

– Jeg vet at ikke alle som er ekstreme bruker hijab, men for meg er det et ekstremt symbol. Jeg blir dårlig når jeg ser noen med hijab.

– Hva er det denne saken handler om, hvis det ikke er religion? spør forsvarer Linda Ellefsen Eide.

– Redsel. Det skjer mye i Europa og muslimske land. De tar livet av hverandre i muslimske land og jeg er redd det skal spre seg. Jeg har vært aktiv motstander mot ekstrem muslimer i mange år – aktiv i aviser, leserinnlegg og på VGTV.

I juni i fjor intervjuet VG 15 nettdebattanter i forbindelse med spesialen «Nettkrigerne». Hodne var en av dem som ble konfrontert med sine uttalelser i sosiale medier og hevdet da at hun er villig til å dø for sin kamp mot islam.

Les Hodnes intervju her: «Islam er mye verre enn nazisme»

– Jeg er gift med en dame, og det i seg selv kan gjøre meg til en utsatt posisjon person. Det gjør meg redd, forklarer frisøren videre.

ANMELDTE: Malika Bayan forklarte seg også i retten. Her er hun avbildet utenfor Jæren tingrett i Sandnes før rettssaken startet torsdag morgen. Foto: Carina Johansen NTB scanpix

Bayan: – Følte meg liten og såret

Den fornærmede i saken, Malika Bayan, kom også med sin forklaring i retten. Hun forteller at hun fikk sjokk da hun og en venninne oppsøkte Hodnes salong i fjor.

– Jeg åpner døren til salongen og idet jeg skal spørre om prisen, sier frisøren at jeg må komme meg ut og gå en annen plass. Hun sier at hun ikke behandler sånne som oss. Vi ble stående utenfor, ganske paffe. Jeg skjønte ikke hva som hadde skjedd, sa hun.

Under en pause i rettssaken oppsto det bråk utenfor rettssalen. Bayan og to venninner havnet i krangel med en islamfiendtlig tilhører, som kom opp til 24-åringen og beskyldte henne for å prøve å innføre sharia i Norge.

– Den religionen dere følger er tilknyttet en terroristorganisasjon, ropte mannen til Malinka.

Krangelen eskalerte og ble såpass høylytt at retten så seg nødt til å ta en pause. Mannen som startet krangelen ble bedt om å senke stemmen og å sette seg ned.

Sett denne? Lå og sov – fikk burkini-bot

Bayan forteller til VG at hun ønsker å statuere et eksempel for andre muslimske jenter. Det eneste hun vil, er å bli behandlet likt som alle andre, sier hun. .

– Jeg følte meg liten og såret. Det var vondt, og fikk meg til å føle at jeg ikke var en del av samfunnet. At jeg var mindre verdt.

Bayan forklarer at hun konverterte til islam i 2011 og at hun siden 2014 har gått med hijab hver gang hun forlater hjemmet.
– Jeg bærer hijab av religiøse grunner, av respekt for Gud og respekt for meg selv. Jeg er muslim og ifølge vår tro skal kvinner bære hijab.

Grunnen til at hun vitner i retten, og har gått så langt med denne saken, er fordi hun ønsker å stå opp for alle muslimer som opplever diskriminering i Norge.

– De fleste av oss som bor i Norge vil bare bli akseptert. Vi vil være en del av samfunnet.

Hodne er siktet for overtredelse av Straffeloven paragraf 186, som handler om diskriminering i «ervervsmessig virksomhet», altså for eksempel gjennom å utøve yrket sitt som frisør.

Statsadvokaten har lagt ned påstand om at Hodne skal betale en bot på 8000 kroner, samt saksomkostningene. Hun kan også få 19 dager i fengsel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder