PÅGREPET: Organisasjonen SOS Rasisme er dømt for et omfattende medlemsjuks. Nå er en sentral medarbeider siktet for underslag. Bildet viser en låsesmed, som ikke har noe med saken å gjøre, under en ransaking av organisasjonens lokaler i 2012. Foto: NTB SCANPIX

SOS Rasisme-medarbeider pågrepet, siktet for underslag

En sentral medarbeider i den omstridte organisasjonen SOS Rasisme ble mandag pågrepet av politiet. 57-åringen er mistenkt for underslag i millionklassen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Politiet i Haugesund gikk til aksjon og pågrep mannen i hans privatbolig i Haugesund mandag morgen, skriver Dagbladet.

57-åringen har i mange år vært daglig leder og økonomiansvarlig i organisasjonen.

- Vi har pågrepet og siktet en sentral person i SOS Rasisme, bekrefter politiadvokat Hallvard Bjørndal overfor avisen.

- Tappet for millioner

Ifølge Bjørndal har politiet i lang tid etterforsket organisasjonen med mistanke om økonomiske misligheter. Under etterforskningen har politiet kommet over det de beskriver som «transaksjoner av store beløp fra SOS Rasisme til private kontoer».

Ifølge politiet er 57-åringen, som nå sitter i avhør, siktet for underslag, hvitvasking, boforringelse og bounndragelse. Også mannens samboer er pågrepet og siktet for hvitvasking.

- Vi mener siktede har tappet systemet via pengeoverføringer i millionklassen, sier Bjørndal.

Tok ut pant

Ifølge Haugesunds Avis tok mannen pant på 3 millioner kroner i SOS Rasismes heleide selskap Aktivisteiendom AS i desember i fjor. 57-åringen er selv daglig leder og styreleder i selskapet.

Bostyrer Jens Otto Haugland har sendt brev til lederen, der han ber om en begrunnelse for dette. Fordi selskapet har gått i underskudd flere år på rad mener bostyreren at panten er i strid med aksjeloven.

Organisasjonen SOS Rasisme er tidligere dømt for norgeshistoriens mest omfattende medlemsjuks etter at de mellom 2005 og 2010 opplyste å ha rundt 40.000 medlemmer og dermed fikk utbetalt over 10 millioner kroner i årlig støtte.

I forbindelse med krav om tilbakebetaling av støtten endte det med at SOS Rasisme ble slått konkurs i fjor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder