DER KOM FJØSTAKET: Takplater og materialer landet et godt stykke fra selve fjøset da Tor herjet som verst fredag kveld. Foto: Privat ,

Tors herjinger: Opplevde flyvende fjøstak for andre gang

Nyttårsorkanen i 1992 tok også fjøstaket på gården

Gårdbrukerne Bjørn Roald Øren og Bodil Hovland Øren i Eikefjord i  Sunnfjord opplevde at ekstremvær tok med seg fjøstaket for andre gang.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ekteparet ble møtt av et spesielt syn da det lysnet av dag lørdag morgen. Kvelden før hadde ekstremværet Tor tatt med seg flere tak på gården. Familien fant det best å søke tilflukt i kjelleren.

– Jeg må prøve å få oversikt over værets herjinger. Men dette ser ikke bra ut, sier Bjørn Roald Øren til VG mens han ser at taket på den samme sauefjøs- og stallbygningen som mistet taket under nyttårsorkanen i 1992 – enda en gang ligger på bakken.

Les også: Slik herjet orkanen Tor

Spiddet traktoren

Det var NRK Sogn og Fjordane som først meldte om de orkan-rammede gårdbrukerne fredag kveld.

Les også: Tor stenger fortsatt flere veier lørdag

I kaoset har orkanen også dratt med seg materialer og gjenstander i tillegg til flere tak på gården. En solid takbjelke har kilt seg tvers igjennom motoren på traktoren på gården.

TVERS GJENNOM MOTOREN: Orkanen Tor sendte solid treverk gjennom motoren på familien Øren Hovlands traktor. Foto: Privat ,

– Jeg slet hardt for å få planken løs. Men den satt bom fast, beskriver Øren.

Kom hjem til kaos

Han er med i brannvesenet, og hadde sin fulle hyre med å feste båter og rydde etter orkanens herjinger i vestlandsbygda fredag kveld. De rykket også ut til ras og en pipebrann.

SEND VG DINE BILDER AV TORS HERJINGER HER!

Da han kom hjem til gården, var herjingene verre der enn noen steder han hadde vært.

– Jeg skulle slå på generatoren etter at strømmen gikk. Da smalt det noe helt jævlig. Vi måtte bare sørge for å få ungene ned i kjelleren på huset her. Flere så at taket på fjøset løsnet og havnet på bakken foran traktoren, beskriver Øren.

Brakketak forsvant også

Han driver et lite ridesenter på gården sammen med kona Bodil, og også taket på en brakke som er tilknyttet senteret for avgårde med orkanen.

SAMLET FAMILIEN I KJELLEREN: Bodil Hovland Øren fant det best å ta med seg familien og søke dekning i kjelleren da Tor herjet som verst fredag kveld. Foto: Privat ,

Bjørn Roald Øren opplevde også orkanen for snart 25 år siden. Men Tor var sterkere, mener sunnfjordingen.

– Det er gjort vesentlig mer skade hos oss nå enn den gangen, konstaterer Bjørn Roald Øren mens han forsøker å få oversikt over skadene og hva som må gjøres.

Det blir ingen frihelg...

TOR TOK TAK: En takplate er lagt på fjøset som et provisorisk tiltak for å holde regn og vind ute etter at taket forsvant fredag. Foto: Privat ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder