PANAMA-DRAMA: Leder Hans Olav Syversen i finanskomiteen på Stortinget sier Panama Paper-saken gjør det naturlig at å vurdere styrets sammensetning i DNB på nytt.

PANAMA-DRAMA: Leder Hans Olav Syversen i finanskomiteen på Stortinget sier Panama Paper-saken gjør det naturlig at å vurdere styrets sammensetning i DNB på nytt. Foto: Therese Alice Sanne VG

Skatteparadis-saken i DNB: Finanskomitelederen vil åpne for utskiftning i DNB-styret

Venstres Abid Raja vil skifte ut styrelederen i DNB

Leder av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF), mener generalforsamlingen i DNB bør kunne vurdere sammensetningen av styret.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

• Valgkomiteen i DNB leverte 1. april sin innstilling til valg av styret.

3. april kom den første norske avsløringen fra Panama Papers i Aftenposten: DNB Luxembourg har tilrettelagt for at kunder kan opprette selskap i skatteparadiset Seychellene.

Havnet i dillemma

Torsdag sa valgkomiteleder Eldbjørg Løwer til NTB at de står på sin innstilling på gjenvalg på styret.

– Vi ser at det har kommet frem forhold knyttet til DNB etter at vi avga innstilling. Vi har fulgt og følger sakens utvikling, men vi kan uansett ikke gjøre noe med den; rent formelt er innstilligen avgitt og kan ikke trekkes tilbake. Den vil bli lagt frem for generalforsamlingen i DNB, som selvsagt står fritt til å gjøre hva den vil, sier Løwer til VG.

Leder av finanskomiteen på Stortinget, KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, sier generalforsamlingen bør vurdere om valgkomiteen skal gjøre en ny vurdering av styrets sammensetting.

– Ny vurdering

– Når en så kompleks sak, som Seychellene-selskapene har kommet opp, vil det ikke overraske meg om generalforsamlingen faktisk kan mene at det må gjøres en vurdering av om denne sakens alvor og innhold er av en slik karakter at man foretar en fornyet vurdering av styret, sier Syversen.

Han fremholder at det er 12 dager til generalforsamlingen og at det fortsatt er mye som kan komme frem.

– Næringsministeren har hatt en rekke spørsmål etter at styret i DNB ga sin redegjørelse denne uken. Det er naturlig at også styrets rolle etterhvert blir sett på. Styret har et stort ansvar for hva som skjer i selskapet, sier han og viser til at det ikke hadde vært unaturlig med et initiativ fra styret i 2007.

– Den gang gikk daværende finansminister Kristin Halvorsen ut og sa klart i fra at hun mente DNB burde avvikle virksomheten i DNB Luxembourg. Det kunne også styret grepet fatt i, og spurt hva slags produkt de hadde der som var så omstridt, sier han.

– Bra å få inn nye folk

Nåværende styreleder i DNB, Anne Carine Tanum, har sittet i styret i DNB siden 1999, og ble styreleder i 2008.

Venstres Abid Raja mener der er behov for nytt blod inn i styret i DNB og sier det kan være sunt at styreleder Anne Carine Tanum byttes ut.

– Jeg tror det kan være bra å få inn helt nye folk i styret, som kan se på selskapet med nye øyne, sier Raja.

– Skatteparadissakens alvor og omfang har vist at problemene omfatter flere ledd enn bare DNB-sjef Rune Bjerke. I 2007 var det en offentlig debatt da daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) gikk ut og ba DNB avvikle virksomheten i Luxembourg. Da kunne daværende styremedlem, Anne Carine Tanum, tatt initiativ i styret og spurt om hva slags produkt de faktisk selger i Luxembourg.

– Mitt poeng er at både konsernledelsen og styret kunne ha grepet fatt i skatteparadis-utfordringen. Hadde de virkelig gått inn i det, så hadde de funnet ut hva de faktisk solgte, sier Venstre-politikeren.

Vil ikke kommentere

Tanum ønsker ikke å kommentere saken.

DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld viser til redegjørelsen som styret leverte mandag:

Han viser til at Finansdepartementet og Finanstilsynet har bekreftet at DNB kun fikk beskjed om å endre markedsføringen etter Halvorsen-initiativet i 2007, og at DNB i sin redegjørelse mandag viste til en rekke tiltak ut over denne markedsføringen:

Det ble innført en regel hvor kundene måtte signere på at de forsto sitt eget ansvar for å rapportere rett til skattemyndigheter. Det ble også innført enkle årsrapporter som DNB begynte å sende kundene for å gjøre det enkelt å rapportere skatteopplysninger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder