Jonas Gahr Støre ble valgt til ny leder i Arbeiderpartiet etter Jens Stoltenberg i Folkets Hus i Oslo lørdag.
Jonas Gahr Støre ble valgt til ny leder i Arbeiderpartiet etter Jens Stoltenberg i Folkets Hus i Oslo lørdag. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Super-Jonas' største dag: Støre er ny leder i Arbeiderpartiet

Valgt til øredøvende applaus

INNENRIKS

Kolberg: - Så absolutt en egnet statsminister

Også LO-lederen inn i Ap-toppen

FOLKETS HUS (VG) Til stående applaus er Jonas Gahr Støre (53) valgt til ny leder i Arbeiderpartiet etter Jens Stoltenberg.

Publisert: Oppdatert: 14.06.14 15:56

Ikke veldig overraskende var det ingen som tok til motmæle etter at Martin Kolberg hadde lagt frem valgkomiteens innstilling under Aps ekstraordinære landsmøte lørdag.

I stedet brøt de 300 delegatene og flere hundre tilhørerne ut i en øredøvende applaus, som endte med at ordstyrer Dag Terje Andersen konstaterte at Støre var valgt ved akklamasjon.

Den første som gikk på scenen for å gratulerer den blodferske partilederen var - nå tidligere - Ap-leder Jens Stoltenberg.

- Det er veldig herlig å tenke på at vi i 2017 skal begynne å si statsminister Jonas Gahr Støre, sa Stoltenberg, før landsmøtet på ny brøt ut i applaus.

Tradisjonen tro fikk Støre så overrakt «formannsklubba» av Jens Stoltenberg.

Les også:Jens Stoltenberg forteller: - Mine oppturer og nedturer

- Den rette for oss

Partiveteran Martin Kolberg har ledet valgkomiteens arbeid i forkant av det ekstraordinære landsmøtet, som kom i stand etter at Jens Stoltenberg i vår takket ja til å bli ny generalsekretær i NATO.

- Det er ingen tvil om at Jonas er den rette til å lede oss fremover, sa Kolberg fra scenen under landsmøtet lørdag.

Kolberg la vekt på Støres brede erfaring både i- og utenfor politikken og la ikke skjul på at det denne gangen aldri var andre reelle kandidater til å overta som partileder.

- Jonas har vokst fram i partiet vårt som en fremstående politiker i en rekke verv som han har skjøttet på en god måte og til partiets beste. Han har de nødvendige egenskapene. VI er overbevist om at han ser og respekter at det er medlemmene og organisasjonen som er partiet, sa Kolberg.

Han fortalte at valgkomiteen i alt har gjennomført tre møter, og at de gjennom tilbakemeldingene fra fylkes- og lokallag har fått bekreftet inntrykket av at Støre har bred støtte i hele partiet og nyter stor tillit.

- LOs sekretariat har gitt enstemmig tilslutning. Det samme har AUF, og også i befolkningen registrerer vi at han har sterk støtte, sa Kolberg, og var tydelig på at spesielt fagbevegelsens støtte er avgjørende for en Ap-leder.

Har blitt møtt med skepsis

At en 53 år gammel mangemillionær oppvokst og bosatt på Oslos beste vestkant overtar som leder i Arbeiderpartiet har vekket skepsis og antydning til kritikk i noen kretser.

Både enkelte representanter for fagbevegelsen og tidligere Frp-formann Carl I. Hagen har sagt at Støre både ser ut som og snakker som en Høyre-mann.

Det har også lenge vært kjent at Støre selv søkte en jobb som politisk rådgiver i Høyre på slutten av 1980-tallet. En jobb han ble tilbudt, men takket nei til.

Siden ble han tatt under Gro Harlem Brundtlands vinger og jobbet tett på henne både da hun var statsminister og senere leder i Verdens Helseorganisasjon.

På 2000-tallet arvet Jens Stoltenberg Støre fra Gro, først som stabssjef på Statsministerens kontor i sin første regjering fra 2000-2001, og siden som Stoltenbergs utenriksminister i sju år og helseminister i ett.

Utenfor politikken har Støre blant annet jobbet som generalsekretær i Norges Røde Kors.

- Jonas, du er ikke oppvokst i AUF og arbeiderbevegelsen. Likevel har du vist deg som en sann venn av AUF, sa Eskil Pedersen i sin hilsningstale til den nyvalgte partilederen.

AUF-lederen skal selv gå av under ungdomsorganisasjonens landsmøte i oktober.

Statsminister Støre?

Kolberg avslørte at valgkomiteen ikke bare har vurdert Støres egnethet som Ap-leder.

- Det er velgerne som bestemmer hvem som skal være statsminister i Norge. Men valgkomiteen må også vurdere om han er en person som kan fylle en slik funksjon. Det kan Jonas Gahr Støre så absolutt gjøre, mente Kolberg.

I det første intervjuet med VG etter at valgkomiteen tidligere i vår offentliggjorde sin innstilling på Støre som ny partileder, snakket han også selv om statsministerambisjonene.

- At en leder av Ap vil bli statsminister en naturlig del av ambisjonen. Velgerne ville det annerledes. Vi skal jobbe for å få ny tillit, sa Støre til VG.

LO-lederen inn i Ap-ledelsen

I tillegg til ledervalget foretok landsmøtet i Arbeiderpartiet også to andre valg lørdag.

LO-leder Gerd Kristiansen ble ved akklamasjon valgt til nytt sentralstyremedlem i partiet. Hun overtar plassen til nyvalgt leder av Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, som ifølge valgkomiteens leder Martin Kolberg sier fra seg plassen etter eget ønske.

I tillegg ble Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård valgt til nytt medlem av det mektige sentralstyret. Han overtar plassen som er ledig etter at Jens Stoltenberg går ut og Jonas Gahr Støre rykker opp.

Her kan du lese mer om