Fylkesledere i Venstre og KrF raser mot justisministeren

Sentrale kilder: Anundsen må vise vilje til å rette opp feil

Erna Solberg: Han er blitt mer ydmyk

HARDT PRESSET: Justisminister Anders Anundsen smilte til kameraene før høringen i Stortinget på fredag. Men Anundsen er under et voldsomt kjør fra regjeringens støttepartier Venstre og KrF. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Dette kan redde Anundsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) slaktes i Venstre og KrF. Han har én sjanse til å redde seg selv: Å hente hjem asylbarn.

 • Nilas Johnsen
 • Pål Ertzaas

Artikkelen er over fem år gammel

Erna Solbergs mindretallsregjering er helt avhengig av støtte fra sentrumspartiene KrF og Venstre. I begge partier raser det blant partiets grasrot.

Det er en klar oppfatning at justisminister Anders Anundsen har brutt avtalen om å sette ned tempoet i uttransportering av asylbarna, og dermed «lurt» sine politiske samarbeidspartnere. Og tiltroen til Anundsen har sunket ytterligere etter den dramatiske høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fredag i forrige uke.

– Den tynnslitte tilliten før høringen, er ikke blitt styrket, fastslår Sjur Skjævesland, fylkesleder Hedmark Venstre.

– Tilliten til Anundsen er tynnslitt! Hadde jeg vært statsminister, ville jeg ha byttet ham ut, er svaret fra Morten Halling, i Oppland KrF.

LES INTERVJUET:Anders Anundsen: – Jeg har ansvaret

Klar tale fra grasroten

I helgen vedtok flere fylkeslag i Venstre, deriblant Rogaland, mistillit mot Anundsen. VG har fulgt opp med å spørre fylkeslederne i både Venstre og KrF om følgende:

1. Har håndteringen av asylbarna-saken skadet samarbeidet med regjeringen?

2. Fremstår justisminister Anders Anundsen svekket etter høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen?

3. Har du tillit til Anundsen?

Tendensen er klar, av de 16 fylkeslederne i Venstre som har svart sier samtlige at tilliten til Anundsen er klart svekket, og at det dermed svekker samarbeidet med regjeringen.

– Det er svært skuffende at ministeren ikke har sørget for at denne avtalen ble holdt i hevd. Det truer hele regjeringssamarbeidet, og burde være helt unødvendig, svarer fylkesleder Trond Åm i Sør-Trøndelag Venstre.

Skyver skyld nedover

Og tendensen er like klar i KrF: Der svarer 15 av 19 fylkesledere på VGs forespørsel, og alle konkluderer med at tilliten til Anundsen er svekket:

– Dette er en alvorlig sak som påvirker samarbeidet med regjeringen negativt. Anundsen fremstår betydelig svekket etter høringen. Han har ikke gjort det han burde for å innfri avtalen. Og det er uheldig at han skyver skyld over på underliggende etater, svarer Hege Irene Fossum i Buskerud KrF.

Fylkeslederne i begge partier er imidlertid klare på at det endelige spørsmålet om det skal stilles mistillit mot Anundsen må tas av stortingsgruppen og partiledelsen.

Solberg: Mer ydmyk

Statsminister Erna Solberg (H) mener justisminister Anders Anundsen (Frp) er blitt litt mer ydmyk.

Solberg bekrefter overfor NRK at hun har tillit til justisministeren, melder NTB tirsdag morgen.

– Jeg mener også vi har en god justisminister, en justisminister som sørger for at vi får bedre beredskap, som sørger for å følge opp den avtalen vi har med KrF og Venstre på omlegginger i asylpolitikken. I tillegg har vi fått en litt mer ydmyk justisminister, sier hun.

Ifølge Solberg viste Anundsen dette under asylbarnhøringen i Stortinget fredag i forrige uke. Anundsen var der tydelig på at han burde gjort mer for å følge opp styringssignalene han hadde gitt, mener statsministeren.

Stiller ultimatum

Fra sentrale kilder i Venstre og KrF vet VG at det er et klart krav at Anundsen går med på at lengeværende asylbarn som ville fått bli med den nye forskriften, men som ble sendt ut før den ble klar, får returnere til Norge.

Hvis ikke kan både Venstre og KrF ta parti med Arbeiderpartiet, som lener mot at Anundsen brøt med opplysningsplikten da han forklarte Stortinget at man hadde «myket opp» politikken overfor asylbarna.

Men som VG har skrevet håper KrF at å hente hjem asylbarn vil snu saken fra et nederlag til en politisk seier. Også Venstre ønsker en slik løsning, selv om partiet ønsker å avvente konklusjonen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen før de går ut med et slikt krav.

Dersom partiledelsen i Venstre velger å gå for den løsningen, kan de vente unison støtte blant sine fylkesledere:

Samtlige 16 fylkesledere i Venstre sier at asylbarn sendt ut det siste drøye året, og som ville fått bli med den nye forskriften, bør få returnere.

– Anundsen kan hente seg inn ved å legge all sin justisministerkraft bak innsats for å hente tilbake de barna/barnefamiliene som ikke ville ha blitt sendt ut om avtalen med Venstre og KrF hadde blitt holdt, sier Anja Johansen, leder i Nordland Venstre.

Raja: – Hundre prosent enig

Venstre-leder Trine Skei Grande viser til partiets representant i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Abid Q. Raja. Han sier det gleder ham at partiets fylkesledere er så samstemte.

– Jeg er hundre prosent enig i at det eneste etisk riktige er at dersom asylbarn er sendt ut på grunn av feil, enten fordi Anundsen ikke har vært tydelig nok eller fordi politiet ikke har oppfattet ham riktig, så må de hentes hjem, sier Raja til VG.

– Jeg er også hundre prosent enig i at tilliten til Anundsen allerede før høringen var tynnslitt. Men når det gjelder den endelige konklusjonen på om det skal innstilles på mistillit mot ham, så er den ikke klar enda, utdyper han.

Partileder i KrF, Knut Arild Hareide, vil heller ikke svare VG direkte på spørsmål om Anundsen foreløpig. Han sender VG følgende svar:

– Partiledelsen registrerer innspillene fra organisasjonen. Nå skal stortingsgruppen bruke tid på å gå gjennom svarene og samle trådene før vi tar stilling til hvordan vi tar dette videre, sier Hareide.

Anundsen vil ikke trekke seg

Justisminister Anders Anundsen er på reise til Antarktis, og har ikke villet svare på VGs spørsmål om den tynnslitte tilliten han får fra fylkeslederne i Venstre og KrF. Fra hans informasjonsavdeling henvises det til et intervju han har gitt til NTB, der han svarer at han ikke har vurdert å trekke seg.

– Jeg har registrert at flere har sagt at det foreligger et brudd på avtalen mellom de fire partiene. Det mener jeg er veldig alvorlig påstand som de fire partiene må adressere, sier Anundsen til NTB.

Til VG sa Anundsen følgende i helgen om kravet fra sentrumspartiene om å hente hjem asylbarn:

– Jeg vil ta en prat med KrF om det. Utgangspunktet har vært at man skulle forholde seg til de gjeldende reglene fra den rødgrønne regjeringen fram til et nytt regelverk var på plass. Men i en mindretallsregjering er vi villige til å diskutere alt, svarte Anundsen.

Les også

 1. Regjeringens mest arrogante statsråd

  Justisminister Anders Anundsens problemer handler om mer enn asylbarna.
 2. KrFs hemmelige asyldrøm

  KrF føler seg lurt av regjeringen i saken om asylbarna, men håper på en politisk gevinst: De vil åpne for å hente flere…
 3. Rogaland Venstre vedtar mistillit mot Anundsen

  Rogaland Venstre vedtar søndag en mistillitsresolusjon mot justisminister Anders Anundsen (Frp), sier fylkesleder Per A.
 4. I intervjuet: Anders Anundsen: – Jeg har ansvaret

  Justisminister Anders Anundsen (Frp) innrømmer at han hadde fokus på måltall for uttransport, og ikke på å skjerme…
 5. Asyltallene som skaper problemer for Anundsen

  STORTINGET (VG) Saksordfører for grillingen av justisminister Anders Anundsen, Bård Vegar Solhjell (SV), mener…
 6. Tetzschner: – Utspørring nærmet seg utskjelling

  Utspørringen av justisministeren ble i altfor stor grad preget av følelser og partipolitikk, mener Michael Tetzschner…

Mer om

 1. Innvandring
 2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Solhjell: – Kan ikke bare fortelle halve sannheten

 2. Advarer KrF og Venstre mot å blande kortene om asylbarna

 3. Anundsen kan bli nødt til å hente utsendte asylbarn tilbake

 4. Asylbarna: Dette kan felle Anundsen

 5. KrFs hemmelige asyldrøm

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder