GRØNT ALTERNATIV: Venstre-leder Trine Skei Grande la frem sitt budsjettalternativ og forhandlingsutgangspunkt mandag.
GRØNT ALTERNATIV: Venstre-leder Trine Skei Grande la frem sitt budsjettalternativ og forhandlingsutgangspunkt mandag. Foto:Torstein Bøe,NTB scanpix

Venstre stryker Høyres uføre-kutt

Kampklar Trine: - Jeg har mange kilo å by på, men det hjelper med Knut Arild

INNENRIKS

STORTINGET (VG) Venstre gjør som KrF og går inn for å stanse regjeringens foreslåtte kutt i barnetillegget til uføre.

Publisert: Oppdatert: 03.11.14 13:22

Det kommer frem i partiets alternative statsbudsjett, som partileder Trine Skei Grande og finanspolitisk talsperson Terje Breivik la frem under en pressekonferanse på Stortinget mandag.

Dermed er det klart at begge regjeringens støttepartier vil forsøke å stanse kuttene i budsjettforhandlingene med regjeringen. KrF la frem sitt alternative statsbudsjett før helgen.

- Det vi legger frem i dag er et sosialt og varmt budsjett. Budsjettet som kom 8. oktober kom ikke fra en regjering som Venstre gikk til valg på. Vi gikk til valg på en blågrønn regjering. Nå legger vi frem et blågrønt budsjett helt i henhold til samarbeidsavtalen, fritt for omkamper, sa Grande.

I tillegg til å reversere kuttene i overgangsstønaden og barnetilleggene i uføretrygden, går Venstre også inn for å legge om barnetrygden, innføre differensiert oppholdsbetaling i barnehager og SFO samt øke minsesatsene for sosialhjelp.

- Vi kan ikke love at vi skal avskaffe barnefattigdommen, men vi skal gi det et skikkelig forsøk, sa nestleder Terje Breivik.

Omprioriterer til miljø

Blant de omprioriteringene Venstre-ledelsen selv fremhever er et «grønt skatteskifte» på 13,3 milliarder kroner og 4 milliarder til målrettede miljøtiltak.

Pengene skal blant annet gå til kollektivtrafikk, sykkel- og gangveier og jernbanen.

Samtidig skal politikken tilrettelegges slik at det lønner seg å være miljøvennlig og ta grønne valg, ifølge Grande.

– Klima er en av de største utfordringene vi står overfor som klode. Derfor er dette en av de største satsingene i budsjettet, sa hun.

Strammer inn på oljepenger

Partiet legger opp til en strammere oljepengebruk enn regjeringen. Venstre vil bruke tre milliarder færre oljekroner enn Høyre og Frp.

Dette er også mindre enn KrF legger opp til. De vil bruke 2,5 milliarder færre oljekroner enn regjeringen.

Venstre ønsker også å stanse regjeringens forslag om å heve grensen for avgiftsfri import (netthandelkvoten) fra dagens 200 til 500 kroner.

Venstre går i stedet inn for å øke grensen til 350 kroner, og håper å få gjennomslag for denne mellomløsningen.

Ønsker annen formuesskatt-løsning

Regjeringen foreslår i sitt budsjett å kutte formuesskatten fra 1 prosent til 0,75 prosent. Venstre ønsker derimot å holde den på samme nivå som i dag, slik VG kunne melde allerede før helgen.

I stedet går Venstre inn for å øke bunnfradraget slik at formuer på under 2,2 millioner kroner blir helt skattefrie.

Det betyr at 300.000 personer vil slippe unna formuesskatt. KrF har på sin side gått inn for å beholde formuesskatten på samme nivå som i dag.

Med Venstres alternativ vil staten ta inn 500 millioner kroner mer i formuesskatt i 2015 enn regjeringen legger opp til i sitt budsjett. Finansminister Siv Jensen vil i utgangspunktet kutte 4,1 milliarder i formuesskatten.

Bunnfradraget ligger i dag på 1 million kroner, mens regjeringen foreslår å heve det til 1,2 millioner kroner.

- Mange kilo å by på

Venstre og KrFs alternative statsbudsjett er partienes utgangspunkt for budsjettforhandlingene med regjeringen som starter i Stortinget tirsdag.

Da journalistene stilte spørsmål etter pressekonferansen måtte Venstre-lederen blant annet svare for om det kan bli et scenario at bare et av samarbeidspartiene blir enige med regjeringen om budsjettet. Høyre og Frp er i teorien nemlig kun avhengig av enten Venstre eller KrF for å få flertall i Stortinget.

- Venstre og KrF har makt fordi vi holder sammen. Derfor kommer vi til å holde sammen. Selv om jeg har mange kilo å by på, så hjelper det med Knut Arild, sa Trine Skei Grande.

Her kan du lese mer om