Silje valgte å redusere antall fostre fra tre til to

Da Silje som 23-åring ble gravid med trillinger bestemte hun seg for å gjennomføre en selektiv fosterreduksjon.  – Måten jeg ble møtt på av helsevesenet var en belastning, forteller hun.

Artikkelen er over fire år gammel

Trebarnsmoren Silje fortalte torsdag NRK om den lange og slitsomme prosessen hun måtte gjennom før hun fikk ja til å gjennomføre en fosterreduksjon for syv år siden.

Hun og hennes daværende mann hadde et barn sammen fra før, og hadde lenge forsøkt å bli gravide igjen.

– Vi ønsket oss et barn til. Da jeg fikk vite at jeg ventet trillinger ble jeg først glad, og så fikk jeg sjokk. Jeg tenkte at «dette går ikke», sier hun til VG.

Denne uken konkluderte lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet med at abortloven i Norge også gjelder for fosterreduksjon av et eller flere friske fostre.

Bakgrunn: Gravide kan få fjernet ett av to tvillingfoster

Uklart regelverk

Silje forteller at det var flere årsaker til at hun anså muligheten for å bære frem alle barna som umulig:

– Jeg tenkte på det barnet vi hadde fra før, og at vi ønsket oss et barn til. Det ville blitt umulig for oss med fire barn. Jeg har tvillinger i min egen familie, og vet at det kan være vanskelig. Ved at vi valgte å beholde to tok vi jo også høyde for hva som var mulig å klare. I dag har jeg tre barn, hvor to av dem er tvillinger, og jeg er glad i alle barna mine, sier hun til VG.

Da hun begynte å undersøke muligheten for selektiv fosterreduksjon fant hun ut at lovverket rundt dette var uklart.

– Saken måtte behandles i tre nemnder. Jeg fikk først innvilget svangerskapsbrudd for et av fostrene, men så turte ikke legen å gjøre det. Jeg måtte deretter til en ny nemnd – som ga meg avslag. Deretter ble jeg henvist til St. Olavs i Trondheim som til slutt endte opp med å si ja, forteller hun.

Hun beskriver prosessen som en belastning:

– Det opplevdes som en stor belastning. Min opplevelse er at kvinner i slike situasjoner i stor grad blir overlatt til seg selv. Det er kjempefint at det nå har kommet en presisering av loven. Mange føler nok at de må få barn som de ikke føler at de kan ha. Slik synes jeg ikke det skal være. Lovverket har vært for uklart, men nå som det er klart at det ikke er ulovlig er dette mulig i større grad, sier hun.

Les også: Leger ønsker ikke fast grense for abort

Småbarnsforeldre reagerer

Etter NRK-intervjuet har Silje mottatt flere reaksjoner fra folk som ikke støtter hennes beslutning, og som kontakter henne privat:

– Jeg ønsker ikke å bli kontaktet av folk som er uenig. Det er lett å ha meninger om noe man ikke har vært gjennom selv. Jeg ser at mange som kommenterer og reagerer er småbarnsforeldre, og skjønner at det blir veldig nært for mange å lese om dette. Folk som selv har tvillinger tenker at det ville gått fint for meg å ha en til. Jeg legger meg ikke opp i hvor mange barn andre har, og synes ikke andre skal uttale seg for bastant om det valget jeg tok. For meg handlet avgjørelsen om hvordan livet skulle bli, og i dag er jeg jo alene med barna og ser at det ikke hadde gått, sier hun.

Hun understreker at hun ikke mener at andre skal mene det samme som henne:

– Det er ikke viktig for meg at folk mener det samme som meg. Det viktige er at alle gjør det som er rett for dem, sier hun.

Norske leger: Derfor vil vi ikke henvise til abort

Sp og KrF ber om ny tolkning

På Stortinget er både KrF og Senterpartiet kritiske til at tvillingabort eller fosterreduksjon, skal bli generell praksis i Norge, skriver Dagen fredag.

– Vi står for retten til selvbestemt abort, men det å velge ut og selektere ett av to fostre er en annen grense. Da går du opp et trappetrinn, sier Kjersti Toppe i Sp og får støtte av helsepolitisk talsperson i KrF, Olaug Bollestad.

Hun vil i første omgang ha dialog med helseminister Bent Høie (H), men ønsket er å få en ny tolkning av loven.

– Dersom Høie vil legge bokstavtolkning juridisk til grunn, vil jeg løfte saken politisk, sier Bollestad, ifølge NTB.

– Til syvende og sist ønsker vi en presisering av en annen lovfortolkning i en forskrift, ikke nødvendigvis selve loven, sier Toppe.

Spørsmålet om fosterreduksjon har aldri vært et tema for Stortinget, ettersom det ikke var teknisk mulig da abortloven ble vedtatt på 1970-tallet

Les også: Ti grunner til å markere kvinnedagen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder