MOTSTAND: Kulturminister Thorhild Widvey (H) vil la alle butikker får holde søndagspåent, som denne Kiwi-butikken på Bogstad. Men folk flest, også i nøkkelpartiet Venstre, sier nei. Foto:Frode Hansen,VG

Folke-nei til søndagsåpning

Selv Venstre-velgerne vil beholde Brustad-bua

Lyspunkt for regjeringen blant de unge

Folk flest sier nei til søndagsåpne butikker. Selv i Venstre vil to av tre beholde søndagsstengt. – Vi er ikke prinsipielt for søndagsåpne butikker, svarer de.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Venstre må gå mot et klart flertall av sine velgere dersom de skaffer flertall for light-versjonen av søndagsåpne butikker. I en måling InFact har gjort for VG svarer annenhver nordmann at de vil beholde dagens løsning - der i hovedsak bare små butikker får holde søndagsåpent.

Bare 22 prosent er enig i regjeringens forslag - en generell adgang til å holde butikkene åpne på søndager - mens 14 prosent vil ha fullt forbud mot søndagshandel. Nå jubler søndagshandelens fremste motstander på borgerlig side: KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Dette var gode tall. Jeg tror det store flertallet i Norge er fornøyde med det politiske kompromisset vi har om søndagshandel , sier Hareide.

Frislipp light

Høyre/Frp-regjeringen har sendt på høring et forslag om generell åpning for søndagsåpne butikker. KrF er harde motstandere, mens Venstre vil ha en light-versjon der hver enkelt kommune skal få avgjøre om de vil tillate generell søndagshandel.

Men velgerne deres er helt uenige. To av tre Venstre-velgere svarer i undersøkelsen at de vil beholde dagens ordning - eller ha fullt forbud. Bare rundt 14 prosent vil la kommunene bestemme, mens rundt 17 prosent vil ha full åpning. Tallene gir en helt klar retning, men de konkrete prosenttallene må tas med en klype salt, fordi Venstre har såpass lav oppslutning i befolkningen at statistikkgrunnlaget i undersøkelsen blir ganske lavt.

FORNØYD: Knut Arild Hareide er glad for å ha folkets støtte i debatten om søndagsåpne butikker. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Venstre har selvsagt sitt standpunkt, men jeg er glad for støtten fra Venstres velgere i denne saken. Jeg håper ikke dette er den saken Venstre prioriterer sterkest å få gjennom, men dette er Venstres avgjørelse, sier Hareide.

Grep inn personlig

På Venstres landsmøte for to uker siden måtte partileder Trine Skei Grande personlig gripe inn for å hindre en debatt og mulig vedtak om nei til søndagsåpent. Men selv om partiet har gått inn for at kommuene selv skal få avgjøre, er ikke standpunktet bombastisk:

– Nå er det en høringsrunde, og hva som kommer frem der har også betydning. Vi tar alle høringsrunder og innspill på alvor, sier Venstre-nestleder Terje Breivik til VG.

Han bekrefter at det var mange motstandere mot søndagshandel på Venstres landsmøte, men forsvarer partiets standpunkt om lokalt selsvtyre.

– Ikke prinsipielt for

– Venstre har ikke noe prinsipielt standpunkt for søndagsåpne butikker, men vi vil at kommunene selv skal få bestemme. Der lokale tillitsvalgte er motstandere av søndagsåpent vil de jobbe mot at det skal holdes åpent i sin kommune, sier Breivik.

Men langt inn i KrF ble ikke Grandes landsmøte-inngripen oppfattet som et endelig standpunkt for å åpne for søndagsåpne butikker.

Etter det VG erfarer er det bekymring i regjeringspartiene for nok et «mageplask», dersom regjeringen mister flertallet for enda en prestisjesak. Tidligere har regjeringspartiene måttet ta en rekke mer eller mindre flaue tilbaketog, som salg av Flytoget, reservasjonsrett for leger og fjerning av ostetollen.

Bare blant Frps velgere er det et klart flertall for å åpne for søndagshandel, der støtter nesten halvparten fullt frislipp, mens nesten 20 prosent vil ha åpning lokalt.

For tilhengere av søndagsåpent og regjeringen er det imidlertid én trend ved målingen som tyder på at de uansett en gang vil få flertall: De yngste er mest positive, med flertall for søndagsåpning for de under 30, mens de eldste vil beholde eller stramme inn dagens ordning med Brustadbua.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) hadde torsdag ettermiddag ikke tid til å stille til intervju med VG, men har via informasjonsavdelingen svart skriftlig på spørsmål:

Vår politikk før valget

– Hvorfor vil regjeringen presse et gjennom et forslag det er så lite ønske om blant folk?

– Dette var vår politikk før valget, vi gikk til valg på det, og det står i regjeringserklæringen. Regjeringen har nå sendt to alternative forslag på bred høring, skriver Widvey.

Hun vil ikke gå inn på hvilke kompromisser regjeringspartiene kan tenke seg å gå inn for, men skriver at når «saken kommer til Stortinget vil vi selvsagt føre samtaler med begge våre samarbeidspartier for å finne en god løsning».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder