KOS I SENTRUM: Mens Siv Jensen måtte stå og se på, ga Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide hverandre en varm omfavnelse i Stortingets vandrehall valgnatten for snart tre uker siden. Foto:TERJE BRINGEDAL

Regjeringsforhandlingene: Her står slagene!

Nye samtaler i dag ** KrF og Venstre: Ultimatum om landbruk og kommuner

Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) starter i dag en beinhard kamp for å unngå kutt i hjertesakene. Her står slaget i dag.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Klokken 11 i formiddag møtes de fire borgerlige partilederne i Stortinget til nye runder med politiske dragkamper. Der vil Både Hareide og Skei Grande ha med seg nye, tøffe krav fra sine partiorganisasjoner etter at partienes landsstyrer og stortingsgrupper ble orientert om statsus i sonderingene.

BAKGRUNN: Slik hindret Erna regjerings-havari

De interne møtene avslørte en dyp skepsis til et samarbeid med Frp. Denne skepsisen vil de to partilederne trolig bruke til å presse frem sine krav i forhandlingene.

Ifølge VGs opplysninger, vil de to sentrumspartiene kreve vanntette garantier for at kommunene og landbruket skjermes, når regningen for skattekutt og veibygging skal betales.

Beskjeden til Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) vil være tindrende klar når de møtes igjen i Stortinget torsdag formiddag:

Kutt i sentrumspartienes hjertesaker blir ikke tolerert. I så fall er regjeringsprosessen raskt over.

Dette er i praksis et ultimatum fra sentrumskameratene Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) til Solberg og Jensen. I går kveld fikk Hareide og Skei Grande vide fullmakter fra sine landsstyrer og stortingsgrupper til å sette hardt mot hardt når sonderingene nå fortsetter.

- Må få avklart

Knut Arild Hareide sa det slik i går kveld, etter at han hadde fått fullmakt til å fortsette sonderingene for å lage en felles plattform:

- Der er det sånn at landsstyret har lagt vekt på viktige politiske saker for oss, som familie, menneskeverd og en god distrikts- og landbrukspolitikk. Det er viktige saker som vi tar med oss inn i sonderingene og som vi må få avklart de neste dagene.

En sentral KrF-kilde tett på forhandlingene forklarer hvorfor kommuneøkonomien er så viktig for partiet:

- Rus- og eldreomsorg er to av våre aller viktigste prioriteringer. Da er det helt avgjørende at vi ikke kutter i de økonomiske rammene knyttet til disse oppgavene, men isteden styrker dem, sier kilden.

En kilde i Venstre legger til:

- Vi har virkelig ikke dårlig tid. Sonderingene kan gjerne fortsette ut i neste uke for oss.

En kilde i KrF sier:

- Det viktigste nå er å hindre at vi to ender opp som rene juniorpartnere i en blåblå regjering.

- Vil strekke seg

Frp-ledelsen skal etter det VG kjenner til være klare til å gi etter for noen av kravene som sentrumspartiene stiller.

- Siv Jensen ser at hvis vi skal få gjennomslag for politikk som Frp står alene om, så er vår eneste sjanse at vi får en firepartiregjering med flertall i Stortinget. Har vi ikke det, så har vi ikke en sjanse.

HVEM BØR SITTE I REGJERING? LEGG VGs REGJERINGSKABAL HER

- Da blir vår politikk nullet ut i Stortinget. Derfor kommer vi til å strekke oss langt for å få med oss KrF og Venstre i regjering, sier en sentral Frp-kilde med innsikt i forhandlingene.

Her er de viktigste hjertesakene som Venstre og KrF:

LOFOTEN: Sentrumspartiene vil ikke nøye seg med et kompromiss. De vil ha garantier som hindrer ethvert tenkelig skritt videre i retning oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Dette er så selvsagt at ingen av partiene brukte tid på dette kravet i går.

KLIMA OG MILJØ: Spesielt Venstre vil ha et grønt stempel på all politikk i hele offentlig sektor - også betydelig sterkere omlegging til fornybar energi enn det de rødgrønne har fått til.

GRØNN SKATTEOMLEGGING: En kilde i Venstre sier at partiet står knallhardt på at en ny firepartiregjering må forplikte seg til å starte en grønn skatteomlegging, og at Olje- og energidepartementet blir et rent fornybart-departement.

HINDRE KOMMUNE-KUTT: Frp og Høyre har innsett at det vil ta fire til seks år før de store kuttene gir uttelling på statsbudsjettet. Derfor er de nå på desperat jakt etter kutt som kan gjøres straks, og da er kutt i kommune-overføringer og distriktspolitikk høyaktuelle. Dette vil være et viktig slag som KrF og Venstre ikke kan tape - og som de eventuelt kan bryte på dersom de ikke får gehør.

SKJERME LANDBRUKET: I fjor foreslo Frp med kutt 5,5 milliarder kroner, mens KrF økte bevilgningene med 34 millioner kroner. Sentrum vil kreve at landbruk og øvrig distriktspolitikk i det minste får en «myk landing».

FAMILIEPOLITIKK: KrF vil kjempe for at innrømmelsene de kan få ved å gå i regjering, også må bli stående hvis de til slutt velger å stå utenfor regjeringen. Det gjelder blant annet forbudet mot tidlig ultralyd og skjerpet forbud mot surrogati.

FATTIGDOMSBEKJEMPELSE: VGs kilder sier partiene kjemper for at bistands-andelen på en prosent av brutto nasjonalinntekten skal bli opprettholdt.

Her ville Frp - ifølge Aftenposten - kutte 7,5 milliarder kroner i fjor, mens Venstre ville plusse på 11 millioner og KrF 280 millioner. Sentrum vil også at en ny regjering skal bekjempe fattigdom i Norge - med sterkere midler enn de rødgrønne klarte.

DEMPE ASYLINNSTRAMNINGER: VG skrev i går at de asylbarna som har vært lengst i Norge vil få et amnesti - i bytte mot at Frp for innføre «dansk modell» for familiegjenforening. Her ønsker sentrum en omkamp.

- For oss er det viktig å få gjennomslag for en ny klimapolitikk, det er viktig å få gjennomslag for de barnefattigdomssakene vi har hatt, det er det vi jobber med, sa Trine Skei Grande i går kveld.

Men fortsatt er det en dyp, underliggende mistro mot i det hele tatt å gå i regjering sammen med Frp, slik VG skrev i går. Overfor VG hevdes det imidlertid at dette ikke vil være grunn nok alene til å si nei til å delta i langt mer forpliktende regjeringsforhandlinger.

- Noen i Venstre er dypt bekymret for et samarbeid med Frp. Andre er mer opptatt av hvordan vi kan oppnå praktisk, politisk gevinst, sier Venstre-sentralstyremedlem Arne Ivar Mikalsen til VG.

Les også

 1. Slik hindret Erna regjerings-havari

  Erna Solberg måtte selv gripe inn for å hindre at hennes fireparti-prosjekt brøt helt sammen i går.
 2. Skei Grande har ikke gitt opp å skvise ut Frp-Siv

  Venstre-leder Trine Skei Grande bekrefter at hun ennå ikke har gitt opp håpet om en regjering uten Frp.
 3. Erna: Vi har testet de politiske grensene

  STORTINGET (VG) Høyre-leder Erna Solberg sier at alle fire partier nå har fått mandat til å fortsette sonderingene.
 4. Hareide vil fortsette sonderingene

  GARDERMOEN (VG) KrF-leder Knut Arild Hareide har anbefalt partiet å fortsette regjeringssamtalene med Høyre, Frp og…
 5. Kampen om KrFs sjel

  KrF står overfor et umulig valg. Nå har Frp-leder Siv Jensen gjort det enda vanskeligere å få KrF med i regjering.
 6. Frp vil bruke Erna-vei for å vinne bompenge-slaget

  Trolig uten å vite det, har Høyre-leder Erna Solberg gitt Frp ett sterkt forhandlingskort i de avgjørende slagene om…
 7. Skal være enige om asylpolitikk fra «dansk modell»

  Kilder VG har snakket med sier KrF, Venstre, Høyre og Frp er enige om å gi et engangs amnesti til asylbarn som har bodd…
 8. Erna kan gi fra seg flertallet av statsrådene

  Erna Solberg skal være villig til å gi fra seg flertallet av statsrådene i en eventuell fire-partiregjering med…
 9. Kilde til VG: «D-dag» for forhandlingene i morgen

  NYDALEN (VG) Her forlater KrF-leder Knut Arild Hareide forhandlingene, kvelden før det som blir forhandlingenes…
 10. KrF-Hareide før skjebnedagen: - Jeg har sovet dårlig

  Tirsdag står de største slagene som avgjør hvem Erna Solberg (H) danner regjering med.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder