VENTER BARN NUMMER TRE: Kampen mot reservasjonsrett er ingen personlig affære for tobarnsmoren Susanne Kaluza (32). Hun bærer fanen høyt på vegne av alle kvinners rett til selvbestemt abort, sier hun. Tirsdag tok hun imot VG hjemme i familiens leilighet.

Blir truet av abortmotstandere

- Det er ubehagelig og skremmende

De kaller henne babymorder og ber henne brenne i helvete. Hatbrev og trusler er prisen Susanne Kaluza (32) betaler for å kjempe mot fastlegenes reservasjonsrett.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Susanne Kaluza (32), blogger og redaktør for Foreldre.no, har stått på barrikadene siden i fjor høst for å forhindre at fastleger skal få lov til å reservere seg mot aborthenvising.

Hun har vært fast inventar i avisspaltene, TV-debatter og radiosendinger. Hun har klaget inn reservasjonslegene til Fylkesmannen, møtt opp i spørretimen på Stortinget, initiert en epostaksjon til alle stortingspolitikerne og er første blogger som er blitt nevnt i Trontaledebatten.

- Pepret med kommentarer

Men:

Det har kostet henne å ytre seg offentlig.

- Etter debatter blir jeg gjerne pepret ned med meldinger på Facebook, kommentarer på bloggen min, tekstmeldinger og telefoner.

- De skriver at jeg kommer til å brenne i helvete, og sammenligner det å være for selvbestemt abort med gjennomføringen av Holocaust. Jeg mottar Bibel-sitater om å vende om i tide og å falle ned på kne, forteller Kaluza.

VG besøker Kaluza i familieleiligheten i Oslo etter arbeidstid. Hun er i godt humør mens barna spiser middag på kjøkkenet. Snart blir de en til i søskenflokken.

Les også: Seks fastleger forteller: Derfor vil vi ikke henvise til abort

Grov sjikane

En sen novemberkveld i fjor, tikket en av de groveste mailene inn fra en anonym avsender.

Personen begynner meldingen med å skjelle ut Kaluza med kjønnsuttrykk, før tobarnsmoren blir sammenlignet med massemorder Anders Behring Breivik. «Din råtne, jævla babymorderske,» skriver avsenderen, som avslutter meldingen med: «Du fortjener ikke å smile for noe som helst.»

- Mitt inntrykk er at Bibel-sitatene kommer fra folk over 70 år, mens den aller groveste retorikken er nettroll-menn i kategorien «menn som hater kvinner». Dette er kvinnehat med abortmotstand som påskudd, sier Kaluza.

Brorparten av brevene hadde ukjent avsender og var tettskrevne med snirklete håndskrift. Flere hadde poststempler fra Sør- og Vestlandet.

HATMAIL: Susanne Kaluza har provosert mange ved å tale imot reservasjonsretten. I en periode mottok hun daglige sjikanerende henvendelse fra anonyme avsendere.

Les også: Ordfører-opprør mot reservasjonsrett. Sjekk hva din ordfører mener her!

Ektemannen brenner brevene

- Det er klart det er ubehagelig og skremmende. Mens politikere og presse har et apparat rundt seg, har jeg som en vanlig, engasjert småbarnsmor stått alene. Det er lite hyggelig å komme hjem fra barnehagen, åpne postkassen og finne grove brev.

- Det kom til et punkt hvor mannen min måtte begynne å se over posten. Han åpnet samtlige brev, kastet dem eller brant dem i peisen, forteller småbarnsmoren.

Størst ubehag kjente Kaluza da de anonyme abortmostanderne trakk foreldrerollen inn i argumentasjonsrekkene. De ville vite hvordan hun som mor kunne «heie på babydrap».

Verner om selvbestemt abort

Hun presiserer at forskjellen på å slåss for flere aborter og å slåss for selvbestemt abort, er at sistnevnte er noe som redder kvinneliv. Tall fra WHO slår fast at 21,6 millioner kvinner opplever utrygge aborter hvert år på verdensbasis. Årlig dør 50.000 kvinner som følge av illegale aborter.

MOTSTAND: Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, legen Gro Nylander og Kaluza diskuterte reservasjonsrett med helseminister Bent Høie (H) i Vandrehallen på Stortinget i november i fjor. Foto: NTB SCANPIX

Hvert år tar om lag norske 15.000 kvinner abort. Året før abortloven kom i 1975, var antallet 16.000. I likhet med flere av reservasjonslegene, mener Kaluza at det bør være en ambisjon å få ned aborttallene med forbyggende tiltak. De som ser seg nødt til å ta abort, bør likevel møtes med respekt, mener Kaluza.

Hun er klar over at abortspørsmålet er betent, men sier hun var så naiv at hun ikke hadde forestilt seg å få merkelapper som «babymorder».

- Jeg trodde sånne folk hadde pakket sammen fosterdukkene sine med ketchup på og sagt farvel lenge før vi bikket det 21. århundre, sier Kaluza.

Får bistand fra Kripos

Hun understreker at det er helt lov å være uenig med henne om reservasjonsrett. Kaluza sier sjelden nei til en diskusjon. Trusler og trakassering slår hun derimot hardt ned på.

Etter at sjikanen hadde strømmet på i månedsvis, tok Kaluza kontakt med Kripos. Politiet ga henne flere råd som hun har tatt til følge. Hun har gjort seg mindre tilgjengelig, noe som har ført til færre sjikanerende brev i postkassen. Kaluza har ennå jevnlig kontakt med politiet og en løpende avtale om å politianmelde samtlige trusler.

32-åringen akter imidlertid ikke å la seg kneble.

- Dette har gjort meg mer bestemt på ikke å gi meg og ikke la disse mørke kreftene vinne. Det er alltid verdt det å heve stemmen for det du tror på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder