SOM SMURT: Tine Midt-Norge i Verdal er eneste produsenten av Bremykt i Norge. Tine håper det blir nok norsk smør i år. Foto: Øyvind Nordahl Næss

Slik skal de hindre ny smørkrise

Partene i jordbruksoppgjøret er blitt enige om produksjonsmålet for melk kommende produksjonsår. Hvis alt går bra, vil alle butikkhyllene fylles opp med norsk smør utover i året.

Artikkelen er over syv år gammel

- Tine har beregnet at vi trenger 1.530 millioner liter melk neste år for å være selvforsynt. Landbruksdepartementet er blitt enig med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag om dette produksjonsmålet, forteller konserndirektør Johnny Ødegård i Tine.

Bakgrunn: Advarer mot ny smørkrise til vinteren

Puslespill

- Det er mange faktorer i puslespillet som skal gå opp for at produksjonen skal passe til forbruket, som kan endre seg. Vi er dessuten avhengig av været og hvordan sommeren blir. Produksjonen påvirkes også av at en del bønder hvert år slutter med melkekyr.

Ødegård forklarer at Tine årlig anmoder om litt større kvoter enn det er behov for, fordi mange faktorer bidrar til at produksjonen blir noe lavere enn planlagt. De siste årene har mellom 88 og 92 prosent av den totale melkekvoten blitt produsert.

For å skaffe nok melk både til konsum og produksjon av smør, må omkring 91 prosent av kvoten fylles opp i det kommende året, sett mot forventet etterspørsel.

Håper å unngå import

Tine kan ikke garantere at vi ikke skal få se pakker med utenlandsk smør i butikkene i det produksjonsåret vi går inn i. «Melkeåret» går fra 1. mars i år til 28. februar neste år, og mye kan skje i løpet av året.

- Det er biologisk produksjon vi driver med, og det medfører mye usikkerhet. Det jeg kan si, er at vi skal sørge for at det er smør som sådan i butikkene, sier Ødegård.

Han viser til at kalde og våte somre har gitt dårligere beiteforhold og lavere fettprosent i melken. Kommende år venter Tine at fettprosenten øker til 4,19 prosent mot 4,11 i det dårlige vekståret 2011. Det vil bidra til å skaffe mer norsk smør.

- Men kommer ikke fettprosenten opp på det nivået, kan det bli nødvendig å be myndighetene om tiltak for å sikre nok smør i butikkene, legger Ødegård til.

Les videre under bildet...

FORNØYD: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er fornøyd med Tine. Her på besøk på Bygdøy Kongsgård. Foto: Frode Hansen

Fornøyd med Tine

Det var onsdag partene i jordbruksoppgjøret ble enige om melkekvotene for neste år.

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier i en pressemelding at han er tilfreds med at produksjonen av melk og behovet for melk nå ser ut til å kunne være i bedre balanse, og at produksjonen opprettholdes.

- Jeg er også veldig fornøyd med at Tine nå anser det som mulig å kunne dekke etterspørselen etter smør i det norske markedet, sier landbruksministeren.

I juni skal departementet og jordbruksorganisasjonene igjen foreta en vurdering av markedssituasjonen.

Effektiv produksjon

Ødegård i Tine forteller at det nå er i overkant av 10.000 melkeproduksjonsbruk igjen her i landet. Årlig legger 200 - 400 melkeprodusenter ned driften.

- Siste året var det 400 produsenter som varslet at de har tenkt å gi seg. Men produksjonsbortfallet oppveies av at de som er igjen effektiviserer og derigjennom produserer mer melk. Det har vært en formidabel effektivisering i melkeproduksjonen. Det er få næringer i dette landet som kan oppvise større produktivitetsutvikling, sier Johnny Ødegård.

Mer om

 1. Senterpartiet (Sp)
 2. Mat og drikke

Flere artikler

 1. Frp-Sylvi vil sprenge melketaket

 2. Tine garanterer nok smør med importert smør

 3. Storbøndene er vinnerne i Listhaugs tilbud

 4. Pluss content

  Bondens marked

 5. Vårens vakreste eventyr

Fra andre aviser

 1. Hva kan du om norsk landbruk?

  Aftenposten
 2. Bønder i kø for å bli kvitt melkekvotene

  Bergens Tidende
 3. Smøret ble dyrere i fjor

  Aftenposten
 4. - Utviklingen går ikke Vestlandets vei

  Bergens Tidende
 5. Melkesprengkraft

  Aftenposten
 6. Varsler rabalder om melkekvoter

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder