IKKE ULOVLIG: Regjeringen klargjør nå at tidligere politidirektør Øystein Mæland ikke kan rammes av loven mot benyttelse av surrogat-mødre i utlandet. Her er Mæland fra et tidligere VG-intervju. Foto: Nils Bjåland

Øystein Mæland slipper surrogati-straff

(VG NETT) Mens Jens Stoltenberg (Ap) satt på gangen, sørget resten av regjeringen for at Øystein Mæland ikke kan straffes for at han fikk barn med en amerikansk surrogatmor.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I et ferskt høringsnotat skriver helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) at privatpersoner ikke skal kunne straffes, selv om de bryter lovforbudet mot å legge til rette for surrogati-behandling i utlandet.

Jens inhabil
Det griper rett inn i saken til Stoltenbergs gode venn, eks-politidirektør Øystein Mæland.

Sammen med ektemannen har han barn som er unnfanget ved hjelp av en amerikansk surrogatmor.

- Forslaget berører Mæland personlig. Jeg fant det derfor ikke riktig å delta i behandlingen av denne saken i regjeringen, sier statsministeren til VG.

Statsministeren og Mæland har vært nære venner siden ungdomsdagene i AUF.

Elisabeth Skarsbø Moen kommenterer: Ikke til stede i gjerningsøyeblikket

Har snudd

Men KrF-representanten Øyvind Håbrekke, som har vært sterkt engasjert i surrogat-forbudet, reagerer på at regjeringen nå snur i sitt surrogati-syn:

- Regjeringen går bort fra sin tidligere fraråding om å benytte surrogati i utlandet, og erstatter den med en eksplisitt blankofullmakt som åpner for at alle kan reise ut i verden og gjøre hva de vil, sier Håbrekke til VG.

Han synes det virker som om det viktigste i saken for Regjeringen har vært å sikre at Mæland ikke kommer i trøbbel.

- Det ser ut som regjeringen lar hensynet til bekjentskaper og ressurssterke nordmenn veie tyngre enn hensynet til kamp mot kommersiell utnyttelse av kvinner og barns rettigheter, sier Håbrekke.

Het debatt

Tidligere i år raste debatten om Mæland kunne ha brutt norsk lov da barna ble unnfanget.

Ifølge lovavdelingen i Justisdepartementet har det hele tiden vært tvil om hvorvidt privatpersoner kunne straffes med hjemmel i dette forbudt.

Men i høringsnotatet endring av bioteknologiloven - som omfatter surrogati-spørsmålet, rykker regjeringen ut med en presisering, som går klart i Mælands favør:

«Etter departementets oppfatning er det primært helsepersonell og andre som i sin yrkesutøvelse overtrer eller i strafferettslig forstand medvirker til å overtre bioteknologiloven, det har vært meningen å straffe», skriver Støre i høringsbrevet.

Så presiserer han:

«Det har ikke vært meningen å straffe privatpersoner som benytter behandlingstilbud eller tjenester som er i strid med loven, og det er slik departementet ser det, heller ikke ønskelig å straffe dette.»

Ingen foreldre-straff

Det betyr at det bare er helsepersonell som kan straffes etter straffebestemmelsen i surrogati-forbudet fra bioteknologiloven.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ STORTINGET: Statsminister Jens Stoltenberg ble spurt om saken da han var i Stortingets spørretime onsdag ettermiddag. Foto: Scanpix

I Stortinget onsdag, nektet Stoltenberg å svare på sin egen holdning til surrogati og straff i Stortinget.

- Utfallet kan ha betydning for en nær venn. Av forsiktighetsgrunner deltok jeg ikke i behandlingen, sier Stoltenberg.

Tilbakevirkende kraft

I en pressemelding onsdag ettermiddag skriver Statsministerens kontor at lovforslaget også vil ha tilbakevirkende kraft, for de som allerede har fått barn via surrogatmødre i utlandet.

Saken fortsetter under bildet.

REAGERER: Stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke (KrF) sier Regjeringen nå har laget en spesiallov for at ikke Øystein Mæland skal straffes. Foto: Harald Henden

Øystein Mæland har en direkte interesse i utfallet av denne saken. I sommer ble hans daværende sjef, justisminister Grete Faremo (Ap), utfordret av Håbrekke til å klargjøre hva regjeringen mente.

- Statsministeren sier jo rett ut nå at de endrer loven på grunn av Mæland-saken. I fjor mente Audun Lysbakken som barneminister at surrogati grenset opp mot menneskehandel, men nå er det høyst uklart hvilke hensyn det er som styrer regjeringen, sier Håbrekke.

- Ingen kommentar

Onsdag ettermiddag opplyste Statsministerens kontor at også Faremo gikk på gangen under regjeringens behandling av dette lovforslaget.

Øystein Mæland ønsket ikke å uttale seg om saken.

- Jeg har ingen kommentarer til dette, skriver han i en tekstmelding til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder