Profilbildene tatt i fotostudio

STUDIOBILDE: Dette bildet fikk Anders Behring Breivik tatt i et fotostudio i Oslo i 2005. Fotografiet brukte han på sin Facebook-profil. Foto: Privat

Breivik tok portrettbilder allerede i 2005

(VG Nett) Bildene som Anders Behring Breivik (32) la ut på nettet for å profilere seg selv etter terrorangrepet, ble tatt i fotostudio for nærmere seks år siden.

Artikkelen er over åtte år gammel

Etter det VG får opplyst er fotografen avhørt av politiet i forbindelse med etterforskningen av terrorangrepet. Vedkommende ønsker ikke å la seg intervjue av VG.

Breivik skal ha kommet inn i fotostudioet på Majorstuen og fortalt at han ønsket å ta bilder av seg selv. Massemorderen skiftet klær underveis og ble avbildet i forskjellige positurer.

LES OGSÅ: - Breivik syntes det var spesielt å se seg selv i avisen

Visste hva han ville ha

Etter det VG får opplyst har fotografen fortalt politiet at Breivik opptrådte veldig målbevisst. Han visste nøyaktig hva slags bilder han ville ha og i hvilken retning han skulle se. Da fotografen spurte hva bildene skulle brukes til, svarte Breivik at de var til «profesjonelt bruk».

I forbindelse med terrorangrepet opprettet Anders Behring Breivik enn Facebook-profil som helt tydelig var utformet med den hensikt at den skulle være tilgjengelig for de som søkte på ham. På siden lå blant annet fotostudiobildene fra 2005. På bildene poserer han i brun jakke og slips, samt i en sort Lacoste-genser.

Breivik har også gjort tilgjengelig bilder av seg selv hvor han poserer i frimureruniform og med våpen, men disse er ikke tatt av fotografen på Majorstua.

- Disse bildene bærer preg av at de har blitt tatt av en uprofesjonell fotograf, skal han ha opplyst til politiet.

VGTV: Rettspsykiater: - Han virker ikke usikker

I bar overkropp

Breivik skal også ha tatt et bilde av seg selv hvor han poserte i bar overkropp mens han holdt et snowboard, men dette la han aldri ut på Facebook.

I manifestet hevder Anders Behring Breivik at han begynte å planlegge terrorangrepet allerede i 2002. Tre måneder etter at bildene ble tatt i Norge, hevder Breivik at han deltok på et møte i «tempelridderordenen» i London. Politiets etterforskning har ikke funnet noen holdepunkter for at det er blitt avholdt et slikt møte i virkeligheten.

Da Breivik tok bildene i 2005 var han selvstendig næringsdrivende, men selskapet gikk særdeles dårlig og ble slått konkurs året etter. Han flyttet da hjem.

LES OGSÅ: Breiviks halvsøster sendte e-post om broren

Høflig og dannet

Fra 2006 beskriver rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby en sikker endring av Breiviks funksjonsevne. De mener han får en omfattende funksjonssvikt både praktisk, sosialt, økonomisk og med hensyn på arbeidsevne.

De utelukker imidlertid ikke at det startet allerede i 2002 da Breivik flyttet ut av et kollektiv og inn i en leid leilighet alene.

Fotografen som tok bilde av ham i 2005 kan ikke huske at massemorderen oppførte seg merkelig.

- Han var høflig og dannet. Han var veldig målbevisst og visste nøyaktig hva slags bilder han ville ha, skal fotografen ha forklart i politiavhør.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder