I BRANN: «Pearl of Scandinavia» går for egen maskin inn mot København. Foto: SCANPIX

600 passasjerer i branndrama på danskebåten

Andre DFDS-ferge i brann på én måned

(VG Nett) Her er DFDS-fergen «Pearl of Scandinavia» på vei inn til København etter at det brøt ut brann på bildekket i morges.

  • Vidar Enerstvedt
  • Sol Gabrielle Larsen
  • Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Eskortert av helikoptre og skip fra den danske og svenske kystvakten gikk fergen mot København for egen maskin onsdag morgen.

Like før klokken 06.00 i morges skjedde det som er både mannskapets verste mareritt: Passasjerene ble vekket av brannalarmen.

På bildekket sto en lastebil brann. Røyken spredde seg i skipet.

- Vi ble møtt av personer i gule vester som gikk rundt og merket av hvilke lugarer som var evakuert, sier Aftenposten-journalist Carl Alfred Dahl til sin egen avis.

Passasjerene ble evakuert opp til restaurantene på dekk 7. Også der oppe luktet det røyk.

- Det er svak røyklukt av plastikk eller gummi som er brent. Stemningen er rolig og ikke dramatisk, slik jeg opplever det, sa passasjer Johnny Vaaga til VG Nett litt over klokken 06.30.

Vurderte evakuering i Sverige

Litt over klokken 07.00 ble passasjerene flyttet enda ett dekk opp.

Svenske brannfolk og røykdykkere ble fraktet ut til DFDS-skipet, og det ble vurdert evakuering. Rundt klokken 07.30 ble det meldt at brannen var under kontroll, og at skipet fortsetter til København.

Saken fortsetter under bildet.

VENTER PÅ EVAKUERING: Passasjerer og mannskap på DFDS Pearl of Scandinavia ble samlet høyt i båten etter brann på bildekk tidlig i morges. Foto: Johnny Vaaga

- Siste nytt nå er at brannen er slukket. Det var en bil som hadde tatt fyr. Vi får fortløpende meldinger fra kapteinen. Folk klapper og alt er veldig bra, sier Vaaga til VG Nett like etter klokken 08.

Han opplyser at et helikopter sirkler over båten, og at blant annet svensk kystvakt er til stede med et skip.

- Det er ikke behov for å evakuere passasjerene, men vi holder oss naturligvis parat hvis det skulle bli nødvendig med evakuering, opplyser vakthavende ved den danske sjøforsvarets operative kommando til nyhetsbyrået Ritzau.

- Ingen skadet

Da brannalarmen på «Pearl of Scandinavia» gikk i morges, ble det slått full katastrofealarm på begge sider av Øresund.

- Vi har fått vite at en ferje med omtrent 600 passasjerer har begynt å brenne, sa informasjonsansvarlig Sofie Österheim ved politiet i Helsingborg til VG Nett.

Danskebåten befant seg i nærheten av en havn i Höganäs i Sverige, og politiet begynte å planlegge evakuering. Dette ble senere avblåst.

Fem helikoptre, tre danske og to svenske sto klare til å starte evakuering dersom det skulle bli nødvendig. Dessuten er det to svenske kystvaktfartøy, to sjøredningsfartøy og en losbåt i nærheten.

- Vi vet ikke hvor stor brannen er. Men ingenting tyder på at noen er skadet, sier Österheim.

VG Nett har vært i kontakt med flere som har nær familie om bord i båten. Flere meldte om at at deres kjære følte seg trygge, men noen var også svært bekymret over situasjonen.

Det er andre gang på en måned at det begynner å brenne på bildekket på en DFDS-ferge.

Alle de 236 om bord ble reddet i sikkerhet i Tyskland etter at det brøt ut en eksplosjonsartet brann på «Lisco Gloria» natt til 9. oktober. DFDS-fergen var på vei fra Kiel til Klaipeda i Litauen og befant seg utenfor den danske øya Lolland.

Ingen ble skadet, men fergen ble totalt utbrent.

PS! Ifølge NTB blir ettermiddagens avgang fra København til Oslo trolig kansellert på grunn av brannen. Hvor lenge DFDS-fergen vil være ute av drift, er foreløpig uvisst.

BRANT UT: DFDS-ferja «Lisco Gloria» brant i 30 timer og ble totalødelagt i oktober. Foto: AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder