FLERE KAN VÆRE DREPT: Politiet frykter at dødsfallene fra Utøya kan stige, nå som finsøket er i gang på øya. Foto: SCANPIX

Skrekkslagne Utøya-deltagere ba om hjelp på Twitter

UTØYA/OSLO (VG Nett) Desperate meldinger om hjelp ble lagt ut på nettet mens skytingen pågikk under AUFs sommerleir på Utøya.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

«vi sitter ved vandet. En mann som skyter ikledd politiuniform. Hjelp oss ift når politiet kommer», skrev sentralstyremedlem i AUF, Kjetil Vevle på Twitter.

Meldingen ble postet i overkant av to timer etter at en eksplosjon rammet regjeringskvartalet i Oslo sentrum.

«Ikke ring meg. Jeg gjemmer meg », var en annen melding som ble lagt ut på nettstedet i det samme tidsrommet.

Samtidig med disse meldingene kom det stadig flere rapporter om at en person ikledd politiuniform hadde begynt å skyte personer på Utøya, deriblant fra øyenvitner som ringte til VG Nett.

I kaoset som oppstod på Utøya skal flere personer ha rømt ut i vannet - og lagt på svøm.

«Alle med båt i nærheten av Utøya. Dra og hent svømmende ungdommer som rømmer fra øya! Spre ordet!», ble også postet på Twitter.

Da politiet fikk melding om hendelsene på Utøya var den spesialtrente beredskapstroppen til Oslo-politiet fullt opptatt med å gjennomsøke bygninger rundt regjeringskvartalet.

Flere tjenestemenn måtte avbryte arbeidet, og ble umiddelbart fløyet til Utøya med helikopter

Fredag kveld ble det bekreftet ti drepte på Utøya.

Samtidig opplyste Oslo-politiet at de mistenker at samme mann står bak begge angrepene - i Oslo og på Utøya. Årsaken er at de har vitneopplysninger om en mann i politiuniform i en brun varebil utenfor Høyblokka.

Grethe Helen Larre og Kristine Melby befant seg på en hytte på fastlandet, rundt 300 meter fra Utøya da skytingen startet.
De forteller til VG Nett at de trodde først ungdommene hadde en skytekonkurranse da de hørte skudd og så mange av ungdommene komme løpende ned på stranden.

Først da de så båten som vanligvis frakter folk til og fra øya liggende å drive skjønte de at noe var forferdelig galt.
Deretter hørte de desperate rop om hjelp og så flere ungdommer i badetøy som gjemte seg i buskene.

De to kvinnene tok imot flere av dem som etter hvert kom seg i sikkerhet på fastlandet. Mange hadde omfattende skuddskader og minst to personer døde på stranden der de to forsøkte å hjelpe så godt de kunne.

Nordre Buskerud bekrefter at mannen som ble arrestert, hadde på seg politiuniform.

- Det er det verste jeg har sett i hele mitt liv. Det ligger det som tilsynelatende er døde personer langs strendene.

Scenene er de samme andre steder på øya. Flere har svømt over til en annen øy hvor de sitter samlet, forteller frilansfotografen Vegard M. Aas til VG Nett, som var en av de første pressefolkene på stedet.

Personen som utga seg for å være politimann skal ha snakket norsk og vært blond. Politikilder opplyser til VG Nett at den pågrepne våpendesperadoen er fraktet til Oslo og sitter i avhør.

Lisa Marie Husby (20), fylkessekretær i Nord-Trøndelag AUF, var på Utøya, og skrev ifølge Adresseavisen følgende på Facebook klokken 19.40:

- Æ e redda.

Husby skal ha vært sammen med en gruppe AUF-medlemmer fra Nord-Trøndelag midt i leiren da skytingen startet.

- Plutselig hørte vi skudd. Vi skjønte ingenting og folk ropte at dette bare var politirutiner, i forbindelse med eksplosjonen i Oslo sentrum. Så ble det fullt kaos, sier Husby til adressa.no.

Husby forsøkte å finne ut hva som pågikk, da hun plutselig så en vegg av ungdommer komme løpende mot seg.

- De ropte «løp, løp» og sprang hit og dit. Folk snublet og falt og sprang videre, forteller hun til adressa.no.

Sammen med syv-åtte medlemmer kom hun seg unna og sperret seg inne i et bygg på Utøya. Der sperret de døra og stengte inngangen. Husby la seg på et rom innerst i bygget - under sengen.

- Vi satte en madrass foran vinduet og dro kofferter over oss, forteller Husby, som hørte flere skudd langt unna mens hun lå der.

Etter hvert kom skuddene nærmere.

- Vi hørte at han prøvde å komme seg inn døra. Det fikk han ikke til og skjøt gjennom døra til ytterrommet. Det var en gutt der som fikk en kule gjennom veggen, bare en meter fra seg, sier Husby.

Etter flere forsøk på å ta seg inn skal gjerningsmannen ha gitt opp.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder