OVERFALT: Anniken Tronstad Aune fikk flere knivrisp og slag da hun ble overfalt. Foto: Privat

Anniken (19) ble knivstukket og slått - reddet av boblejakken

(VG Nett) Anniken Tronstad Aune ble brutalt overfalt av to ukjente menn da hun var ute og gikk seg en tur. Boblejakken reddet livet hennes.

Thomas Borgos Hjelle
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Rundt klokken 19 mandag, gikk Anniken ut fra sin studentbolig i Oslo sentrum for å gå seg en tur. Hun hadde bare spasert i fem minutter før hun ble overfalt.

- Plutselig kjente jeg at jeg ble dyttet bakfra og jeg datt i bakken. Da jeg snudde meg for å se hva som skjedde ble jeg møtt av en knyttneve midt i ansiktet, sier Aune til VG Nett.

Hun ble slått gjentatte ganger før gjerningspersonene dro frem en kniv.

- Det lignet litt på en brødkniv fordi den hadde store tagger. De begynte å skjære og kutte i meg, men jeg hadde heldigvis på meg en stor boblejakke som beskyttet, sier hun.

Mange skader

Aune hadde aldri sett overfallsmennene før, og tolker det hele som blind vold.

- De sa ingenting til meg, eller krevde noe av meg før de gikk til angrep. De pratet bare seg i mellom, men jeg forsto ingenting av hva de sa, siden de ikke var norske, sier Aune.

Legen på legevakta talte totalt 21 skader i form av knivskader, sår og hevelser.

HAR DU OPPLEVD NOE LIGNENDE? KONTAKT VÅRE JOURNALISTER!

- Plutselig bare løp de bort, jeg tror de ble skremt av at noen kom. Men straks de var borte, løp jeg i motsatt retning og gjemte meg i en busk. I ettertid ser jeg at jeg prøvde å ringe ambulansen, men jeg tror det tok for lang tid før jeg kom gjennom. Dermed la jeg på og ringte søsteren min i stedet, sier hun.

BLIND VOLD: Anniken Tronstad Aune har fått store hevelser i ansiktet og på kroppen etter overfallet. Foto: Privat


Søsteren fikk varslet politi og ambulanse som kom raskt til stedet.

- Nå føler jeg meg veldig redd og sint på en gang. Jeg er redd for å være alene, og jeg er sint fordi jeg har blitt frarøvet friheten min. Jeg innser at jeg aldri kan gå alene igjen, sier Aune.

- Nesten ikke vits i å gå til politiet

Det er ikke første gang hun opplever blind vold. For halvannet år siden opplevde hun noe tilsvarende i Trondheim.

- Jeg satte meg ned på en benk for å finne noe i veska, da jeg plutselig ble slått i bakhodet med noe. Jeg mistet bevisstheten og ble dratt rundt 10 meter inn i noen busker, og forsøkt voldtatt. Jeg flyttet til Oslo for å komme meg unna dette, men det er tydeligvis ikke trygt noe sted, sier hun.

Den forrige saken ble aldri oppklart og politiet måtte henlegge saken.

- Det er tragisk at så mange saker blir henlagt, og at gjerningsmennene ofte slipper unna. Jeg hadde noen tanker rundt å gå til anmeldelse av det nye overfallet, fordi jeg forventer at det bare blir henlagt uansett. Det er nesten ikke vits i å gå til politiet, sier hun og presiserer at hun tror politiet gjør alt de kan, men at det er snakk om et ressursspørsmål.

- Lamslått

Moren til Anniken, Tove H. Tronstad, er rystet etter overfallet.

- Jeg er nesten i sjokk. Det er helt grusomt at noe sånt kan skje, og spesielt når det er andre gang på under to år. Da jeg fikk telefonen om at datteren min er knivstukket ble jeg fullstendig lamslått, sier moren til VG Nett.

BRUTALT: Anniken Tronstad Aune fikk også kuttskader helt opp til halsen. Foto: Privat


Moren forteller at hun er livredd for datteren.

- Oslo er ikke en trygg by for jenter. Jeg kjenner jeg er livredd for datteren min hver gang hun er ute, og jeg har alltid mobilen min med meg og er alltid i beredskap. Jeg føler mye redsel, men også utrolig mye sinne, sier hun.

Uklart motiv

Politiet betegner saken som helt spesiell.

- Ikke bare er denne saken svært grov, men det er også høyst uvanlig at slike angrep finner sted på den tiden av døgnet, sier etterforskningsleder på Grønland politistasjon, Inge Sundeng, til VG Nett.

Politiet jakter nå gjerningsmennene, men har foreløpig lite å gå etter.

- Ofte er slike overfall knyttet til rus eller psykiatri. Men når to menn går til angrep sammen, nesten midt på dagen, virker dette usannsynlig. Kvinnen ble heller ikke ranet, så motivet er relativt uklart, sier Sundeng.

Politiet har noen tekniske spor som de vil følge, men vil ikke gå detaljert inn i det.

- Vi ønsker tips fra publikum som kan ha sett noe. Alle observasjoner i nærheten av Akerselva rundt klokken 19 mandag kan være av interesse, og vi ber vitner kontakte Grønland politistasjon, sier Sundeng.

Gjerningsmennene beskrives som halvmørke i huden. Han ene hadde på seg oransje lue og mørk klesdrakt, rundt 180 cm høy og slank. Han andre beskrives som slank, rundt 185 cm høy, med mørk klesdrakt. Han har kort mørkt hår, rundt 1 cm langt og skjeggstubber.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder