FORSKJELLIG RISIKO: P-piller som Yasmin og Marvelon gir større risiko for blodpropp enn p-piller som Lolette og Synfase. Foto: Illustrasjonsfoto: Kristin Svorte, VG

Ny studie: Nye p-piller gir dobbelt så stor sjanse for blodpropp

Seks ganger høyere risiko enn de som ikke bruker p-piller

(VG Nett) Dersom du bruker p-piller som Yasmin, Marvelon og Mercilon, er risikoen for blodpropp dobbelt så høy som når du bruker eldre typer p-piller.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
Undersøkelse presentert i BMJ

Det viser en ny undersøkelse, som er den største som er gjort på området noensinne.

Den viser at de som bruker de eldre typene p-piller har tre ganger større sjanse for å få blodpropp enn de som ikke bruker p-piller. De som bruker nye typene, har hele seks ganger så høy sjanse for blodpropp.

-Dette tror jeg de fleste vil betrakte som en høy risiko, sier Øjvind Lidegaard, professor ved Juliane Marie Centeret ved
Rigshospitalet i København til VG Nett.

Han er en av forskerne bak den omfattende studien som ble publisert i British Medical Journal onsdag.

Selges i Norge

Forfatterne fant ut at visse stoffer i p-piller øker risikoen for blodpropp. Flere merker som inneholder disse stoffene selges i Norge.

- P-pillene Yasmin, Yas, Yasminelle, Marvelon og Mercilon og inneholder disse stoffene i Norge. Loette, Microgynon og Synfase gjør det ikke, sier Finn Egil Skjeldestad, professor i klinisk medisin ved Universitetssykehuset i Nord-Norge til VG Nett.

- Lav risiko

Også han var med på studien. Han understreker at selv om de nye p-pillene gir dobbelt så høy risiko for blodpropp, så er den fortsatt lav.

Siden risikoen er størst de første seks månedene, tror han ikke det er noe poeng å bytte merke for de som allerede bruker nye p-piller.

- Det er ingen grunn til å endre p-pillepraksis på grunn av dette hos de som allerede bruker p-piller i dag. Men for de som begynner med p-piller bør leger og helsesøstre i større grad legge vekt på at noen er sikrere enn andre, sier Skjeldestad.

Nye og gamle typer

I studien skiller forskerne mellom nye og gamle typer av p-piller. De gamle typene inneholder stoffet levonorgestrel, mens de nye, 3. og 4. generasjon, inneholder stoffene desogestrel, gestoden og drospirenone. Det er disse stoffene forskerne mener øker risikoen for blodpropp.

LES OGSÅ: 22 kvinner fikk blodpropp av p-piller i 2010

Det er likevel mange som bruker disse p-pillene.

- Det er fordi faren ved å bruke det blir ansett for å være veldig liten. Det er den fortsatt, men den er høyere enn ved den gamle typen gestagener. Det er også noen som hevder at sjansen for vektøkning blir mindre når man bruker for eksempel Yasmin-pillene, sier Skjeldestad.

I undersøkelsen har forskerne koblet data fra Landspasientregisteret om blodpropp til det danske legemiddelregisteret for p-piller. Så har de sett på sammenhengen mellom ulike p-pille merker, varigheten av bruk og blodpropp.

LES OGSÅ: Produsenten forsvarer Yasmin

- Positive effekter

Selskapet Bayer, som blant annet produserer Yasmin, sier til VG Nett at de foreløpig ikke har fått gått gjennom hele studien og at det derfor er vanskelig å kommentere den konkret.

- MYE BRA: Selskapet Bayer mener virkestoffet i Yasmin som kan øke risikoen for blodpropp også har flere gode bieffekter. Foto: VG

- Våre forskere skal lese gjennom den først, sier Anna-Carin Stark, informasjonssjef i Bayer Norden, til VG Nett.

Også tidligere studier, som ble publisert i 2009, har konkludert med at blant annet Yasmin gir økt risiko for blodpropp sett i forhold til eldre typer p-piller.

- Hvorfor bruker dere fremdeles disse ingrediensene i p-pillene deres da?

- Det er flere ulike effekter av det som er veldig bra. Fordelene med for eksempel drospirenon kan blant annet være at de som har acne med fet hud får bedre kontroll på den, det kan gi mindre hormonelle svingninger og bedre blødningskontroll, sier hun.

Anbefaler andre piller

Dette er ikke første gang eksperter har advart mot bruken av de nye p-pillene.

- Tidligere studier har vært litt usikre på dette punktet, men nå er det stadig mer som taler for at disse nyere p-pillene gir en høyere risiko enn eldre p-pillemerker, har avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket tidligere sagt til VG Nett.

De anbefaler i første rekke p-piller som Loette og Microgynon og mener antall blodpropper i Norge ville bli halvert dersom kvinner byttet til disse.

En undersøkelse gjort i 2010, viste at hele halvparten av kvinner som går på p-piller ikke visste at det kunne gi dem blodpropp.
monelle svingninger og bedre blødningskontroll, sier hun.

Lavere uten p-piller

For de som ikke bruker p-piller, er risikoen for å få blodpropp generelt lav.

- Det avhenger litt av hvor gammel du er. Men om du er en ung kvinne mellom 15 og 49 år og er frisk og rask, så er risikoen omtrent én til tre tusen, og om du er 20 år så er risikoen én per åtte tusen, sier professor Lindegaard.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder