- VANVITTIG: Drammenser og finanskomiteens leder Torgeir Micaelsen (AP), her fotografert i vandrehallen på Stortinget i 2009, reagerer på at elever ved en skole i Drammen har blitt nektet å bruke nisseluer på en juleavslutning. Foto: Scanpix

Stortingspolitiker om nisselueforbud: - Fullstendig vanvittig

(VG Nett) Flere stortingspolitikere reagerer kraftig på at skolebarn ble nektet å bruke nisseluer på juleavslutning.

  • Audun Beyer-Olsen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Torsdag forrige uke ble femteklassinger ved Øren barneskole invitert til juleavslutning. Da døtrene til Vibeke Alm Thoen kom til avslutningen med nisseluer, fikk de streng beskjed om å ta luene av, meldte Drammens Tidende på tirsdag.

- Fullstendig vanvittig. Selv om byen vår er flerkulturell, betyr det ikke at vi skal omdefinere felleskapstradisjoner vi har hatt i generasjoner, skriver stortingspolitiker, og leder av Finanskomiteen, Torgeir Micaelsen (Ap) på sin Facebook-side.

BAKGRUNN: Femteklassinger nektet nisseluer på juleavslutning

Misforstått integreringspolitikk

Til VG Nett sier Micaelsen at det vil være en avsporing, og misforstått integreringspolitikk, å avvikle julefeiringen ved skolene.

- Det burde være mulig å markere jula, som en viktig begivenhet for både kristne og alle andre. Når man ikke kan ha på seg nisselue, da har det gått alt for langt, sier Micaelsen.
Han tror denne saken vil løse seg uten at det blir behov for politiske vedtak.

- Jeg håper oppslaget i dag gjør at foreldre og samfunnet reagerer så kraftig at dette løser seg selv. Hadde vært ålreit hvis vi kan feire jul på alle skolene også neste år, sier Micaelsen.

Frp-leder Siv Jensen kaller avgjørelsen uklok.

REAGERER: Siv Jensen (Frp) Foto: Scanpix

- Det er en meget uklok vurdering bak å nekte barn å feire jul på en vanlig måte. Julefeiring er en normal tradisjon for barna. Det fremstår som litt hysterisk om noen i en misforstått forståelse for andre kulturer skal nekte barn å feire jul som vi alltid har gjort. Jeg håper og tror at rektoren ser at dette var en gal beslutning, sier Jensen til NTB.

Les også: Fjernet oppdragelse fra barnehageloven

En del av vår positive kulturarv

Endringene i hvordan skoler og barnehager markerer høytider ble innført da Kunnskapsdepartementet forandret barnehagelovens formålsparagraf i 2008. Den endelige lovendringen ble vedtatt 1. august 2010.

Stortingspresident Akhtar Chaudhry (SV) satt i utvalget som utredet formålsparagrafen for barnehager.

- MISFORSTÅR: Akhtar Chaudhry (SV) Foto: Scanpix

- Julearven er en del av vår positive kulturarv. Den oppvoksende generasjon må læres opp til å være stolt av den uavhengig av religion og bakgrunn. Det var aldri vår intensjon at de skulle ta de positive delene av vår kulturarv ut av samfunnet, sier Chaudhry til VG Nett.

Han ser på områdene Drammen og Groruddalen som spydspisser når det gjelder integrering. Det var også derfor han ønsket å uttale seg om denne saken.

- Dette er en veldig viktig sak. Vi har ikke råd til å gjøre denne typen feil noen steder i landet, og hvert fall ikke her. I skolen lærer barn hva slags samfunn de er en del av, og det å forby nisseluer er skadelige for integrering selv om intensjonen er god, sier han.

Les også: Vil ha religionsnøytral skole

- Vi sensurerer ikke bort juletradisjoner

Øren skole i Drammen har rundt 450 elever. Blant disse har cirka 20 prosent av elevene enn annen kulturell bakgrunn enn norsk. Rektor ved skolen, Tove Fredriksen, sier til VG Nett at tanken til lærerne ikke var å støte verken den ene eller den andre.

- Vi er ikke en skole som sensurerer bort juletradisjoner, og det er ikke noe generelt forbud mot nisseluer. Elever hadde spurt på forhånd om de kunne la nisselua ligge, sier Fredriksen.

Hun sier nå at hun opplever at saken har blitt tatt helt ut av dimensjon.

- Som skole synes vi det er leit å få dette stempelet. Det var ikke med tanke på integrering at dette ble gjort. Elevene kan ha nisselua på seg når som helst, sier Fredriksen.

Til VG Nett opplyser Fredriksen at skolen nå kommer til å ta en runde med personalet for å oppsummere dagens hendelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder