I RETTEN: Den tiltalte i lagmannsretten i januar i år. Sammen med sin samboer (t.h.) og forsvarer Aasmund O. Sandland. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Høyesterett skjerper straffen - dømmer Valdres-moren til tre års fengsel

Moren er dømt for ikke å ha skaffet nødvendig helsehjelp til datteren Angelica (13), som døde av avmagring i en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften 2015.

Høyesterett har dømt moren til tre års ubetinget fengsel. Det er en kraftig skjerping i forhold til lagmannsrettens dom.

14. februar ble kvinnen kjent skyldig i grov mishandling, men frifunnet for å ha hensatt datteren, Angelica Heggelund, i hjelpeløs tilstand. Straffen ble da satt til åtte måneders betinget fengsel med en prøvetid på to år.

Høyesterett har kommet til at moren rammes av straffebudet mot mishandling i nære relasjoner, og at mishandlingen var grov ettersom den resulterte i at datteren døde.

Det melder Høyesterett i en pressemelding onsdag formiddag.

les også

Politiet fant bilde av avmagret Angelica (13) på morens mobil

Hensyn til allmennheten

De skriver videre at man har lagt vekt på de sterke allmennpreventive hensynene som er knyttet til å sikre barns rettsvern.

Moren har hevdet at hun gjorde alt hun kunne for å hjelpe datteren, som den siste tiden bodde alene med moren i en hytte i Valdres.

Høyesterett kom til at selv om moren hadde et ønske om at datteren skulle bli frisk, så er det en sentral del av foreldreansvaret å ikke akseptere skadelige valg som barn tar.

«Det er en sentral del av foreldreansvaret at foreldre ikke skal akseptere skadelige valg som barnet gjør. Ikke minst gjelder det i et tilfelle som dette, hvor man står overfor valg gjort av et barn som var 13 år på dødstidspunktet, og som skyldtes barnets sykdom,» heter det i dommen.

les også

Tiltalt mor i tekstmelding til Angelica (13): «Om du ikke er død i morgen, havner du på sykehus i flere år»

Erstatning

Jentas far er tilkjent oppreisningserstatning på 125.000 kroner.

Dette er den første saken Høyesterett har behandlet som omhandler spørsmålet om det å unnlate å skaffe nødvendig helsehjelp kan rammes av straffebudet mot mishandling i nære relasjoner.

Dommen gir veiledning om straffutmålingen i slike saker og tolkningen av skadeerstatningsloven om oppreisningserstatning til etterlatte.

Obduksjonen viste at Angelica døde av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder