FORSVARER: Tiltaltes forsvarer Elisabeth Myhre. Foto: Jørgen Braastad

Tekstmeldinger i kulturprofil-saken: «Var altfor ung til å skjønne det»

OSLO TINGRETT (VG) I gamle tekstmeldinger mellom kvinnene som anklager mannen i 50-årene for seksuelle overgrep, snakker de om at de skyldte på seg selv for det som skjedde.

 • Oda Ording
 • Ronny Berg

Den fornærmede kvinnen som tirsdag begynte å forklare seg i retten, gråt mens flere av meldingene ble lest opp onsdag.

Hun anklager kulturprofilen i 50-årene for overgrep, og fortalte tirsdag at hun under en festival i 2011 våknet av at han hadde seksuell omgang med henne. Kvinnen var 19 år da det angivelige overgrepet skal ha skjedd.

Mannen er tiltalt for ni tilfeller av voldtekt, samt et tilfelle av seksuell omgang med en mindreårig jente. Overgrepene skal ha skjedd mens kvinnene var ute av stand til å motsette seg handlingene – enten fordi de sov, eller fordi de var beruset.

Selv nekter kulturprofilen straffskyld for alle punktene i tiltalen.

Tok initiativ til å møtes

I sin utspørring av den fornærmede kvinnen, stilte tiltaltes forsvarer Elisabeth Myhre blant annet spørsmål ved kvinnens kontakt med kulturprofilen i perioden etter det angivelige overgrepet under festivalen i 2011.

Kvinnen har erkjent å ha hatt frivillig seksuell omgang med mannen, både før og etter hendelsen.

– Jeg husker ikke hva jeg tenkte og hvorfor jeg gjorde det. Men jeg var ganske forvirret, sa hun i retten.

Forsvareren leste høyt fra SMS-utvekslinger mellom de to, der kvinnen ved ulike anledninger tar initiativ til å møte ham. Flere av meldingene har en flørtende og vennlig tone, noe forsvareren la vekt på i utspørringen.

Blant annet konfronterte hun kvinnen med en SMS fra august 2011, der hun blant annet skriver «For nå vil jeg bare være med deg (tiltalte, journ. anm.) mer».

– Det kan være at jeg hadde et hat/elsk-forhold. (...) Hadde han vært en voldelig og fæl person, hadde det vært mye lettere å ta avstand. Det at han ikke var det, gjorde det vanskelig, svarte kvinnen og tilføyde:

– Det forandrer ikke det som skjedde på festivalen.

I RETTEN: Aktor Trude Antonsen og politiadvokat Hilde Strand i Oslo tingrett tirsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

– En form for forelskelse

Myhre trakk frem en periode fra sensommeren 2011, da de to hadde hyppig kontakt, og spurte om kvinnen på dette tidspunktet var forelsket i kulturprofilen.

– Jeg kan ikke huske at jeg var det, men det fremgikk jo av dokumentasjonen at jeg skriftlig hadde beskrevet at jeg hadde en form for forelskelse, til tross for at jeg i dag ikke identifiserer meg med det. Det var vel kanskje en annen type forelskelse når man var 19 år og usikker, sa kvinnen.

Forsvareren spurte også om kvinnen drev en vervekampanje, gjennom å kontakte andre kvinner som hadde opplevd det samme. Dette gjorde hun sammen med en venninne i kulturmiljøet som også har anmeldt mannen for voldtekt.

– Det gjorde vi ikke, for det ville vært ulovlig. Vi hadde ingen planer om å utsette oss selv for lovbrudd, svarte hun på spørsmålet fra forsvareren.

Saken til venninnen har blitt henlagt på bevisets stilling.

– Ga narkotika til unge folk

Statsadvokat Trude Antonsen har onsdag lest opp en rekke gamle tekstmeldinger, blant annet mellom den fornærmede kvinnen og andre kvinner som mener seg utsatt for overgrep av mannen.

I meldinger datert januar 2012, beskrives kulturprofilen som en mann med flere sider. En person med én side på dagen, og en annen på kvelden:

– Da viste han frem de mørke sidene av seg selv. Grenseoverskridende, som ga narkotika til unge folk som ikke visste bedre. Rett og slett ikke en voksen mann man kunne stole på, utdypet kvinnen i retten.

Hun bestemte seg for å anmelde overgrepet først sommeren 2015, etter å ha snakket med en nær venninne i kulturmiljøet som hevdet å ha opplevd det samme.

«Vil samle så mange som mulig»

Flere av meldingene som ble lest høyt, er datert etter denne samtalen. Meldingene handler blant annet om at kvinnene aktivt vil forsøke å finne vitner og andre kvinner som kunne ha opplevd det samme som de mente at de hadde blitt utsatt for.

«Vi vil samle så mange som mulig, så stiller vi sterkere», stod det i en av meldingene fra den fornærmede kvinnen.

Aktor leste også høyt fra en SMS-utveksling i 2017, mellom kvinnen og jenta som var under den seksuelle lavalderen da kulturprofilen skal ha hatt seksuell omgang med henne.

Det refereres til et nachspiel der begge var tilstede, hvor kvinnen skal ha observert at kulturprofilen klådde på den da 15 år gamle jenta i leiligheten sin.

«Har skyldt på meg selv i ettertid»

«Det var den kvelden som var den første, men dessverre ikke siste hendelsen. Jeg har skyldt på meg selv i ettertid, som ikke sa nei den gangen og fortsatte å henge rundt ham. Men så var jeg altfor ung til å skjønne det», skriver jenta, som anmeldte forholdet først etter saken ble offentlig kjent i media i 2017.

Hun skriver til kvinnen at hun fortrengte det som skjedde, og at hun som en følge av hendelsen har hatt et komplisert forhold til intime relasjoner.

Den fornærmede kvinnen svarer blant annet at hun kjenner seg igjen i det å skylde på seg selv.

«Det er ikke lett når han skaffer jobb, gigs (spillejobber, journ. anm.), og fordi han er hyggelig tenkte jeg lenge at det var vår skyld. Men det er aldri vår skyld», skriver hun.

Mener seg utsatt for svertekampanje

Kulturprofilens forsvarer stiller imidlertid spørsmål ved at etterforskningen av de angivelige overgrepene først begynte i 2015 – etter at flere av de fornærmede kvinnene hadde snakket sammen.

– Det har betydning for etterforskningen, man får en risiko for at forklaringer er forurenset, sa forsvarer Elisabeth Myhre i retten tirsdag.

Hun mener også at kvinnene har blitt påvirket av #MeToo-kampanjen i 2017. Aktor Trude Antonsen sa under sitt innledningsforedrag at kulturprofilen mener seg utsatt for en svertekampanje, og at de fornærmede kvinnene er motivert av hevn og sjalusi.

Han mener ifølge Antonsen også at de har såkalte falske minner.

Mannen vil gjennom rettssaken legge frem et tusentalls meldinger, som skal vise en omfattende kontakt mellom tiltalte og fornærmede i tiden før og etter det påståtte overgrepet.

Mer om

 1. Overgrep
 2. Narkotika
 3. Oslo tingrett

Flere artikler

 1. Forsvarer til overgrepstiltalt kulturprofil: – Risiko for at forklaringer er forurenset

 2. Overgrepstiltalt kulturprofil i retten: – Behov for å finne en norsk Harvey Weinstein

 3. Påstand om 14 års fengsel for voldtektstiltalt kulturprofil

 4. Gaute Drevdal dømt til 13 års fengsel for flere voldtekter

 5. Pluss content

  Oppgjøret i rettssal 207

Fra andre aviser

 1. Fornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere kulturprofil

  Aftenposten
 2. Forsvareren til voldtektstiltalt kulturprofil: Det henger ikke i hop

  Aftenposten
 3. Påstand om 14 års fengsel for voldtektstiltalt kulturprofil

  Fædrelandsvennen
 4. Kulturprofil dømt til 13 og et halvt år for voldtekter

  Bergens Tidende
 5. Aktor: – Ingenting som tyder på konspirasjon mot kulturprofil

  Aftenposten
 6. Tidligere kulturprofil erklærte seg ikke skyldig i ni voldtekter

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder