FRISKMELDT: De ansatte isolerte en etasje på Ellingsrudhjemmet. Foto: Frode Hansen

Dette Oslo-sykehjemmet ble først rammet av coronaviruset – nå er det friskmeldt

ELLINGSRUD (VG) For å håndtere coronasmitten isolerte de ansatte en hel etasje. Likevel overlevde ikke to av beboerne viruset. Nå er sykehjemmet friskmeldt.

 • Jenny-Linn Lohne

Artikkelen er over 51 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

I dag kan de ansatte se tilbake på noen tøffe uker. 14. mars ble det bekreftet coronasmitte på sykehjemmet, som det første i hovedstaden.

Siden da har flere av de ansatte jobber krevende vakter – iført fullt smittevernutstyr – for å bekjempe utbruddet på sykehjemmet.

SMITTEVERN: De ansatte i den isolerte sonen holder humøret oppe midt i utbruddet på Ellingsrudhjemmet i Oslo. Foto: Privat

Satte opp eget isolat

To av de 146 beboerne på Ellingsrudhjemmet overlevde ikke coronasmitten. Totalt har 46 Oslo-borgere dødd av coronaviruset, viser VGs oversikt.

Sykehjemsetaten vil ikke opplyse hvordan smitten kom til Ellingsrudhjemmet, utover at den kom utenfra. De vil heller ikke opplyse hvor mange som har vært smittet av coronaviruset på sykehjemmet.

– Når du får inn alvorlig smitte på sykehjem som dette, har man ikke alle fasilitetene til å håndtere det. Vi har ikke isolater og vi har ikke sluser utenfor rommene. Så vi måtte tenke annerledes, sier fagsykepleier Maria Helene Elisabeth Golding om hvordan hun opplevde utbruddet.

Det første de gjorde da de fikk bekreftet smitte var å stenge av hele sykehjemmet for omverdenen. For å håndtere utbruddet blant beboerne satte de ansatte opp et eget isolat som strakte seg over en hele etasje.

les også

Flere smittede beboere på Metodisthjemmet delte bad

– Lange vakter

Det ble tøffe tak fordi mange av de ansatte havnet i karantene.

– Da trådte mange i beredskapsteamet til med lange vakter i noen dager, sier Golding.

Det ble også etablert et eget isolat for dem som hadde hatt nærkontakt med smittede. Samtidig ble alle ansatte og beboere med symptomer testet fortløpende.

les også

Sidsel (95) til sønnen: – Når jeg har så kort tid igjen, er det så vondt å ikke kunne ta på deg

ISOLERTE: Fagsykepleier Maria Helene Elisabeth Golding og beboer Haldis Brustad (93) utenfor Ellingsrudhjemmet i Oslo. De tar fortsatt ikke imot besøk innendørs. Foto: Jenny-Linn Lohne, VG

– Jeg tror veldig mange ansatte kjente på frykten for å gjøre noen syke og forårsake noens død. Jeg tror også de var redd for å ta med smitte hjem. Det tror jeg det er mange som har kjent på, sier hun.

Hun forteller at beboerne taklet situasjonen med isolasjon svært ulikt.

– Det er stor forskjell på hvor ofte beboerne er vant til å få besøk. Det er mange av beboerne våre som ikke har et reelt tidsperspektiv. Men for noen har det vært kjempetøft, folk som er vant med å ha familie her daglig.

Coronapandemien har rammet norske sykehjem hardt. 135 av de 228 døde har dødd på institusjoner som sykehjem. Verst rammet er imidlertid et sykehjem i Bergen, Metodisthjemmet. Der har 18 beboere dødd.

Utbruddet over 228

For beboer Haldis Brustad (93) på Ellingsrudhjemmet har det ikke vært så stor overgang ettersom barna hennes bor i Kristiansand. Hun opplevde at mannen døde av hjertesvikt midt i utbruddet på sykehjemmet.

– De sa at vi ikke kunne besøke hverandre, men jeg fikk se ham før han døde, sier hun.

les også

Tre uker uten smitte på sykehjemmene i Oslo

Hun beskriver en spesiell tid de siste ukene.

– Det har vært veldig stille. Vi har bare sovet og spist, sier hun.

For henne har det vært fullstendig isolasjon siden landet ble stengt ned. Alt av felles aktiviteter på sykehjemmet har blitt avlyst og aktiviteter har kun foregått i små grupper. Nå i det siste har det blitt åpnet for at beboerne kan motta besøk utendørs.

– Har du vært redd for å få coronaviruset?

– Nei, det har jeg ikke. Jeg har blitt stelt som vanlig. Men jeg har fulgt med veldig på nyhetene.

Fra og med utgangen av april har sykehjemmet vært fritt for coronasmitte. For fagsykepleier Golding har denne perioden betydd samhold.

– Den følelsen jeg sitter igjen med nå, er at det ble et utrolig samhold i personalet. Alle var veldig innstilt på at dette lasset drar vi sammen. Det var ingen som klaget over å jobbe ekstra. Det er veldig tungt å gå fulle vakter i smittevernutstyr, sier fagsykepleieren.

les også

Anbefalinger for sykehjemsbesøk endres – her treffer Liv (95) endelig igjen familien

SAMHOLD: Fagsykepleier Maria Helene Elisabeth Golding skryter av samholdet blant sine kollegaer under utbruddet på sykehjemmet. Foto: Jenny-Linn Lohne, VG

Forberedt på en ny runde

Likevel er de innstilt på at det ikke nødvendigvis er siste gangen de ansatte på iføre seg fullt smittevernutstyr. Derfor har de fortsatt å trene på smittevern-rutiner som bekledning.

– I forbindelse med at samfunnet åpner opp mer og mer er vi spente. Vi er forberedt på at det ikke er sikkert at dette er over. Det kan jo komme en ny runde.

Hun beskriver situasjonen de står i nå som et etisk dilemma ettersom mange av beboerne er i sluttfasen av livet. Frem til sykehjemmet åpnet for begrenset besøk har dette vært en tid de har måtte tilbringe uten familie.

– Samtidig har vi et ansvar for å holde beboerne våre trygge, sier hun.

Les også

 1. Erna Solberg: – Målet er å åpne Norge før sommeren

  Statsminister Erna Solberg (H) sier det norske folk kan se en ende på de inngripende tiltakene: - Vi har som mål at de…
 2. Gerd (100): – Det er så godt å se dere igjen!

  Endelig fikk Gerd Breiby Larsen (100) treffe familien sin igjen. Riktignok på god avstand, men de kunne snakke ansikt…
 3. Oslo-sykehjem går imot FHI-råd – bruker munnbind

  Oslo har innført bruk av munnbind i demensavdelinger i sykehjemmene. Nå er smitten på hell, men det er ikke sikkert at…
 4. De døde av corona

  Egil Lermo (78) og kona Hanna Karine (77) døde med et døgns mellomrom. Nesten helt til de siste lå de hånd i hånd. Dette er historien om 14 liv som har gått tapt i coronaepidemien.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Sykehjem
 3. Oslo

Flere artikler

 1. Tre uker uten smitte på sykehjemmene i Oslo

 2. På dette sykehjemmet har det vært 11 coronadødsfall

 3. Vil sende sykehjemsbeboere på sykehus

 4. På dette sykehjemmet har 15 beboere dødd av coronaviruset

 5. Seks byer hardt rammet av corona på sykehjem

Fra andre aviser

 1. Slik skal de hindre smitte­spred­ning på sykehjem­mene

  Fædrelandsvennen
 2. Tre beboere smittet på Gullstøltunet

  Bergens Tidende
 3. Over halvparten av sykehjemmene i Oslo har påvist koronasmitte. Hittil er 27 beboere smittet.

  Aftenposten
 4. Sykehjem lar pårørende besøke koronasyke beboere

  Bergens Tidende
 5. Fylkeslegen: Sykehjem der 16 døde drev forsvarlig

  Bergens Tidende
 6. Har pleiet koronasyke eldre i én måned. – Det mest utmattende jeg har gjort som sykepleier.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder