FRUSTRERT: – Jeg kan ikke gå og redde dette 15 timer i døgnet. Jeg har barn, jeg har jobb, jeg har andre forpliktelser, sier eier og styreleder i Grådi Natalia Tunheim. Her med sønnen Jacob (3) på Larkollen. Foto: Privat

Restauranteier Natalia: – Jeg lå i fosterstilling i to døgn for å finne løsninger

Natalia Tunheim driver restaurant Grådi på Tøyen i Oslo. Nå trenger hun hjelp for å unngå konkurs: – Det er en umulig situasjon.

Artikkelen er over 12 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Regjeringen har lagt frem sine strakstiltak, som skal avlaste næringslivet i møte med virusutbruddet. Blant tiltakene er utsettelse av formuesskatt, lånegarantier, endringer i permitteringsreglene og lavere arbeidsgiveravgift.

Men krisetiltakene hjelper ikke alle.

– Ville aldri fått lån

– De fleste som åpner restaurant er ildsjeler. Vi er ikke rigget for å håndtere sånne kriser, sier Grådi-eier Tunheim til VG.

Det er litt over tre år siden hun åpnet nabolagsrestauranten på Tøyen, som nå har 13 ansatte. 11 av dem er permittert. Tunheim er skuffet over krisepakken regjeringen la frem 20. mars, som skulle hjelpe bedrifter i hennes situasjon.

– Tiltakene regjeringen kom med viser at de ikke forstår situasjonen vi står i. Krisepakkene var for de med lån. Vi har ikke, og ville heller aldri fått lån – selv nå, sier hun.

les også

Virke: – Ikke nok å utsette betalingsfrister eller tilby lån

Hun savner også klare beskjeder og veiledning til bedriftseiere i hennes situasjon.

– Det var mange tøffe stunder, mye tårer og mye fortvilelse helgen 13.–15. mars. Det var ingen som sa «hvis du har en liten bedrift, skal du prioritere sånn: Smittefare først, så arbeidsplasser – vi kommer med løsninger for arbeidsplassen».

– Jeg lå i fosterstilling i to døgn for å finne løsninger. Vi måtte ta oss av smittetiltak, kostnadsutsettelser, permitteringer og sykepenger, samtidig som vi skulle bevare arbeidsplassene og skape nytt inntjeningsgrunnlag. Vi sto i spagaten.

les også

Coronarammet og på Nav? Dette må du gjøre nå

Pluss content

TRENGER HJELP: Eier og styreleder Natalia Tunheim (t.v.). ber myndighetene om hjelp til å redde Grådi. Her med medeier Julia Holmboe. Bildet ble tatt ved oppstart for tre år siden. Foto: Privat

Halvparten i karantene

På et tidspunkt var halvparten av de ansatte i karantene med sykemelding.

– Da vi skulle dekke fulle lønnskostnader for dem og samtidig hente inn andre for å dekke vaktene deres, var inntektene allerede gått kraftig ned.

Hun reagerer på at fritak fra arbeidsgiverperioden ble iverksatt først 20. mars.

– De fikk det til å virke som vi vil få redning rett over helgen etter to virkedager om vi permitterte den 13. mars. Men det tok en uke.

En uke betyr 100.000 kroner i lønnsutgifter for Grådi, i tillegg til arbeidsgiveravgift, forskuddstrekk, pensjon og andre utgifter.

E24 kartlegger bedrifter som permitterer: Slik rammes norske bedrifter av coronaviruset

Masse mat i fryseren

Tunheim har skyhøye forventninger til regjeringens nye krisetiltak, som er varslet fredag.

Hun ber om at regjeringen dekker alle faste utgifter for den stengte måneden, alle sykepenger relatert til viruset, samt alle lønnskostnader fra dag én med permitteringer.

les også

Små og mellomstore bedrifter til VG: Dette trenger vi for å overleve

Tunheim presiserer at alle tiltak bør ha tilbakevirkende kraft, slik at hele den sårbare perioden dekkes.

– De bør også gi akutt økonomisk bistand slik at vi kan få betalt leverandører. Vi har drikke og mat som bare ble fryst ned på grunn av mangel på kunder over natten. Vi har omtrent 80.000 i leverandørgjeld, som kan bety kroken på døra.

Nå prøver Grådi å få unna matlageret, samt skaffe inntekter, ved å tilby takeaway.

Les også: Regjeringen ser på krisepakke rettet mot gründere

TAKE-AWAY: Daglig leder og kokk Jonas Hagman (t.h.) ble ansatt rett før coronakrisen slo inn. Nå er han en av to som ikke er permittert hos Grådi, og som står for takeaway-tilbudet. Petter Gillebo (t.v.) er kjøkkensjef. Foto: Privat

Sliten av usikkerheten

Tunheim bor på Larkollen med samboer og sønnen Jacob på tre år.

– Det er jo nå som vi har familie og hus, at vi har tatt opp et stort lån. Jeg kan leve en stund med permittering, men vi går jo en usikker fremtid i møte.

– Jeg kjenner på hvor sliten jeg er hele tiden, av å ta beslutninger og leve med usikkerheten, sier hun.

Ved siden av restaurantdriften, jobber hun som industridesigner i selskapet Halogen, som også opererer i en bransje med stor usikkerhet akkurat nå. Tunheim er likevel opptatt av å presisere at det ikke er synd på henne.

– Det er arbeidsplassene jeg er opptatt av å redde, en bedrift som vår går under på to-tre uker uten hjelp.

les også

KOMMENTAR: De som har satset alt

TØFF PERIODE: – Uka etter 12. mars så jeg Jacob (3) til legging én dag, sier Natalia Tunheim. Foto: Privat

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder